Οι εποχικές καλλιεργητικές φροντίδες για τους ελαιώνες
Ο γεωπόνος Θεόδωρος Αγγελέλλης μιλάει για τα προβλήματα της ελαιοκομίας στην Λέσβο, το κλάδεμα και την λίπανση των δέντρων
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 29/1/2023

Η λίπανση, το κλάδεμα και οι άλλες καλλιεργητικές φροντίδες κατά την χειμερινή περίοδο ήταν το αντικείμενο της συνέντευξης που παραχώρησε στο ρ/σ «Ν» 99 FM ο γεωπόνος Θεόδωρος Αγγελέλλης την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου.
Ο κ. Αγγελέλλης τόνισε πως οι βροχοπτώσεις είναι ένας εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο για την παραγωγή καρπού στα ελαιόδεντρα ιδιαίτερα σε περιοχές με ξερικούς ελαιώνες όπως η Λέσβος. Υπογράμμισε πως το 2022 ήταν μια χρονιά που οι βροχοπτώσεις στο νησί ήταν μειωμένες κατά 20% περίπου σε σχέση με τον μέσο όρο. Το στοιχείο αυτό σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ανομβρία δημιούργησαν συνθήκες πολύ μεγάλου στρεσαρίσματος στα δέντρα.
Μεγάλο πρόβλημα είναι και ο ήπιος χειμώνας για την εξέλιξη της ανθοφορίας και της καρπόδεσης την άνοιξη. «Η ελιά είναι ένα υποτροπικό φυτό αλλά χρειάζεται το κρύο για να γίνει διαφοροποίηση των ανθοφόρων οφθαλμών. Για να το πούμε πιο απλά είχαμε επανειλημμένες καλές ελαιοπαραγωγικά χρονιές μετά από χειμώνες με πολύ κρύο» υπογράμμισε ο γεωπόνος και πρόσθεσε: «εκτός από το κρύο σημαντικό ρόλο στην ανθοφορία και την καρποφορία παίζει αν το δέντρο έχει αποθηκεύσει στον οργανισμό του θρεπτικά στοιχεία και αν είναι κλαδεμένο».
Κλάδεμα στον ελαιώνα
Αναφερόμενος στο κλάδεμα ο κ. Αγγελέλλης τονίζει: «Οι παράγοντες που πρέπει να συνυπολογίσει κάθε ελαιοπαραγωγός για το πότε θα ξεκινήσει το κλάδεμα στο χωράφι του είναι πολλοί. Δύο από τους βασικότερους παράγοντες, όταν πρόκειται να γίνουν μεγάλες τομές, είναι το κρύο και ο κίνδυνος μόλυνσης των τομών από μικροοργανισμούς που κατατρώνε το κορμό του δέντρου. Όταν γίνονται μεγάλες τομές τα δέντρα χάνουν ένα μέρος των θρεπτικών στοιχείων που έχουν αποθηκεύσει και έτσι γίνονται πιο ευάλωτα σε χαμηλές θερμοκρασίες. Οι μεγάλες τομές, ιδιαίτερα σε περιόδους βροχοπτώσεων, αν δεν καλυφθούν άμεσα από πάστα κλαδέματος, μολύνονται από παθογόνους οργανισμούς που καταστρέφουν τον κορμό και τα μπράτσα του δέντρου. Με αποτέλεσμα την καταστροφή του δέντρου.
Γι αυτό θα πρέπει να αποφεύγονται τα πρόωρα κλαδέματα. Κι οι μεγάλες τομές θα πρέπει να καλύπτονται από πάστες κλαδέματος και να έχουν στρατηγική. Να γίνονται για ανανέωση των δέντρων και όχι ευκαιριακά».
Πότε βάζουμε λίπασμα στις ελιές
«Η λίπανση είναι απαραίτητη για να έχουμε αγροτική παραγωγή. Αυτό ίσχυε πάντα. Η λίπανση είναι μια επένδυση που κάνει ο αγρότης και περιμένει να πάρει κάτι περισσότερο από τα χρήματα που έδωσε» αυτό δήλωσε ο κ. Αγγελέλλης και τόνισε πως «η λίπανση των ελαιώνων συνήθως γίνεται αργά. Όμως στην εποχή μας η λίπανση μπορεί να γίνει και τον Ιανουάριο αρκεί να πρόκειται για λιπάσματα υψηλής τεχνολογίας με παρεμποδιστές κλπ. Τα νέας τεχνολογίας λιπάσματα που δίνονται στα δέντρα την κατάλληλη εποχή έχουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα.
Υπάρχουν υλικά και λιπάσματα που είναι ήδη αργά για να πέσουν στο έδαφος. Η κοπριές πέφτουν το χειμώνα, το κάλιο πρέπει να το δώσουμε στα δέντρα νωρίς (Νοέμβριο, Δεκέμβριο, Ιανουάριο). Ο τρόπος που πέφτουν τα λιπάσματα στα δέντρα έχει μεγάλη σημασία. Αν ρίξουμε ένα λίπασμα επιφανειακά ενώ πρέπει να ενσωματωθεί στο έδαφος. Τότε δεν θα λειτουργήσει σωστά. Κι αυτό σημαίνει πως ένα μεγάλο μέρος της επένδυσης που έκανε ο ελαιοπαραγωγός θα πάει χαμένη.
Τα λάθη που γίνονται στην λίπανση, δημιουργούν ένα αρνητικό προηγούμενο, και προκαλούν φοβία στους ελαιοπαραγωγούς».
Χρήσιμα εργαλεία για την σωστή λίπανση των ελαιώνων είναι οι φυλλοδιαγνωστικές και εδαφολογικές αναλύσεις που δίνουν στους γεωπόνους και τους ελαιοπαραγωγούς την δυνατότητα να πάρουν τις σωστές αποφάσεις σε ότι αφορά την θρέψη των δέντρων.
Δείτε το βίντεο με ολόκληρη την συνέντευξη: