× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο μετασχηματισμός υποβαθμισμένου εδάφους σε βιολογικό αμπέλι

Παρουσίαση της δράσης που υλοποίησαν η Κοιν.Σ.Επ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» με την συμβολή του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, του Σύλλογο Σκαλοχωρίου ΔΡΥΣ και του Συλλόγου Αμπελουργών Ανεμώτιας «ο Κάμπος»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/2/2023

Ο μετασχηματισμός υποβαθμισμένου εδάφους σε βιολογικό αμπέλι

Την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου στην αίθουσα «Ιωάννης Παυλακέλλης του Επιμελητηρίου Λέσβου, στις 10.00 το πρωί θα ξεκινήσουν οι εργασίες της ημερίδας παρουσίασης των αποτελεσμάτων του έργου «Αποκατάσταση υποβαθμισμένου εδάφους μέσω μετασχηματισμούτου σε βιολογικό αμπελώνα για τη διάσωση γηγενών ποικιλιών».

Κατά την διάρκεια της ημερίδας οι συντελεστές του έργου θα παρουσιάσουν τα στάδια υλοποίησής του, τις δυσκολίες και τα αποτελέσματα, τους στόχους της Κοιν.Σ.Επ. και την αξία τόσο της βιώσιμης γεωργίας όσο και των συνεργατικών εγχειρημάτων.

 

Η ημερίδα θα κλείσει με μια συμμετοχική δράση σύνδεσης για όλους και βεβαίως με την παρουσίαση και τη δοκιμή των εμφιαλωμένων κρασιών της Κοιν.Σ.Επ..

 

Το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:

10:00 – 10:15      Προσέλευση

10:15 – 10:30      Χαιρετισμοί

10:30 – 10:40      Ηλίας Καστρινέλλης, ο Πρόεδρος της Κοιν.Σ.Επ. παρουσιάζει το «Ηφαίστειο Ανεμώτιας».

10:40 – 10:50      Νίκος Ζούρος, Μέλος της Ομάδας έργου, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωμορφολογίας και Περιβαλλοντικής Γεωλογίας Τμήμα Γεωγραφίας – Διευθυντής Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου: «Ηφαίστεια και Αμπελοκαλλιέργεια στη Λέσβο».

10:50 – 11:55      Μέλη της Ομάδας Έργου, Εισηγητές και Εθελοντές στα βιωματικά εργαστήρια περιγράφουν πως υλοποιήθηκε το έργο.

 

Καλλιόπη Μηλιορέλη, Μέλος της Ομάδας Έργου, Εθελόντρια της Κοιν.Σ.Επ., Περιβαλλοντολόγος MSc Περιβαλλοντική Πολιτική και Διαχείριση: «Αποκατάσταση υποβαθμισμένου εδάφους μέσω μετασχηματισμού του σε βιολογικό αμπελώνα για τη διάσωση γηγενών ποικιλιών… Από τη Σκέψη στην Πράξη».

 

Ηλίας Μαλαματίνας, Οικονομολόγος και Σύμβουλος της Κοιν.Σ.Επ.:«Διαχείριση χρηματοδοτικών εργαλείων από συνεργατικά εγχειρήματα».

 

Βίκυ Κλεφτογιάννη, Υπεύθυνη του Έργου από το Πράσινο Ταμείο, Βιολόγος, MSc, PhD, Υπεύθυνη Συμμετοχικής Επιστασίας Γης: «Η Συμμετοχική Επιστασία Γης ως βιώσιμο μοντέλο διαχείρισης της γεωργικής γης».

 

Ειρήνη Κατσαλήρου, Μέλος της Ομάδας Έργου, Γεωπόνος – Δρ Εδαφολογίας, Μέλος ΔΕΠ Ιονίου Πανεπιστημίου: «Αποκατάσταση υποβαθμισμένων εδαφών διαμέσου ορθών γεωργικών πρακτικών: Η περίπτωση του αμπελώνα του Ηφαιστείου Ανεμώτιας».

 

Χρήστος Χατζηλίας, Μέλος της Ομάδας Έργου, Φιλόλογος, Διδάκτορας Σχολής Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Αιγαίου: «Βιωματικές δράσεις εμψύχωσης Ομάδας».

 

Γεράσιμος Παυλογεωργάτος, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, Εργαστήριο Διαχείρισης της Πολιτισμικής Κληρονομιάς: «Η πέτρα ως υλικό δόμησης».

 

Άρης Γεράκης, Μέλος της Ομάδας Έργου, Γεωπόνος – Δρ Ανάπτυξης Πόρων, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Ιονίου Πανεπιστημίου: «Διατήρηση και διάδοση γηγενών ποικιλιών μέσω ορθολογικής αναμπέλωσης στην Ανεμώτια Λέσβου».

 

Εμμανουέλα Κουμπαρέλλη, Γεωπόνος - Προϊσταμένη Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας Καλλονής, Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου: «Οι ποικιλίες αμπέλου στην καλντέρα της Ανεμώτιας».

 

Εκπαιδευόμενοι – Εθελοντές του Έργου,«Βιώματα και Εμπειρίες».

