× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

30 χρόνια ΙΕΚ Μυτιλήνης ‑ Μετακομίζει, γίνεται πειραματικό και αναβαθμίζεται

Ο Διευθυντής του Πειραματικού Δημοσίου ΙΕΚ της Μυτιλήνης μιλά για τις νέες προοπτικές που ανοίγονται στην Επαγγελματική κατάρτιση, με ειδικότητα ιαματικού τουρισμού και παράρτημα στην Καλλονή

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 10/2/2023

30 χρόνια ΙΕΚ Μυτιλήνης ‑ Μετακομίζει, γίνεται πειραματικό και αναβαθμίζεται

Πάνω από 6.000 αποφοίτους μετρά σήμερα το Δημόσιο Πειραματικό ΙΕΚ της Μυτιλήνης, στα 30 χρόνια λειτουργίας του, ένα από τα πρώτα ΙΕΚ που ιδρύθηκαν και λειτούργησαν στην Ελλάδα το 1992. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» ο Διευθυντής του ΙΕΚ Μυτιλήνης Νίκος Μακαρώνης αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται μέσα από τα τμήματα κατάρτισης τα οποία όπως σημειώνει ακολουθούν τις τάσεις στην τοπική αγορά εργασίας. 

Τα πιο δημοφιλή τμήματα σύμφωνα με τον κ. Μακαρώνη τα τελευταία χρόνια είναι τα τμήματα Αισθητικής, ονυχοπλαστικής, κομμωτικής, λογιστικής, Προσχολικής Αγωγής και πρόσφατα το Τμήμα στελεχών μονάδων φιλοξενίας το οποίο όπως είπε έχει τεράστια απήχηση.

«Το Τμήμα των τουριστικών ουσιαστικά επαγγελμάτων, είχε δημιουργηθεί και παλιότερα ωστόσο δεν είχε την ανταπόκριση που έχει σήμερα. Αυτό που μας έχει εντυπωσιάσει ωστόσο είναι η τεράστια ζήτηση που υπάρχει στην αγορά εργασίας του νησιού μας για τους σπουδαστές αυτής της ειδικότητας. Ήδη οι περισσότεροι έχουν κλείσει συμφωνίες να εργαστούν το καλοκαίρι σε ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού μας. Το πιθανότερο είναι ότι το συγκεκριμένο τμήμα θα επαναληφθεί και του χρόνου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Νίκος Μακαρώνης αναφέρθηκε στην ένταξη του ΙΕΚ Μυτιλήνης στο πρόγραμμα των Πειραματικών ΙΕΚ με χρηματοδότηση 1.000.000 ευρώ για την αγορά εξοπλισμού και την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών του εγκαταστάσεων. 

«Το ΙΕΚ Μυτιλήνης το Σεπτέμβριο σε πειραματικό επίπεδο θα λειτουργήσει  μια εντελώς νέα ειδικότητα η οποία θα αφορά την εκπαίδευση στελεχών για μονάδες ιαματικού τουρισμού. Επιλέξαμε να δημιουργήσουμε  τη συγκεκριμένη ειδικότητα η οποία σχετίζεται και με την τοπική οικονομία και την ανάπτυξη δραστηριοτήτων στο νησί μας.

Από εκεί και πέρα θα προχωρήσει και η μεταστέγαση μας στο κτίριο του 5ου Γυμνασίου της Μυτιλήνης στη Χρυσομαλλούσα. Ήδη έχουμε πάρει σχετική έγκριση και θα προχωρήσουμε το Σεπτέμβριο στην μετακόμιση. Παράλληλα έχει εγκριθεί η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου και ελπίζουμε με τη βοήθεια των υπηρεσιών του Δήμου Μυτιλήνης να γίνει η απαραίτητη μελέτη και να προχωρήσουν οι εργασίες με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ. Στο πλαίσιο της αναβάθμισης και της μετακίνησης του ΙΕΚ θα αγοραστεί και εξοπλισμός για τη δημιουργία σύγχρονων εργαστηρίων για τις ειδικότητές μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ίδια ώρα όπως ανακοίνωσε ο κ. Μακαρώνης το ΙΕΚ Μυτιλήνης προχωρά στη δημιουργία παραρτήματος στην Καλλονή για τους σπουδαστές από τη Δυτική Λέσβο που ενδιαφέρονται να φοιτήσουν στα τμήματά του και να αποκτήσουν ειδίκευση  σε σύγχρονα επαγγέλματα.

Μία ακόμη σημαντική δυνατότητα για τους αποφοίτους των ΙΕΚ είναι ότι πλέον μπορούν με κατατακτήριες εξετάσεις να φοιτήσουν στο Πανεπιστήμιο, σε τμήμα σχετικό με την ειδικότητα που έχουν ολοκληρώσει.

«Ήδη ανέφερε ο Διευθυντής του Δημόσιου ΙΕΚ Μυτιλήνης, έχουμε την πρώτη απόφοιτή μας, η οποία έδωσε εξετάσεις και πέρασε στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να έρχονται σε επαφή με το Πανεπιστημιακό Τμήμα που θέλουν να φοιτήσουν για περισσότερα στοιχεία και λεπτομέρειες για τη διαδικασία των εξετάσεων».   

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκπτώσεις σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Χορηγούνται από ακτοπλοϊκές εταιρίες και την αεροπορική εταιρεία Sky Express για την μετάβαση των νεοδιόριστων αναπληρωτών εκπαιδευτικών στις περιοχές ανάληψης υπηρεσίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εθελοντική δράση μαθητών 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνη

Πραγματοποίησαν εθελοντική δράση καθαρισμού στην περιοχή του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ενημερώθηκαν για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων

Ημερίδα από το Εσπερινό ΕΠΑΛ Καλλονής
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εβγαλε μαχαίρι και τον δάγκωσε...

Συνελήφθη 24χρονος στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

To Γενικό Λύκειο Αντισσας στη Χίο

Οι «μικροί πρέσβεις» του τουρισμού του Δ. Δυτικής Λέσβου κατάφεραν μέσα από τον δικό τους μαθητικό τουρισμό στη Χίο όχι μόνο να γνωρίσουν τις ομορφιές του νησιού αλλά και να προβάλλουν στους φοιτητές του Πανεπιστημίου τις ομορφιές της Δυτικής Λέσβου.
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη ανήλικος για ναρκωτικά

Βρέθηκαν στην κατοχή του χάπια και χασίς, στη Μυτιλήνη
ΥΓΕΙΑ

Εκπαίδευση για την πυρασφάλεια στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Σε συνεργασία με την Πυροσβεστική
ΔΡΑΣΕΙΣ

Να... γεμίσουμε «το καλάθι της Αγάπης»!

Μετά την Καλλονή η δράση του Ερυθρού Σταυρού έρχεται στη Μυτιλήνη την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Απριλίου