× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ψίχουλα από τον τζίρο της κρουαζιέρας για τη Λέσβο

Ισχνό αποτέλεσμα για όλα τα νησιά του βορείου Αιγαίου. Δείτε εδώ τα αποτελέσματα των αφίξεων για 2022

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 10/2/2023

Ψίχουλα από τον τζίρο της κρουαζιέρας για τη Λέσβο

Μόλις 14 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων καταγράφηκαν το 2022 στη Μυτιλήνη, οι επιβάτες που αποβιβάστηκαν ήταν 3.676. Λίγο καλύτερα από τη Μυτιλήνη τα πήγε η Λήμνος που είχε 27 αφίξεις πλοίων και 5.551 επιβάτες. 10 ήταν τα πλοία που προσέγγισαν την γειτονική Χίο και μόλις 389 οι επιβάτες που βγήκαν από τα πλοία. Επίσης την Σάμο προσέγγισαν 9 κρουαζιερόπλοια και οι επιβάτες που αποβίβασαν, καθ’ όλη την διάρκεια του προηγούμενου χρόνου, ήταν 1.246.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 2022 πανελλαδικά καταγράφηκαν 4.614 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων σε 48 λιμάνια της χώρας. Οι αφίξεις επιβατών ανήλθαν σε 4.381.876. Με βάση τις αφίξεις επιβατών το λιμάνι της Μυτιλήνης βρίσκεται στην 30 θέση, της Λήμνου στην 26 θέση, την Σάμου στην 34 και της Χίου στην 44 θέση.

Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν πως τόσο Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο της Λέσβου, όσο και τα λιμάνια των άλλων νησιών του βορείου Αιγαίου δεν έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την προσέγγιση αξιόλογου αριθμού κρουαζιερόπλοιων στα νησιά του βορείου Αιγαίου, παρότι τα λιμάνια Θεσσαλονίκης και Πειραιά έχουν εξελιχθεί σε σημαντικά σημεία αφετηρίας για κρουαζιέρα στο Αιγαίο.

Η καλύτερη εποχή τον τουρισμό κρουαζιέρας για την Μυτιλήνη και όλη την Λέσβο ήταν η περίοδο που λειτουργούσε ως λιμάνι αφετηρίας η Κωνσταντινούπολη και ως τερματικός σταθμός το Κουσάντασι.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ έχει υπογραμμίσει τις δυνατότητες ανάπτυξης του τουρισμού κρουαζιέρας στην Λέσβο. Η μελέτη έχει προτείνει να δοθεί έμφαση στην προσέγγιση μικρών κρουαζιερόπλοιων που μπορούν να εξυπηρετηθούν από το λιμάνι της Μυτιλήνης με απλή βελτίωση - αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών χωρίς να γίνουν μεγάλες επενδύσεις.

 Ιστορικά στοιχεία

 Το 2021 την Μυτιλήνη προσέγγισαν 3 κρουαζιερόπλοια και αποβίβασαν 2.449 επιβάτες. Μηδενικές ήταν οι αφίξεις πλοίων και επιβατών το 2020, ενώ το 2019 είχαν προσεγγίσει την Μυτιλήνη 7 κρουαζιερόπλοια και είχαν αποβιβάσει 3.180 επιβάτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 2013 είχαν προσεγγίσει το λιμάνι της Μυτιλήνης 56 κρουαζιερόπλοια και είχαν αποβιβάσει 42.423 επιβάτες. Από το 2014 και μετά ο αριθμός των επιβατών μειώθηκε με πολύ γρήγορο ρυθμό. Το 2011 καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός άφιξης κρουαζιερόπλοιων και ήταν 56 όμως οι επιβάτες που αποβιβαστήκαν ήταν 35.456.

 Οι αφίξεις σε άλλα λιμάνια

Το 2022 ήταν μια καλή χρονιά για τον κλάδο της κρουαζιέρας στην Ελλάδα, χωρίς να επιτευχθεί κανένα θεαματικό αποτέλεσμα στις αφίξεις επιβατών. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένοι προορισμοί όπως η Σαντορίνη που μέτρησε 826.602 επιβάτες, η Μύκονος 685.918 επιβάτες, η Ρόδος 370.343 επιβάτες.

Πέρα από τις τουριστικά αναπτυγμένες περιοχές της χώρας καλύτερα αποτελέσματα από την Μυτιλήνη (και την Λέσβο ευρύτερα) πέτυχαν προορισμοί όπως η Καβάλα με 13.315 επιβάτες, το Ναύπλιο με 28.651 επιβάτες, ο Βόλος με 36.464 επιβάτες και η Πάτμος με 98.530 επιβάτες.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Δεν μιλάμε για ανάπτυξη του τουρισμού με ένα δρομολόγιο προς Πειραιά»

Αναφορά Παρασκευαϊδη στον υπουργό Ναυτιλίας για τη σύνδεση με το Σίγρι
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Προσωρινή δικαίωση για 13 εργαζόμενους της ΔΕΥΑΛ

Παραμένουν στη θέση τους με προσωρινή διαταγή
ΘΕΑΤΡΟ

«Ίστατο Η Μήτηρ» ‑στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Mουσική εκδήλωση με δύο παραστάσεις την Τετάρτη 1 Μαΐου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βάστρια, «η αρχή ενός αγώνα»

Αυτοψία από τη Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο στις εργασίες για τη νέα δομή
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Θα σεβαστούν οι πολίτες της Μυτιλήνης την πεζοδρόμηση της Ερμού;

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Μυτιλήνης για την πεζοδρόμηση του Ιστορικού Κέντρου της πόλης. Προβληματισμοί, διαφωνίες και συμφωνίες εκφράστηκαν σε σχέση με την κυκλοφοριακή μελέτη που παρουσιάστηκε
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ερωτήματα και αντιδράσεις για μίσθωση ακινήτου της ΑΔΕΛ στη Θερμή

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΛ Βασίλης Τσαγκάρης ενέκρινε μίσθωση ακίνητου της Δημοτικής Επιχείρησης σε εταιρικό σχήμα που συμμετέχει ο ίδιος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δεύτερο τροχαίο στη νέα επαρχιακή οδό Καλλονής‑Σιγρίου

Πρόκειται για τον δρόμο που εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 19 Απριλίου από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
ΑΓΟΡΑ

Νέα εποχή για την Γεωτεχνική Αιγαίου

Πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 19 Απριλίου τα εγκαίνια των νέων γραφείων της επιχείρησης στην περιοχή «Φανάρι» της Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στην Αγιάσο μαθητές από το Λαγονήσι

Τους υποδέχτηκε ο αντιδήμαρχος, Λευτέρης Κοτσώνης
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ξανά στα δικαστήρια για να παραμείνουν στη δουλειά τους

Οι 13 εργαζόμενοι covid της ΔΕΥΑ Λέσβου κατέθεσαν για δεύτερη φορά Ασφαλιστικά Μέτρα, μετά την αρχική αρνητική απόφαση του δικαστηρίου. Στο πλευρό τους Χριστόφας, Βάλεσης και Σηφάκη κατέθεσαν ως μάρτυρες
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Θα μείνουν ανοιχτά τα καταστήματα για το κρουαζιερόπλοιο;

Πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης για τις 24 Απριλίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Δωρεά στεγνωτηρίου στο Ιδρυμα Θεομήτωρ

Το παρέλαβε το πρωί ο πρόεδρος, Δημήτρης Παραδέλλης από τον διευθυντή ΔΕΔΔΗΕ