× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Και εγένετο αμπελώνας…

Με επιτυχία η εκδήλωση της ΚΟΙΝΣΕΠ «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» για το πώς ένα ξερό χωράφι μετατράπηκε σε έναν βιολογικό αμπελώνα

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 19/2/2023

Και εγένετο αμπελώνας…

Μπορεί ένα παρατημένο και ξερό χωράφι να μετατραπεί σε έναν πειραματικό βιολογικό αμπελώνα; Την απάντηση έδωσαν οι άνθρωποι της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» στην επιτυχημένη εκδήλωση που διοργάνωσαν το πρωί της Κυριακής 19 Φεβρουαρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Λέσβου.

Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου «αποκατάσταση υποβαθμισμένου εδάφους μέσω μετασχηματισμού του σε βιολογικό αμπελώνα για τη διάσωση γηγενών ποικιλιών».
Μέσα από τα όσα εξιστόρησαν οι συμμετέχοντες που βρισκόταν στην προετοιμασία του πεδίου και την εγκατάσταση του πειραματικού αμπελώνα αποκαλύφθηκε η δημιουργική πορεία 18 μηνών δράσης και επιμονής. Παράλληλα υπήρξαν και περιγραφές εκπαιδευτών και εκπαιδευόμενων από τα βιωματικά εργαστήρια της ξερολιθιάς, του φυτέματος και του μπολιάσματος.

Στην αρχή της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης οποίος τόνισε ότι «η κλιματική αλλαγή επιβάλλει τη δική σας παρέμβαση έτσι ώστε το έδαφος και το υπέδαφος σε ένα πλούσιο φυσικό περιβάλλον όπως είναι αυτό της Λέσβου να δώσει μια άλλη ώθηση και ανάπτυξη μέσα από την ιδωτική,δική σας πρωτοβουλία».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» Ηλίας Καστρινέλλης ο οποίος εξήγησε πως δημιουργήθηκε η ΚΟΙΝΣΕΠ, ποιοι συμμετέχουν σε αυτή, τις δράσεις της αλλά και τις δυσκολίες που αυτή αντιμετωπίζει.

Παράλληλα ο κ.Καστρινέλλης ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους σημειώνοντας ότι «η Ανεμώτια για την επιβίωση της χρειάζεται την στήριξη ικανών και ανοιχτόμυαλων ανθρώπων.Την ίδια στήριξη χρειάζονται και όλες οι Ανεμώτιες».

Ακολούθως πήραν τον λόγο ο Νίκος Ζούρος, μέλος της Ομάδας έργου οποίος ανέπτυξε το θέμα «Ηφαίστεια και Αμπελοκαλλιέργεια στη Λέσβο».


Ο Ηλίας Μαλαματίνας, οικονομολόγος και Σύμβουλος της Κοιν.Σ.Επ. μίλησε για την διαχείριση χρηματοδοτικών εργαλείων από συνεργατικά εγχειρήματα.

Ο Γεράσιμος Παυλογεωργάτος, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας ανέπτυξε το θέμα «Η πέτρα ως υλικό δόμησης».

Η γεωπόνος Εμμανουέλα Κουμπαρέλλη, προϊσταμένη Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας Καλλονής μίλησε για τις ποικιλίες αμπέλου στην καλντέρα της Ανεμώτιας.

Ο Χρήστος Χατζηλίας, μέλος της ομάδας έργου, Φιλόλογος, στην τοποθέτηση του αναφέρθηκε στις βιωματικές δράσεις εμψύχωσης ομάδας.

Η Καλλιόπη Μηλιορέλη, μέλος της Ομάδας Έργου, Εθελόντρια της Κοιν.Σ.Επ., Περιβαλλοντολόγος μίλησε για την αποκατάσταση υποβαθμισμένου εδάφους μέσω μετασχηματισμού του σε βιολογικό αμπελώνα για τη διάσωση γηγενών ποικιλιών… από τη σκέψη στην πράξη.

Μικρή παρέμβαση πραγματοποίησε και ο Μιχάλης Μαρμάρου ο οποίος αναφέρθηκε στην συμμετοχή επιστασία γης στον αμπελώνα.

