× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πάρτι απευθείας αναθέσεων σε στενούς συγγενείς στη ΔΕΥΑΛ

Τουλάχιστον 47.000 ευρώ σε απευθείας αναθέσεις φαίνεται ότι εισέπραξε συγκεκριμένος μελετητής ο οποίος έχει στενή σχέση με στέλεχος της εταιρίας ενώ οι μελέτες θα μπορούσαν να γίνουν από το προσωπικό της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης Αποχέτευσης Λέσβου

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 2/2/2023

Πάρτι απευθείας αναθέσεων σε στενούς συγγενείς στη ΔΕΥΑΛ

Απευθείας αναθέσεις μελετών  πολλών χιλιάδων, σύμφωνα με έγκυρες πηγές το ποσό ξεπερνά τις 47.000 ευρώ, έχουν δοθεί σε συγγενικό πρόσωπο υψηλόβαθμου στελέχους της ΔΕΥΑΛ το οποίος ευνοήθηκε με ιδιαίτερο τρόπο τα τελευταία χρόνια, μετά το 2020.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αφορμή για τη δημοσιογραφική έρευνα του «Ν» αποτέλεσε η έντονη φημολογία που υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό περί αχρείαστων αναθέσεων της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης  σε ιδιώτη μελετητή ενώ η εταιρεία έχει τη δυνατότητα και το προσωπικό αυτές τις μελέτες να τις κάνει η ίδια χωρίς να πληρώσει ούτε ένα ευρώ με δεδομένο ότι διαθέτει 8 άτομα με πτυχίο Τοπογράφου και μηχανικού.

Είναι αρκετά προκλητικό εξάλλου τη στιγμή που το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΛ εισηγείται αυξήσεις στα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης οι οποίες θα επιβαρύνουν τον ήδη βαρύ προϋπολογισμό των νοικοκυριών του νησιού μας, να εγκρίνει με ελαφρά τη καρδία μελέτες σε συγκεκριμένο ιδιώτη πολλών χιλιάδων ευρώ.  

Φαίνεται λοιπόν ότι συγκεκριμένο υψηλόβαθμο στέλεχος της ΔΕΥΑΛ αναθέτει απευθείας προμήθειες, έργα και υπηρεσίες σε στενό του συγγενή. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα των απευθείας αναθέσεων των μελετών «Επικαιροποίηση μελέτης εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης-ύδρευσης και μελέτη αγωγού μεταφοράς λυμάτων Τ.Κ. Αλυφαντών από τη θέση συγκέντρωσης στο αποχετευτικό δίκτυο Μυτιλήνης», προϋπολογισμού 28.813,83 ευρώ, αναρτηθείσα στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ (ΑΔΑ: ΡΠ1ΙΟΚΠΛ-Θ6Φ) και «Καθορισμός γραμμών πλημμύρας ρέματος που εφάπτεται στο γήπεδο Ε.Ε.Λ. Αγιάσου», προϋπολογισμού 3.038,00 ευρώ, αναρτηθείσα στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ (ΑΔΑ: 9ΛΗΒΟΚΠΛ-ΒΓ7) ανατίθενται απευθείας φωτογραφικά στο συγκεκριμένο άτομο, με ακριβή περιγραφή του πτυχίου του, ώστε να είναι ο μοναδικός που θα καταθέσει προσφορά για τη μελέτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε άλλα παραδείγματα, ανατίθενται πάλι στο ίδιο άτομο οι μελέτες «Συμπληρωματικά έργα αποχέτευσης της Αγιάσου», προϋπολογισμού 11.498,35ευρώ (ΑΔΑ:Ω0ΔΦΟΚΠΛ-0ΞΜ),«Τοπογραφική μελέτη για κατασκευή αγωγού μεταφοράς λυμάτων σε νέα χάραξη και αντλιοστασίων στα πλαίσια του έργου Σύστημα Συλλογής και Μεταφοράς λυμάτων Πολιχνίτου έως ΕΕΛ», προϋπολογισμού 2.520,00 ευρώ (ΑΔΑ: ΩΙΒ5ΟΚΠΛ-ΣΗΑ), «Τοπογραφική Μελέτη Αποτύπωσης ΕΕΛ Μεσοτόπου», προϋπολογισμού 1.697,96 ευρώ (ΑΔΑ: 6Τ7ΝΟΚΠΛ-7Κ1), και άλλα.

Όλα αυτά δυστυχώς αποτελούν τρανή απόδειξη ότι οι πελατειακές σχέσεις  και η ευνοιοκρατία σε φίλους και συγγενείς, ευδοκιμούν σε όλες της πτυχές και δραστηριότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Μυτιλήνη ακόμη και στην πολύπαθη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης η οποία  δεν ξέφυγε από το καθεστώς αυτό. 

Μετά τη ΔΕΔΑΠΑΛ λοιπόν και το πάρτι προσλήψεων ημετέρων, αποκαλύπτεται πως και η ΔΕΥΑΛ έχει τη δική της λίστα ευνοούμενων οι οποίοι απολαμβάνουν ειδική μεταχείριση και μελέτες πολλών χιλιάδων ευρώ.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μερικές μόνο από τις απευθείας αναθέσεις

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Αθανασίου για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ο βουλευτής της Ν.Δ. συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του εγκληματολόγου Άγγελου Τσιγκρή
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Απολύθηκαν από το Δήμο Μυτιλήνης οι 26 συμβασιούχοι covid

Το δικαστήριο απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει για την παραμονή τους
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρουσίασε την Εθνική Πράσινη Συμφωνία ο Πέτρος Κόκκαλης

Την πολιτική πρόταση του κόμματος Κόσμος πλαισιώνουν οι «Πράσινοι – Οικολογία» και το «Βολτ Ελλάδας»
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έκλεψε την πόρτα από αγρόκτημα

Σε βάρος του φερόμενου ως δράστη σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

30 κιλά αχιβάδες εντόπισε το λιμενικό

Σε έλεγχο στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «καλάθι της αγάπης» σε 140 οικογένειες της Λέσβου

Τρόφιμα από τον Ερυθρό Σταυρό σε ευάλωτους, αλλά και στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Μητρόπολης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στους «τίτλους τέλους» οι αυξήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου

Παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη για τη μειωμένη χρηματοδότηση των νησιών μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζουν Αγία Ειρήνη και Αγιος Θεράποντας στη Μυτιλήνη

Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τη Λαμπροβδομάδα και στις 13 έως 19 Μαΐου
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας και μέτρα προφύλαξης

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές της Λέσβου, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες