× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Νέα ΚΑΠ: Απαραίτητη η στενή συνεργασία αγρότη και μελετητή

Ριζικές αλλαγές στην κατανομή των αγροτικών επιδοτήσεων και σειρά νέων υποχρεώσεων για αγρότες και κτηνοτρόφους επιβάλει το εφαρμοστικό πλαίσιο που θέσπισε η Ελληνική κυβέρνηση

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 22/2/2023

Νέα ΚΑΠ: Απαραίτητη η στενή συνεργασία αγρότη και μελετητή

Νέο τοπίο στην αγροτική παραγωγή επιδιώκει να διαμορφώσει η νέα Κοινή Αγροτική Πολίτικη (ΚΑΠ) που ήδη ξεκίνησε να εφαρμόζεται στην χώρα μας από την 1 Ιανουαρίου του 2023. Το πανευρωπαϊκό πλαίσιο εξειδικεύεται στην χώρα μας από το Στρατηγικό Σχέδιο εφαρμογής, που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα τέλη του περασμένου χρόνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Στην ημερίδα για την νέα ΚΑΠ, που διοργάνωσε η Γεωτεχνική Αιγαίου, την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου, στο συνεδριακό κέντρο του Επιμελητηρίου Λέσβου, ο μελετητής Γιάννης Φλωρίδης παρουσίασε το στρατηγικό σχέδιο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ στην χώρα. Η παρουσίαση ήταν προσαρμοσμένη στα δεδομένα των καλλιεργειών και των εκτροφών της Λέσβου και της Λήμνου. Απευθύνονταν σε γεωτεχνικούς, υπηρεσιακούς παράγοντες, μελετητές, στελέχη των Δήμων και της Περιφέρειας και στελέχη αγροτικών συνεταιρισμών που παίζουν κρίσιμο ρόλο στην αγροτική ανάπτυξη. Γι’ αυτό και ήταν ιδιαίτερα αναλυτική και είχε διάρκεια περίπου τρεις ώρες.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βασικό νέο στοιχείο είναι πως οι αγρότες θα λαμβάνουν αγροτικές επιδοτήσεις εφόσον εφαρμόζουν ορισμένους κανόνες για την προστασία του περιβάλλοντος. Κι αυτό ισχύει και για την βασική ενίσχυση. Η εφαρμογή πρόσθετων ρυθμίσεων για την προστασία του περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας και της ευζωίας των ζώων εκτροφής θα οδηγήσει στην λήψη πρόσθετων επιδοτήσεων. Οι ρυθμίσεις αυτές ονομάζονται «οικολογικά σχήματα» που έρχονται να αντικαταστήσουν την επιδότηση που έδινε το λεγόμενο πρασίνισμα. Η εφαρμογή αυτών των ρυθμίσεων θα αυξήσει το κόστος λειτουργίας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και είναι πιθανό αρκετοί αγροκτηνοτρόφοι να αποφύγουν την εφαρμογή τους. Τα οικολογικά σχήματα είναι υποχρεωτικό να υλοποιηθούν για την χώρα, όμως είναι προαιρετικά να εφαρμοστούν από τους αγροκτηνοτρόφους. Οι κτηνοτρόφοι που δεν έχουν ιδιόκτητους βοσκοτόπους, είναι πρακτικά αδύνατο να εφαρμόσουν τα οικολογικά σχήματα κατά συνέπεια ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς θα χάσει το τμήμα των επιδοτήσεων που δίνεται για αυτές τις δράσεις.

 

Σε κάθε περίπτωση η νέα ΚΑΠ απαιτεί να υπάρχει στενότερη συνεργασία μεταξύ αγροκτηνοτρόφων και μελετητικών γραφείων, ώστε να διασφαλιστεί η λήψη των επιδοτήσεων, κι όπου είναι δυνατό να επιτευχθεί και αύξηση του τελικού ποσού που καταλήγει στην τσέπη του παραγωγού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Οι αλλαγές στον δεύτερο πυλώνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πολύ σημαντικές είναι οι αλλαγές που έρχονται στον δεύτερο πυλώνα του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης, δηλαδή της έμμεσες ενισχύσεις.

Μειώνονται τα ποσοστά χρηματοδότησης για τα επενδυτικά προγράμματα (βλέπε σχέδια βελτίωσης) και σε ορισμένα προγράμματα μειώνεται και το συνολικό κονδύλι που θα διατεθεί. Τα χρηματοδοτικά προγράμματα πρώτης προτεραιότητας είναι η βιολογική γεωργία και οι νέοι αγρότες. Καθώς κεντρική κατεύθυνση της ΚΑΠ είναι η αύξηση της παραγωγής βιολογικών προϊόντων και η ηλικιακή ανανέωση των οικονομικά ενεργών αγροτών.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει η νέα ΚΑΠ στην εκπαίδευση των αγροτών αλλά και στην συνεχή υποστήριξη τους από συμβούλους.

Δείτε τα βίντεο με την παρουσίαση της νέας ΚΑΠ από κ. Φλωρίδη το πρώτο αφορά τις άμεσες ενισχύσεις το δεύτερο αφορά τις έμμεσες ενισχύσεις.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

41 φιάλες αίμα στην αιμοδοσία της Αγιάσου

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Μαΐου στο Γυμνάσιο της περιοχής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Ημέρα της Μητέρας είναι ο εορτασμός της ανιδιοτελούς αγάπης

Ο Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων Λέσβου στην ανακοίνωση του σημειώνει πως στις 12 Μαΐου έχει την τιμητική του το πιο αγαπημένο πρόσωπο για κάθε άνθρωπο
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Συνάντηση Βέρρου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο 11 Μαΐου στο Αϊβαλί
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ξενάγηση στα Λαδάδικα της Μυτιλήνης με την «Παρέα»

Περπατάμε στα σοκάκια του ιστορικού κέντρου της πόλης, τον 19ο αιώνα -Γράφει η ΠΑΡΕΑ*
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έναρξη εγγραφών σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς

Στις 31 Μαΐου λήγει η περίοδος έγγραφων αναφέρει ο Σύνδεσμος Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Δήμων Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συνεχίζονται οι άνεμοι 7 με 8 μποφόρ το Σάββατο

Ανακοίνωση του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Ορνιθοπαρατήρηση στις Αλυκές Καλλονής

Διανύουμε την καλύτερη περίοδο για την παρακολούθηση της ανοιξιάτικης μετανάστευσης των πουλιών από τη Λέσβο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετά την παρέμβαση Κόκκαλη, συνεχίζεται το μπλόκο στο λαθρεμπόριο ρωσικού πετρελαίου

Ο γραμματέας του κόμματος «Κόσμος» έκανε αυτοψία
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Εορτασμός του Αγίου Γεωργίου, προστάτη του Στρατού Ξηράς

Από την Στρατιωτική Διοίκηση της Λέσβου στο στρατόπεδο της Παγανής