× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Μια ΑΜΚΕ με καλές προθέσεις, μας μαθαίνει για κάστανα, κεράσια, μάσκες και πολιτισμό!

Η υπεύθυνη της Αγιασώτικης Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Τούλα Μακρέλλη, μιλά για τις δράσεις που πραγματοποιούνται, τις εκδηλώσεις του καρναβαλιού και τους στόχους της «Visit Agiasos»

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 21/2/2023

Μια ΑΜΚΕ με καλές προθέσεις, μας μαθαίνει για κάστανα, κεράσια, μάσκες και πολιτισμό!

Με  στόχο την ενεργοποίηση των πολιτών της Αγιάσου και   τη συμμετοχή τους σε εθελοντικές δράσεις και δραστηριότητες για την ανάπτυξη της περιοχής με την παράλληλη στήριξη  της τοπικής κοινωνίας, ξεκίνησε δειλά δειλά το 2018 από μια ομάδα κατοίκων της περιοχής η ιδέα του «Visit Agiasos», η οποία εξελίχθηκε πήρε σάρκα και οστά τα επόμενα χρόνια και δημιουργήθηκε μία Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία η οποία δίνει δυναμικό παρόν στα πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» η υπεύθυνη της ΑΜΚΕ «Visit Agiasos» Τούλα Μακρέλλη περιέγραψε τις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται όλο το χρόνο και οι οποίες όπως είπε γίνεται προσπάθεια να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν μέσα από προγράμματα του Υπουργείου Πολιτισμού και του ΕΣΠΑ που απευθύνονται σε φορείς της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.

«Ξεκινήσαμε αρχικά ως ομάδα πολιτών με στόχο την ενεργοποίηση του εθελοντισμού και της εθελοντικής προσφοράς στην περιοχή της Αγιάσου, η οποία δυστυχώς τα τελευταία χρόνια είχε ατονήσει. Στο διάστημα που ακολούθησε μετά τη συμμετοχή μας σε διάφορες επιτυχημένες δράσεις δημιουργήσαμε μία Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με στόχο να φτιάξουμε ορισμένα πράγματα στο χωριό μας που άλλοι φορείς δεν μπορούσαν να κάνουν.

Η πρώτη μας χρηματοδότηση ήρθε από το Υπουργείο Πολιτισμού όταν καταθέσαμε πρόταση για τη δημιουργία ενός ψηφιακού οδηγού ξενάγησης στην Αγιάσο τον οποίον παντρέψαμε και με τα εργαστήρια αγγειοπλαστικής που δραστηριοποιούνται στον τόπο μας».  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η δεύτερη δράση με την οποία ασχολείται και χρηματοδοτείται η ΑΜΚΕ «Visit Agiasos» είναι η αξιοποίηση του κτιρίου και του πάρκου της Αγιάσου που βρίσκεται σε κεντρικό σημείο του χωριού. Όπως σημείωσε η κ. Μακρέλλη το πάρκο αυτό χρησιμοποιείται ως χώρος θεματικών εκδηλώσεων και στολισμού ανάλογα με την εποχή ενώ οι εγκαταστάσεις του πάρκου χρησιμοποιούνται πλέον ως γραφεία για την Εταιρεία η οποία μάλιστα έχει προχωρήσει και στην πρόσληψη εργαζομένων.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής της, η κα Μακρέλλη αναφέρθηκε στη συμμετοχή του Visit Agiasos στο φετινό Αγιασώτικο Καρναβάλι μέσα από μια πρωτότυπη δράση η οποία αναδεικνύει τη χρήση και το νόημα της μάσκας σε δυο διαφορετικές περιοχές του πλανήτη, στην Αγιάσο της Λέσβου και στην Αντις - Αμπέμπα της Αιθιοπίας. Την παρουσίαση αυτής της εκδήλωσης έχουν αναλάβει μαθητές του σχολείου της περιοχής οι οποίοι έχουν έρθει σε επαφή με ελληνόφωνους συνομήλικούς τους μαθητές στη μακρινή Αιθιοπία.

Εκτός όμως από τη διοργάνωση αξιόλογων δράσεων ως στόχο η ΑΜΚΕ  «Visit Agiasos» έχει και την οικονομική και κοινωνική στήριξη της κοινωνίας, «την ευημερία των κατοίκων όπως είπε χαρακτηριστικά η Τούλα Μακρέλλη η οποία επισήμανε ότι μόνο αν υπάρξουν δράσεις που στηρίζουν τους πολίτες και τους δίνουν κίνητρα να παραμείνουν στον τόπο τους μόνο τότε ο τόπος μπορεί να αναπτυχθεί οικονομικά και πολιτιστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το επόμενο διάστημα σχεδιάζονται δράσεις αθλητικές και πολιτιστικές οι οποίες προβάλλουν  την Αγιάσο ως  κορυφαίο τουριστικό προορισμό της Λέσβου αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα ορεινά χαρακτηριστικά  της, τον καστανιώνα και τα αξιόλογα τοπικά της προϊόντα που παράγονται με μεγάλη αφθονία στην περιοχή.   

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Αθανασίου για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ο βουλευτής της Ν.Δ. συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του εγκληματολόγου Άγγελου Τσιγκρή
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Απολύθηκαν από το Δήμο Μυτιλήνης οι 26 συμβασιούχοι covid

Το δικαστήριο απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει για την παραμονή τους
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρουσίασε την Εθνική Πράσινη Συμφωνία ο Πέτρος Κόκκαλης

Την πολιτική πρόταση του κόμματος Κόσμος πλαισιώνουν οι «Πράσινοι – Οικολογία» και το «Βολτ Ελλάδας»
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έκλεψε την πόρτα από αγρόκτημα

Σε βάρος του φερόμενου ως δράστη σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

30 κιλά αχιβάδες εντόπισε το λιμενικό

Σε έλεγχο στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «καλάθι της αγάπης» σε 140 οικογένειες της Λέσβου

Τρόφιμα από τον Ερυθρό Σταυρό σε ευάλωτους, αλλά και στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Μητρόπολης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στους «τίτλους τέλους» οι αυξήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου

Παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη για τη μειωμένη χρηματοδότηση των νησιών μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζουν Αγία Ειρήνη και Αγιος Θεράποντας στη Μυτιλήνη

Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τη Λαμπροβδομάδα και στις 13 έως 19 Μαΐου
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας και μέτρα προφύλαξης

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές της Λέσβου, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες