× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Kαι παιδιά θα μας κάνουν!

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/2/2023

Kαι παιδιά θα μας κάνουν!

Το διάβασα δυό και τρεις φορές, μήπως το είδα λάθος. Όμως όχι. Το λέει καθαρά : « Πρόκειται για έργο μεγάλης αξίας (για το φράγμα Τσικνιά λέμε..). Με τη λειτουργία του θα μπορεί να παρέχει μέχρι και 24.000 κυβικά νερού ημερησίως, που θα καλύψει τη Μυτιλήνη, την Καλλονή και την Αγία Παρασκευή. Συνολικά θα εξυπηρετεί ετησίως τις ανάγκες 270.000 ατόμων, ενώ το 2053 ο αριθμός αυτός θα έχει εκτοξευθεί σε 360.000 άτομα»!

Τα βάζω κάτω ο άμοιρος, και βλέπω ότι η Μυτιλήνη με τους 30.000 κατοίκους (πάνω – κάτω..), η Καλλονή και η Αγία Παρασκευή μαζί, άλλες 5.000 κάτοικοι, μου βγαίνουν 35.000 άντε και 50.000 τα καλοκαίρια. Για να …προβλέπουν οι μελετητές του φράγματος, ότι «με το (υδρευτικό) φράγμα Τσικνιά, θα εξυπηρετούνται οι ανάγκες ύδρευσης 270.000 ατόμων ετησίως και ότι ο αριθμός αυτός θα …εκτοξευθεί το 2053 σε …360.000 άτομα», έ σίγουρα κάποιο όνειρο θα έχουν δει οι άνθρωποι.

Διότι, όπως έδειξε και η πρόσφατη απογραφή του πληθυσμού, ολόκληρο το νησί της Λέσβου είναι περί τις 85.000 κάτοικοι. Με το Πλωμάρι μέσα, τη Γέρα, την Αγιάσο, τον Πολυχνίτο και όλα τα χωριά της δυτικής, βόρειας και ανατολικής Λέσβου… Οπότε, τα έβαλα κάτω και σκέφτηκα, για να προβλέπουν τέτοια πληθυσμιακή έκρηξη στον τόπο μας και να θέλουν να ποτίσουν τόσο μεγάλο πληθυσμό, τέσσερεις είναι οι εκδοχές που μπορώ να σκεφτώ : Εκδοχή 1η: Να είναι υποχρεωτικό για τα νέα (τουλάχιστον…) ζευγάρια της Μυτιλήνης, της Καλλονής και της Αγίας Παρασκευής, …να κάνουν πλέον από 10 παιδιά το κάθε ζευγάρι. Και μετά, το μέτρο αυτό να επεκταθεί σε ολόκληρη τη Λέσβο. Να δώσουν κι αυτοί το …μερτικό τους. Εκδοχή 2η: Επειδή τη βλέπω δύσκολη την πρώτη εκδοχή, να επεκτείνουμε την υδροδότηση και στην κατασκευαζόμενη υπερδομή της «Βάστριας». Αλλά, πάλι κι αυτοί, («οι έξω απ’ εδώ»…) άντε να πάνε στις 5.000 …φιλοξενούμενους (ή μπας και σκέφτονται ότι θα «αυγατίσουν»..). Όμως, ούτε έτσι δε βγάνουν τα νούμερα των μελετητών. Εκδοχή 3η: Να επεκταθεί η υδροδότηση …και στο απέναντι Αϊβαλί. Η αλήθεια είναι ότι εκεί έχει μπόλικο πληθυσμό, αλλά το βλέπω λίγο τραβηγμένο το σενάριο. Μακριά από εμάς οι επεκτατικές βλέψεις… Και έτσι δε μένει, παρά η 4η εκδοχή : «Και παιδιά θα σας κάνουμε»!!. Γιατί αλλιώς, με ποιο τρόπο οι 40.000 κάτοικοι θα γίνουν 270.000 στην αρχή και στη συνέχεια θα …εκτοξευθούν στις 360.000 άτομα, όπως προβλέπουν οι μελέτες;

Και βέβαια, όσοι περίμεναν ότι με το νερό του φράγματος, θα εξασφαλίζαμε την άρδευση του κάμπου (και τη σωτηρία του) στο λεκανοπέδιο της Καλλονής, και ότι από το πλεόνασμα νερού, θα καλύπτονταν και οι υδρευτικές ανάγκες των κατοίκων του λεκανοπεδίου, όπως επί δεκαετίες όλοι οραματίζονταν, μάλλον θα πρέπει να περιμένουν …μετά το 2053. Να τελειώσει πρώτα η προβλεπόμενη από τη μελέτη εκτόξευση του πληθυσμού της περιοχής σε 360.000 άτομα! Και μετά, θα ποτίσουμε και τον κάμπο. Λίγη υπομονή δε βλάπτει…

Σημείωση : Με δεδομένη την ηλικία μου, δηλώνω υπευθύνως, ότι δεν συμμετέχω στο σενάριο της 1ης εκδοχής.
.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αντίο, Κώστα Μίσσιε, χαλκέντερε πνευματικέ δημιουργέ

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Οδοντωτός Ακρωτηρίου…

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αλλού τα κακαρίσματα κι αλλού γεννάν οι κότες...

Περί πολιτισμού και Δήμου Μυτιλήνης με αφορμή μια εκδήλωση στη Χίο!
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 29/3/2023

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

«Τι είναι αυτός ο ΤΑΙΠΕΔης;»

Διατάζει το Κράτος το Δήμο Μυτιλήνης να συνάψει σύμβαση με το ΤΑΙΠΕΔ και να συμφωνήσουν και πόσα θα του δώσει για να κάνει το σχεδιασμό του λιμανιού μας.
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Μνημοσύνη Τάκη Συρέλλη, 1953 – 25 Μαρτίου 2023

Γράφει ο: ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

«Τι έμεινε εδώ;», φωνάζεις...

27 Μαρτίου, παγκόσμια ημέρα θεάτρου. Στο βουβό θέατρο της βουβής ακρόπολης στη βουβή πολιτεία της Περγάμου
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αδερφοί Μανάκια: Οι αδελφοί Λιμιέρ της Ελλάδας

Γράφει η ΜΑΡΙΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗ*
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 26/3/2023

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Νερό: Και τώρα τι κάνουμε ;

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*