× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βιβλία παραμυθένια και ξεχωριστά!

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*

Δημοσίευση 28/1/2023

Βιβλία παραμυθένια και ξεχωριστά!

Παραμυθένια Γενέθλια, παραμυθένιο βιβλίο, τρυφερό, πολύ έξυπνα γραμμένο, μας θυμίζει ότι λύσεις υπάρχουν για όλα, ότι η γιαγιά και ο παππούς ξέρουν να δίνουν λύσεις, όπως και η αγάπη! Ότι, η παράδοση και η παραμυθία είναι ζωντανές και θαυματουργές! Στην πραγματικότητα τούτο το βιβλίο είναι σαν αυτό που λέμε δύο σε ένα, αφού πάνω στο κυρίως θέμα του συνδεδεμένο, το βασικό κείμενο ακολουθεί γνωστό παραδοσιακό και αγαπημένο παραμύθι, «Ο Ήλιος και η Σελήνη». Το υπογράφει η Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, το έχει εικονογραφήσει η Νίκη Λεωνίδου, είναι από την υπέροχη σειρά Βατόμουρο και τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, για παιδιά 7-8 ετών! Περιγραφή: Ο Μιχάλης καλεί στα γενέθλιά του όλη την τάξη και τα γειτονόπουλά του, μα το σπίτι είναι μικρό, πώς να χωρέσουν; Ο μπαμπάς προτείνει να γίνει το πάρτι στην πλατεία της γειτονιάς. Όλοι συμφωνούν, η βροχή όμως τους χαλάει τα σχέδια… Τώρα; Τη λύση θα τη βρουν ο παππούς και η γιαγιά και τα παιδιά θα μείνουν ενθουσιασμένα!
Μια ευφάνταστη ιστορία για την οικογενειακή ζωή, τις διαγενεακές σχέσεις αλλά και τη διαχρονικότητα της λαϊκής παράδοσης.

Το πάρτι, ένα εξαιρετικό βιβλίο, τρυφερό, μέσα από ένα παιχνίδι αλλιώτικο που είναι ‘’υποχρεωμένα’’ να παίζουν δυο αδέρφια για την προετοιμασία του γενέθλιου πάρτι της μητέρας τους, ανακαλύπτουν πράγματα και θαύματα, κυρίως το θαύμα της αγάπης και της ζωής, μα και των μακρινών ταξιδιών… Των αποχαιρετισμών… Η αγάπη μένει παρούσα! Παρόντα στο συγκινητικό αυτό βιβλίο και άλλα αγαπημένα βιβλία και άλλες ιστορίες, στις οποίες γίνεται αναφορά, όπως αυτή του Μικρού Πρίγκηπα… Το υπογράφει η Μίνα Μουσιώνη, η εικονογράφηση είναι της Σάντρας Ελευθερίου, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΑΙΤΕΧΜΙΟ, για παιδιά από 8 ετών. Ωραίοι διάλογοι, ωραίες ισορροπίες, χιούμορ, παρ ότι ψυχανεμιζόμαστε τα δύσκολα… Μαθαίνουν τα παιδιά ήρωες του βιβλίου, μαθαίνουν και τα παιδιά αναγνώστες! Ως και για την διατροφή και την χορτοφαγία! Περιγραφή: Η Αιμιλία και ο Μάνος αναλαμβάνουν να προετοιμάσουν το πάρτι γενεθλίων της μαμάς τους που λείπει σε έκτακτο μυστηριώδες ταξίδι. Τα πράγματα θα ήταν πολύ απλά αν όλες οι οδηγίες δε δίνονταν μέσα από παράξενους γρίφους που τα δυο αδέλφια πρέπει να λύσουν για να προχωρήσουν. Πού βρίσκονται τα μπαστούνια με τα χίλια μυστικά και ποια είναι η βασίλισσα που διψά; Τι συμβαίνει με το ξύλο που καίει γλυκά και τι σχέση έχει ο Σαίξπηρ με το πάρτι; Τα δύο αδέλφια θα παίξουν το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού, θα σκαλίσουν τις αναμνήσεις τους και θα ανακαλύψουν το μεγάλο μυστικό της μαμάς τους. Μαζί θα συνειδητοποιήσουν πόσο συγκλονιστική περιπέτεια είναι η ζωή και πώς μπορείς να τη ζεις πάντα σαν παιχνίδι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ότι ονειρευτείς μπορεί να γίνει! Προχώρα μπροστά! Τι ωραία παρότρυνση! Τι ωραίο μήνυμα! Τι ωραίο βιβλίο για μικρά παιδιά! Με τα πάντα καταπιάνεται, όσα μπορεί να ποθήσει να γίνει μεγαλώνοντας ένα παιδί! «Τα πάντα μπορείς να κάνεις, στο νου βαλ’ το καλά». Από τη σειρά Διαβάζουμε αγκαλιά των εκδόσεων susaeta. Συγραφέας: Bodhi Hunter, εικονογράφηση: LouiseEllis, μετάφραση: Εύη Κουδούνα. Περιγραφή: Τι ονειρεύονται τα παιδιά να γίνουν όταν μεγαλώσουν; Δάσκαλοι, επιστήμονες, ηθοποιοί, οδηγοί, αστυνομικοί, μηχανικοί, δικηγόροι, συγγραφείς, εξερευνητές; Τα ζωάκια του βιβλίου κάνουν τα πιο μεγάλα όνειρα και καταφέρνουν να τα πραγματοποιήσουν γιατί πιστεύουν στον εαυτό τους!