11:55 – 12:20      Προβολή του Ντοκιμαντέρ,«Ένα Ηφαίστειο που ξυπνά: το πείραμα της Ανεμώτιας», προλογίζει η σκηνοθέτιδα Έφη Σιαλευρή.

 

12:20 – 12:35      Μιχάλης Μαρμάρου, Μέλος της Κοιν.Σ.Επ.«Ηφαίστειο Ανεμώτιας»: «Η αλλαγή του παραδείγματος».

 

12:35 – 12:55      Παρεμβάσεις – Συζήτηση

 

12:55 – 13:10      Βέρα Κωφοπούλου, Εθελόντρια, Εκπαιδευτικός και Διονύσης Παύλου, Εθελοντής: «Ο ιστός που ενώνει».

 

13:10 – 14:00      Γιώργος Τσαπουρνιώτης, Μέλος της Ομάδας Έργου,Οινολόγος και Γευσιγνώστης: «Παρουσίαση και δοκιμή εμφιαλωμένων κρασιών της Κοιν.Σ.Επ.«Ηφαιστειο Ανεμώτιας».

 

Η ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου «Αποκατάσταση υποβαθμισμένου εδάφους μέσω μετασχηματισμού του σε βιολογικό αμπελώνα για τη διάσωση γηγενών ποικιλιών», το οποίο χρηματοδοτείται από το «Πράσινο Ταμείο», στο πρόγραμμα  «Φυσικό περιβάλλον & καινοτόμες δράσεις 2021» και το μέτρο «Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες». Υπεύθυνος υλοποίησης του έργου είναι η Κοιν.Σ.Επ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας», με τη συμβολή του Μουσείου  Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και σε συνεργασία με τον Περιβαλλοντικό- Πολιτιστικό Σύλλογο Σκαλοχωρίου ΔΡΥΣ και τον Σύλλογο Αμπελουργών Ανεμώτιας Λέσβου «Ο Κάμπος».

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το αναλυτικό πρόγραμμα της ημερίδας και το έργο, μπορείτε να επισκέπτεστε την ιστοσελίδα της Κοιν.Σ.Επ. https://ifestio-anemotias.com.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Επιτέλους, ξεκίνησε η πληρωμή του de minimis!

Με αρκετές ημέρες καθυστέρηση από την αρχική ημερομηνία που είχε ανακοινωθεί
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συνεχίζεται η αγωνία των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου

Νέα υπόσχεση για πληρωμή της de minimis επιδότησης στους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου, την Τετάρτη 22 Μαρτίου. Νέα ανακοίνωση του βουλευτή της Ν.Δ. Χαράλαμπου Αθανασίου στο Facebook
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

Δυναμική παρουσία Λήμνου και Λέσβου στην Food Expo 2023

Οι επιχειρήσεις των νησιών μας είχαν την δυνατότητα να παρουσιάσουν τα ξεχωριστά προϊόντα τους στους χιλιάδες επισκέπτες της έκθεσης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Παραμένει στο «κόκκινο» η δηλωμένη ανεργία

17.136 οι δηλωμένοι άνεργοι του βορείου Αιγαίου το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου του 2023
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στα επίπεδα του 2019 η επιβατική κίνηση στην γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη

Ανοδική πορεία ακολουθούν τα διακινηθέντα οχήματα στην κύρια ακτοπλοϊκή γραμμή του βορείου Αιγαίου
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Από Απρίλη...καλοκαίρι στη Λέσβο», με έναρξη της τουριστικής περιόδου

Στις 20 Απριλίου ξεκινά η τουριστική περίοδος με δύο αεροπλάνα από Ολλανδία και Αγγλία την ίδια μέρα. Το διάστημα αυτό ξεκινά και το Μπαϊράμι των Τούρκων. Σχεδόν 19 θα είναι φέτος οι απευθείας πτήσεις στο νησί
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Προτάσεις των ξενοδόχων της Λέσβου για την τουριστική αναβάθμιση του νησιού

Κατατέθηκαν στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία εταιρείας διαχείρισης προορισμού
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Στρώσε το τραπέζι της 25ης Μαρτίου! Απόλαυσε έναν πεντανόστιμο μπακαλιάρο και συνόδευσέ τον με ό,τι τραβάει η όρεξή σου!
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σμύρνη – Μυτιλήνη, δυο με τρεις φορές την εβδομάδα

Συμβολή στην τουριστική ανάπτυξη της Λέσβου η επαναδρομολόγηση του ταχύπλοου της ναυτιλιακής εταιρίας Izdeniz από τις 2 Ιουνίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σε ανοιξιάτικο πλαίσιο οι τιμές του ελαιολάδου

Συνεχίζουν το «κατενάτσιο» έμποροι και τυποποιητές
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σβήνουν οι ελπίδες για τους επιλαχόντες νέους αγρότες

Άλλες προτεραιότητες υπηρετεί η αγροτική πολιτική της Ελληνικής κυβέρνησης
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κι όμως η Λέσβος προσελκύει Τούρκους τουρίστες το χειμώνα

Περισσότεροι από 3.600 επισκέπτες την περίοδο Νοεμβρίου 2022 – Φεβρουαρίου 2023
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