× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Προτάσεις της Συμπαράταξης Πολιτών για επανεκκίνηση του τουρισμού

Γιατί η «Περιφερειακή Αρχή Μουτζούρη επέλεξε μια από τα ίδια»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/2/2023

Προτάσεις της Συμπαράταξης Πολιτών για επανεκκίνηση του τουρισμού

Η περιφερειακή παράταξη βορείου Αιγαίου «Συμπαράταξη Πολιτών» καταθέτει σημειώσεις της για επανεκκίνηση στον τουρισμό, προτάσεις που έκανε και στο περιφερειακό συμβούλιο… μάταια, αφού η Περιφερειακή Αρχή Μουτζούρη επέλεξε να κάνει «μία από τα ίδια».

Τι λέει η Συμπαράταξη Πολιτών:

«Με ψήφους 17 υπέρ και 16 κατά «πέρασε» η πρόταση προγράμματος Τουριστικής Προβολής του 2023 που είχε απορριφθεί στις 23 του περασμένου Δεκέμβρη με 21 κατά και 13 υπερ.

 Τι άλλαξε από τότε;

-   Όχι το σχέδιο προγράμματος:Γιατί η σύσκεψη των παρατάξεων που έγινε με τον κ. Περιφερειάρχη ήταν προσχηματική, αφού δεν υπήρχε διάθεση για αλλαγές στο πρόγραμμα και για  ουσιαστικές δεσμεύσεις.

-  Η ώρα διεξαγωγής του Περιφερειακού Συμβουλίου: Στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτη, που σίγουρα κάποιοι δεν θα μπορούσαν να είναι παρόντες και αυτό βόλευε την Περιφερειακής Αρχής Μουτζούρη. Έτσι ενώ ο επικεφαλής της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ Γιάννης Σπιλάνης ήταν παρών κατά την έναρξη συζήτησης του θέματος και συνδέθηκε στη συνέχεια κατά τη φάση της ψηφοφορίας με τηλεδιάσκεψη - έπρεπε να ταξιδέψει αεροπορικά στο μεσοδιάστημα - δεν έγινε δεκτή η ψήφος του με λαθροχειρία του Προέδρου. Οι ανελαστικές δε επαγγελματικές υποχρεώσεις της περιφερειακής συμβούλου Αγλαϊας Αργυρούδη έκριναν το αποτέλεσμα.

-  Η  εκβιαστική πίεση που ασκήθηκε σε κάποιους περιφερειακούς συμβούλους να αλλάξουν τη ψήφο τους αν και δεν υπήρξαν αλλαγές στη πρόταση που να το δικαιολογούν, με το πρόσχημα ότι αν δεν ψηφιστεί έστω και τώρα το πρόγραμμα αυτό θα έχει επιπτώσεις αφού δεν θα μπορούν να πληρωθούν κάποιες δράσεις που ήταν σε εξέλιξη και δεν θα γίνουν κάποιες άλλες προγραμματισμένες στο αμέσως επόμενο διάστημα. Και για τον λόγο αυτό «επιστρατεύθηκαν» κάποιοι φιλικοί προς την περιφερειακή αρχή φορείς, από τους άμεσα επωφελούμενους από τις χρηματοδοτήσεις.

Και τώρα που ψηφίστηκε το πρόγραμμα όπως συμβαίνει τα τελευταία 13 χρόνια που υπάρχει Περιφέρεια, τι θα αλλάξει; Ένα πρόγραμμα που γίνεται copy-paste από τη μια χρονιά στην άλλη και φέρνει αναγκαστικά τα ίδια αποτελέσματα όπως τα βιώνουν οι επιχειρηματίες, οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι στον τουρισμού και παρακολουθούν οι τοπικές κοινωνίες. 

Ένα πρόγραμμα που έχει τις ίδιες διαχρονικές αδυναμίες:

-Συντάσσεται ερήμην των ενδιαφερόμενων αφού δεν υπάρχει κανένα θεσμοθετημένο όργανο που να συζητά και να το αποφασίζει . Αντ’  αυτού υπάρχει μια γραπτή διαδικασία κατάθεσης προτάσεων στην οποία ελάχιστοι ανταποκρίνονται και ουδείς λαμβάνεται υπόψη και μια «θολή» προφορική διαδικασία με «πρόθυμους ημετέρους» και άλλους καλοπροαίρετους που συνεχίζουν να πιστεύουν ότι συμμετέχοντας και υποβάλλοντας προτάσεις κάτι θα αλλάξει.