Το λόγο επίσης πήραν μέλη της ομάδας εργου, εισηγητές και εθελοντές στα βιωματικά εργαστήρια που περιέγραψαν πως υλοποιήθηκε το έργο.
Στο τέλος της εκδήλωσης έγινε η προβολή του ντοκιμαντέρ «Ένα Ηφαίστειο που ξυπνά: το πείραμα της Ανεμώτιας» της σκηνοθέτιδας Έφης Σιαλευρή


Στην εκδήλωση επίσης μίλησαν:
Βίκυ Κλεφτογιάννη, Υπεύθυνη του Έργου από το Πράσινο Ταμείο, Βιολόγος, MSc, PhD, Υπεύθυνη Συμμετοχικής Επιστασίας Γης: «Η Συμμετοχική Επιστασία Γης ως βιώσιμο μοντέλο διαχείρισης της γεωργικής γης».
Ειρήνη Κατσαλήρου, Μέλος της Ομάδας Έργου, Γεωπόνος – Δρ Εδαφολογίας, Μέλος ΔΕΠ Ιονίου Πανεπιστημίου: «Αποκατάσταση υποβαθμισμένων εδαφών διαμέσου ορθών γεωργικών πρακτικών: Η περίπτωση του αμπελώνα του Ηφαιστείου Ανεμώτιας».
Άρης Γεράκης, Μέλος της Ομάδας Έργου, Γεωπόνος – Δρ Ανάπτυξης Πόρων, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Ιονίου Πανεπιστημίου: «Διατήρηση και διάδοση γηγενών ποικιλιών μέσω ορθολογικής αναμπέλωσης στην Ανεμώτια Λέσβου».
Μιχάλης Μαρμάρου, Μέλος της Κοιν.Σ.Επ. “ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΑΝΕΜΩΤΙΑΣ”: «Η αλλαγή του παραδείγματος».
Βέρα Κωφοπούλου, Εθελόντρια, Εκπαιδευτικός και Διονύσης Παύλου, Εθελοντής: «Ο ιστός που ενώνει».
Γιώργος Τσαπουρνιώτης, Μέλος της Ομάδας Έργου, Οινολόγος και Γευσιγνώστης: «Παρουσίαση και Δοκιμή εμφιαλωμένων κρασιών της Κοιν.Σ.Επ.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Με Θεία Λειτουργία και κισκέτς το πανηγύρι στην Αγία Τριάδα

Εκατοντάδες πιστοί πήγαν το πρωί της Δευτέρας στο γραφικό εκκλησάκι της Καλλονής
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πάνω από 8.000 οι αφίξεις Τούρκων τουριστών την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου

Δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες ο υψηλός αριθμός των αφίξεων στη Λέσβο το πρώτο πεντάμηνο του έτους
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Εκδήλωση του RAD Music International στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Γιορτάζει τα 5 χρόνια λειτουργίας του ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος που δραστηριοποιείται στην Λέσβο
ΒΙΒΛΙΟ

Τα περιφερειακά περιβαλλοντικά φαινόμενα στο επίκεντρο του Δ. Καντεμνίδη

Συμμετέχει σε τόμο για τη 40χρονη πορεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τι έχει γίνει στην Ελλάδα από το 1987 για το περιβάλλον;

Τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και τα 35 κεράκια του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο πρόεδρος του, καθηγητής Νίκος Στασινάκης αποτιμά την τρέχουσα κατάσταση
ΧΩΡΙΑ

Ξεκινά ξανά η ανασκαφή στην αρχαία Αντισσα

Σκοπός της συνεχιζόμενης ανασκαφής η αποκάλυψη του βυζαντινού μοναστηριακού συγκροτήματος της Παναγίας της Οδηγήτριας
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πτωτική η επιβατική κίνηση στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις της Λέσβου

Οι επιβάτες που διακινήθηκαν το 2022 από τα λιμάνια του νησιού ήταν κατά 37% λιγότεροι από αυτούς που διακινήθηκαν το 2008
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έγινε μαμά η Μαρία Κομνηνάκα

Γέννησε ένα υγιέστατο κοριτσάκι
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

900.000 ευρώ για καθαρισμούς χειμάρρων στην Λέσβο

Δείτε τις δημοτικές ενότητες που αφορούν τα δύο έργα της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ως πότε θα είναι όμηροι οι εποχικοί πυροσβέστες;

Ξεκίνησε η εξάμηνη απασχόληση των εποχικών πυροσβεστών με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Στόχος παραμένει η 12μηνη απασχόληση, αναφέρει ο Παναγιώτης Δεμερτζής χωρίς προϋποθέσεις και όρια ηλικίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ομιλία του Θανάση Παφίλη στη Μύρινα

Το Σάββατο 10 Ιουνίου στο λιμάνι της Μύρινας στις 8.30 το απόγευμα
ΧΩΡΙΑ

Βρέθηκε κρεμασμένος ο αγνοούμενος από τα Παράκοιλα

Θλιβερή κατάληξη της αναζήτησης για τον 28χρονο