× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Προτεραιότητα να αποκτήσουν τουριστικό προϊόν τα νησιά του βορείου Αιγαίου

Παρουσιάστηκαν τα σχέδια δράσης της στρατηγικής μελέτης για τον τουρισμό στο βόρειο Αιγαίο που εκπόνησε το ΙΝΣΕΤΕ

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 22/2/2023

Προτεραιότητα να αποκτήσουν τουριστικό προϊόν τα νησιά του βορείου Αιγαίου

Δράση στη βάση στρατηγικού σχεδιασμού για τον τουρισμό, συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, να δημιουργηθεί το τουριστικό προϊόν με βάση τις ανάγκες των τουριστών και τέλος σωστή προβολή. Αυτά ήταν τα βασικά στοιχεία για να αναπτυχθεί ο τουριστικός τομέας στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Τα στοιχεία αυτά αναδείχθηκαν από τα σχέδια δράσης της στρατηγικής μελέτης που εκπόνησε το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για τα νησιά της Περιφέρειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όλα τα παραπάνω τονίστηκαν κατά την διάρκεια της ημερίδας που διοργάνωσε ο ΣΕΤΕ, στην Μυτιλήνη, σήμερα Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Ηλιοτρόπιο στις 10.30 το πρωί. Η μελέτη και τα σχέδια δράσης εντάσσονται στην «Εθνική Στρατηγική για τον Ελληνικό Τουρισμό 2030», δηλαδή είναι τμήμα μιας ευρύτερης μελέτης για την ανάπτυξη του τουρισμού στην χώρα σε μεσομακροπρόθεσμη βάση.

 

Την ανάγκη οι επιχειρηματίες του τουριστικού τομέα των νησιών να λειτουργήσουν με βάση μεσομακροπρόθεσμους στόχους, πέρα από τα προβλήματα της καθημερινότητας υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος. Ο Περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης στο σύντομο χαιρετισμό του στάθηκε στο σχεδιασμό του φετινού προγράμματος τουριστικής προβολής και την κατανομή πόρων σε κάθε περιφερειακή ενότητα για να αξιοποιηθούν με βάση τις ανάγκες κάθε νησιού. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις προσδοκίες των τοπικών τουριστικών επιχειρήσεων για έσοδα από την Τουρκική αγορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Γενικός Διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ Ηλίας Κικίλιας, αναφερόμενος «Εθνική Στρατηγική για τον Ελληνικό Τουρισμό 2030» υπογράμμισε πως έγινε με στόχο να επέκταση της τουριστικής δραστηριότητας σε νέες περιοχές της χώρας, την αύξηση της τουριστικής δαπάνης ανά ταξίδι και επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

 

O επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ, Άρης Ίκκος και η Διευθύνων Σύμβουλος του Marketing Greece Ιωάννα Δρέττα υπογράμμισαν πως το τουριστικό προϊόν στις μέρες μας είναι ένα σύνολο εμπειριών που παίρνουν οι ταξιδιώτες σε κάθε επίσκεψη τους. Κι όχι ένα πακέτο που αφορά το φαγητό, την διαμονή και μετακίνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπογράμμισαν, επίσης, πως είναι πολύ σημαντικά στοιχεία για τους επισκέπτες τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι αλλά και αν ο περιβάλλον χώρος αυτών είναι καθαρός και φροντισμένος.  Επίσης η καθαρές παραλίες (χωρίς αποτσίγαρα, πλαστικά και σκουπίδια) είναι κρίσιμο ζήτημα για όσους φθάνουν στα νησιά μας για να χαρούν τον ήλιο και την θάλασσα. 

Παράλληλα αναφέρθηκαν στην ανάγκη να αξιοποιούνται οι φυσικοί πόροι που έχει κάθε νησί πρέπει να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο διαμόρφωσης του τουριστικού προϊόντος. Ακόμη υπογράμμισαν στην ανάγκη να αναβαθμιστούν οι ιδιωτικές υποδομές (π.χ. ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια) αλλά και οι δημόσιες υποδομές (π.χ. νοσοκομεία, λιμάνια, δρόμοι κλπ). 

Κόντρα ξενοδόχων με Νύκτα 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην παρέμβαση του ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Νίκος Νύκτας μίλησε για συνεργασία με τους εκπροσώπους των τουριστικών επιχειρήσεων. Η αναφορά του αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση σημαντικής μερίδας ξενοδόχων της Λέσβου που τόνισαν πως ποτέ η Περιφέρεια δεν υιοθέτησε τις δικές τους προτάσεις. 

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, Βαγγέλης Μυρσινιάς αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει συνεργασία όλων των φορέων που εκφράζουν τις επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα και παράλληλα η υλοποίηση των αποφάσεων που θα λαμβάνονται να ανατίθενται σε επαγγελματίες με μεγάλη εμπειρία στο αντικείμενο που τους ανατίθεται.

Ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων Παναγιώτης Χατζηκυριάκος αναφέρθηκε στην ανάγκη να υποστηρίζονται οι τουριστικοί πράκτορες που προσπαθούν να φέρουν τουρίστες από νέες αλλά και παραδοσιακές αγορές.

Δείτε τα βίντεο με τις σημαντικότερες τοποθετήσεις:

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αγροτικό Τμήμα θα δημιουργηθεί στο Επιμελητήριο Λέσβου

Ξεκίνησε η διαδικασία σύστασης των τμημάτων σε πολλά Επιμελητήρια της χώρας
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Δεν μιλάμε για ανάπτυξη του τουρισμού με ένα δρομολόγιο προς Πειραιά»

Αναφορά Παρασκευαϊδη στον υπουργό Ναυτιλίας για τη σύνδεση με το Σίγρι
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Προσωρινή δικαίωση για 13 εργαζόμενους της ΔΕΥΑΛ

Παραμένουν στη θέση τους με προσωρινή διαταγή
ΘΕΑΤΡΟ

«Ίστατο Η Μήτηρ» ‑στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Mουσική εκδήλωση με δύο παραστάσεις την Τετάρτη 1 Μαΐου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βάστρια, «η αρχή ενός αγώνα»

Αυτοψία από τη Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο στις εργασίες για τη νέα δομή
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Θα σεβαστούν οι πολίτες της Μυτιλήνης την πεζοδρόμηση της Ερμού;

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Μυτιλήνης για την πεζοδρόμηση του Ιστορικού Κέντρου της πόλης. Προβληματισμοί, διαφωνίες και συμφωνίες εκφράστηκαν σε σχέση με την κυκλοφοριακή μελέτη που παρουσιάστηκε
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ερωτήματα και αντιδράσεις για μίσθωση ακινήτου της ΑΔΕΛ στη Θερμή

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΛ Βασίλης Τσαγκάρης ενέκρινε μίσθωση ακίνητου της Δημοτικής Επιχείρησης σε εταιρικό σχήμα που συμμετέχει ο ίδιος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δεύτερο τροχαίο στη νέα επαρχιακή οδό Καλλονής‑Σιγρίου

Πρόκειται για τον δρόμο που εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 19 Απριλίου από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
ΑΓΟΡΑ

Νέα εποχή για την Γεωτεχνική Αιγαίου

Πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 19 Απριλίου τα εγκαίνια των νέων γραφείων της επιχείρησης στην περιοχή «Φανάρι» της Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στην Αγιάσο μαθητές από το Λαγονήσι

Τους υποδέχτηκε ο αντιδήμαρχος, Λευτέρης Κοτσώνης
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ξανά στα δικαστήρια για να παραμείνουν στη δουλειά τους

Οι 13 εργαζόμενοι covid της ΔΕΥΑ Λέσβου κατέθεσαν για δεύτερη φορά Ασφαλιστικά Μέτρα, μετά την αρχική αρνητική απόφαση του δικαστηρίου. Στο πλευρό τους Χριστόφας, Βάλεσης και Σηφάκη κατέθεσαν ως μάρτυρες
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Θα μείνουν ανοιχτά τα καταστήματα για το κρουαζιερόπλοιο;

Πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης για τις 24 Απριλίου