Βιβλίο για ενήλικες: Ανάμεσα στους πεθαμένους, Το βιβλίο του χαλασμού, του Άγγελου Δρόσου, (πολεμικός ανταποκριτής στη Σμύρνη), κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗΣ. Συγκλονιστικό βιβλίο! Δεν βρίσκω λόγια, δηλώνω βαθειά συγκινημένη διαβάζοντας το! Θα σας πω τούτο: Διαβάστε το! Περιγραφή: «Η Σµύρνη ήτανε τώρα δοσµένη ολόκληρη µέσα στην πύρινη ακολασία και οι καυτερές φλόγες έγλειφαν µε ηδονή σατύρων τις τοίχινες σάρκες της. Και για να συµπληρωθεί η εικόνα µε όλα τα πρωταγωνιστούντα πρόσωπα, και για να µη λείψει απ’ αυτόν τον αθέµιτο γάµο της καταστροφής ο ρουφιάνος, τα συµµαχικά πολεµικά ρίξανε τους προβολείς τους στην ξηρά. Το φως των προβολέων και η λάµψη της φωτιάς στροβίλιζαν έτσι παιχνιδιάρικα, λες κι ήτανε πανηγύρι, λες και ο χαλασµός της Σµύρνης και η ανθρωποσφαγή, κι ο θρήνος των παρθένων και των γυναικοπαίδων, ήτανε το ποθούµενο τέλος του Παγκόσµιου πολέµου, κι άξιζε να γίνει αυτή η ασύλληπτη φωτοχυσία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Άγγελος Δρόσος (1896-1966), δηµοσιογράφος, πολεµικός ανταποκριτής στη Σµύρνη, ήταν από τους ανθρώπους που είχαν το θλιβερό προνόµιο να ζήσουν την καταστροφή, την οποία κατέγραψε σε αυτό το βιβλίο που ζωντανεύει την ατµόσφαιρα του τρόµου, του ζόφου και της φρίκης καθώς η µεγάλη πυρκαγιά αφάνιζε την πόλη. Μια προσωπική µαρτυρία, για µια εποχή που η Ιστορία ευνόησε την κτηνωδία και διέλυσε τις ζωές των ανθρώπων. Το Ανάµεσα στους πεθαµένους (πρώτη έκδοση το 1933) είναι ένα ντοκουµέντο υψηλής θερµοκρασίας επειδή ακριβώς έχει γραφτεί αµέσως µετά τα συγκλονιστικά γεγονότα που περιγράφει.
Ο επίλογος της κόρης του συγγραφέα Καίτης Δρόσου, της ποιήτριας, δηµοσιογράφου και συζύγου του Άρη Αλεξάνδρου, αποσαφηνίζει το «ποιος είναι ποιος» στο βιβλίο. Και σηµειώνει: «Το µωρό, εγώ, γλίτωσα... Δεν ξέφυγα απ’ τα χέρια της µάνας µου, δεν τ’ αποφάσισε κανείς να µε πνίξει, όταν τα κλάµατά µου πρόδιδαν το κρησφύγετο».

*H Δρ. Αθανασία Δαφιώτη,είναι Δημοσιογράφος-Θεατρολόγος-Συγγραφέας

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για τα συναισθήματα και τις επιλογές μας

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
ΘΕΑΤΡΟ

«Δεν πληρώνω ‑ Δεν πληρώνω» στο Μεσότοπο

Το Σάββατο 20 Απριλίου 2024 στις 8:00 το απόγευμα θα δοθεί η τελευταία παράσταση της πρώτης περιοδείας
ΘΕΑΤΡΟ

Μια ζωή «Οδυσσεβάχ» και… «Κυκλολωτογοργοκιρκιλάριζο»!

Ένα μεγάλο χειροκρότημα για όλο το θίασο της ΠασπARTού από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Γιώργος Αρμένης σε παράσταση στη Λέσβο

«Χόρεψέ με πατέρα» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ο μαθητικός φακός ανέδειξε τα νησιά

Διαγωνισμό φωτογραφίας έκανε το Πρότυπο Λύκειο Μυτιλήνης με 117 συμμετοχές
ΘΕΑΤΡΟ

Συμβολική προσφορά στον Φάρο του Πολιτισμού μας

Aπό θεατρικές ομάδες της Μυτιλήνης για το εγκαταλελειμμένο Αναγνωστήριο Αγιάσου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Πρόγραμμα σεμιναρίων και master classes

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ του Δήμου Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Μικρός Πρίγκιπας από το Αναγνωστήριο της Αγιάσου

Στα πλαίσια των εορτασμών για τα 130 χρόνια από την ίδρυση του
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για παιδιά με θέμα το σώμα

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
ΒΙΒΛΙΟ

Το μυθιστόρημα του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους παρουσιάζεται

«Φόνος στο Υπόγειο της Βουλής» το νέο του βιβλίο- Εκδήλωση το Σάββατο 27 Απριλίου