-Συντάσσεται χωρίς να υπάρχει κάποιο στρατηγικό σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης και τουριστικού μάρκετιγκπου πάνω τους  να βασιστεί. Αρκεί να διαβάσετε το εγκεκριμένο πλέον πρόγραμμα και θα δείτε ότι υπάρχουν διατυπωμένες ερωτήσεις για ποιο είναι το όραμα. Βασίζεται λοιπόν μόνο στην αποτυχημένη εμπειρία των προηγούμενων χρόνων. Για όποιον δεν το πιστεύει τον καλούμε να ανατρέξει στη σελίδα 29 όπου θα διαβάσει τα παρακάτω:

«Ενδεικτικά, το στρατηγικό σχέδιο τουρισμού και ο σχεδιασμός της τουριστικής ταυτότητας (τουριστικό branding) για την ΠΒΑ πρέπει να στοχεύουν στα εξής:

-Ποιο είναι το τουριστικό προϊόν της ΠΒΑ και των νησιών της;

-Που θέλει ο προορισμός/ΠΒΑ να βρίσκεται το 2030; (όραμα, στοχοθεσία)

-Πως θα επιτευχθεί ο στόχος του προορισμού μέσα από ένα Στρατηγικό Σχέδιο και έναν οδικό χάρτη;

-Ποια είναι η διαδικασία παρακολούθησης της προόδου του σχεδίου;

-Ποιο είναι το προτεινόμενο branding και positioning για τον τουρισμό της ΠΒΑ;»

Χωρίς απαντήσεις σε αυτά τα θέματα τι ακριβώς σχέδιο τουριστικής προβολής φτιάχνεις;

Είναι απλό, φτιάχνεις το:  «Έτσι χωρίς πρόγραμμα».

Φέτος είχαμε και μια πρωτοτυπία: Η Περιφερειακή Αρχή αποφάσισε να μοιράσει από 100 σε κάθε τέως Νομαρχία ώστε οι φορείς να κάνουν ό,τι θέλουν και να κρατήσει στην απόλυτη διαχείριση της 250 χιλιάδες ευρώ για έκτακτες ανάγκες. Ποιες είναι αυτές; Σωστά μαντέψατε: Οι προεκλογικές ανάγκες του κ.Μουτζούρη. Ήταν εύκολο αφού ήδη από το 2022 ένα σημαντικό μέρος των χρημάτων του προϋπολογισμού κατευθύνθηκε σε εκδηλώσεις προβολής του ιδίου και όχι του τουριστικού προϊόντος της Περιφέρειας. 

Τι ζητάει η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ εδώ και χρόνια; Το αυτονόητο. Να υπάρξει οργανωμένη διαβούλευση με τους φορείς πάνω σε ένα σχέδιο που να έχει συνταχθεί από επαγγελματίες. Την ίδια πρόταση καταθέσαμε και στη διαβούλευση. Προσπαθήσαμε μέχρι την τελευταία στιγμή, και στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Πέμπτης, ζητώντας από την Περιφερειακή Αρχή να δεσμευθεί ότι θα προχωρήσειμε συγκεκριμένα βήματα στην υλοποίηση αυτών μας  τωνπροτάσεων. Ζητήσαμε μεταξύ άλλων η γνωμοδοτική Τουριστική Επιτροπή να εισηγείται στην Οικονομική Επιτροπή που αποφασίζει τελικά το τι θα γίνει και δεν έγινε αποδεκτό. Γιατί; Μα για να έχουν τα χέρια τους λυμένα να αποφασίζουν ό,τι θέλουν. Γι αυτό και αποσύραμε την πρόταση μαςπου δυστυχώς η Περιφερειακή Αρχή ήθελε να την αποδεχτεί την τελευταία στιγμή αλλά χωρίς δεσμεύσεις μόνο και μόνογια υφαρπαγή ψήφων.

Άλλωστε ανάλογη δεν ήταν η συμπεριφορά του κ. Μουτζούρη και προς την Διαπαραταξιακή Γνωμοδοτική Επιτροπή για τους σεισμούς της Σάμου που ενώ  την αποδέχτηκαν ως πρότασή μας και την σύστησαν επίσημα, εν χορδαίς και οργάνοις,  στη συνέχεια την απαξίωσανπλήρως  αγνοώντας προκλητικά και με περισσή αλαζονεία όλες της τις  προτάσεις;

Παλιά τους Τέχνη κόσκινο

Η Περιφερειακή Αρχή δια στόματος του κ.Περιφερειάρχη αρνήθηκε να δεσμευθεί στο ο,τιδήποτε.

Και τώρα επαίρονται και κοκορεύονται για την πύρρειο νίκη.

Όμως οι άμεσα ενδιαφερόμενοι και τα νησιά μας θα έχουν, δυστυχώς, και πάλι μία από τα ίδια και θα εύχονται να βρέξει και κανέναν παραπάνω  τουρίστα στα μέρη μας».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Θα μας λείψει ο προβληματισμός του και η προσφορά του στα κοινά!»

H δημοτική παράταξη «Με πυξίδα τον πολίτη» αποχαιρετά τον Ξενοφών Μαυραγάνη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Διακοπή κυκλοφορίας στην οδό Αθηνάς στη Μυτιλήνη

Την 1η Απριλίου, από τις 9.00 το πρωί ως τις 2.00 μετά το μεσημέρι θα ισχύουν προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της πόλης λόγω εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ για τα σχέδια βελτίωσης

Η προκήρυξη του προγράμματος δεν δίνει λύσεις στις ανάγκες των αγροτών και των κτηνοτρόφων της χώρας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Έφυγε μια σπουδαία μορφή της ελληνικής δημοσιογραφίας»

Συλλυπητήριο μήνυμα του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την απώλεια του Ξενοφώντα Μαυραγάνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ορκίστηκαν οι νέοι στρατιώτες

Παραμένει εν λειτουργία το Κέντρο Νεοσυλλέκτων της Μυτιλήνης, μέχρι μετεκλογικής.... νεοτέρας!
ΘΕΑΤΡΟ

«Αν δεν υπήρχε η κουλτούρα, κανένας μας δεν θα έκανε τίποτα»

Με αφορμή το έργο που ανεβάζει ο ΦΟΜ Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα, ο σκηνοθέτης, Αντρέας Σεφτελής σχολίασε τους… «κουλτουριάρηδες» και τη μη παραχώρηση του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Νέα ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ ‑ ΚΙΝΑΛ για τη δημόσια υγεία στη Λήμνο

Υπενθυμίζει τις ενέργειες που έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ την περίοδο που ήταν κυβέρνηση για τη δημόσια υγεία
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πέθανε ο Ξενοφών Μαυραγάνης

Έφυγε από τη ζωή, ο «Ξενάκης», δικηγόρος, δημοσιογράφος, συγγραφέας και αγωνιστής της ανανεωτικής αριστεράς
ΑΓΟΡΑ

Ερώτηση Μπουρνού για τις απλήρωτες ασφαλιστικές εισφορές της κυβέρνησης

Συνυπογράφουν 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ το θέμα ανέδειξε χτες το «Ν» μεταφέροντας την απόγνωση 55 επιχειρήσεων της Λέσβου
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

Ο Παναγιώτης Χριστόφας συζητά με τους κατοίκους της Μόριας

Tην Τετάρτη 5 Απριλίου στις 18:00 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Κοινότητας Μόριας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Ω! καλό μας»...ΤΑΙΠΕΔ

Το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων θα αποφασίζει για το μέλλον του λιμανιού της Μυτιλήνης. Επιλογή της δημοτικής αρχής Κύτελη ο ορισμός του ΤΑΙΠΕΔ σε Αρχή σχεδιασμού για το λιμάνι είπε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημοσθένης Χατζηγιάννης
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εκδήλωση μνήμης για το μπλόκο της Αγιάσου το 1944

Πραγματοποιήθηκε από το παράρτημα Λέσβου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ την Τρίτη 28 Μαρτίου στη βιβλιοθήκη του Αναγνωστηρίου