× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ποιοι είναι οι «κουκουλοφόροι» των επαναπροωθήσεων;

Περισσότερες από 2.157 αναγκαστικές επιστροφές μετρά ο Μηχανισμός της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου- Μιλά στο «Ν» ο επόπτης, Ηλίας Τσαμπαρδούκας

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 27/1/2023

Ποιοι είναι οι «κουκουλοφόροι» των επαναπροωθήσεων;
25/10/22: ντοκουμέντο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα»

Το τελευταίο διάστημα και στη Λέσβο, πληθαίνουν οι πληροφορίες που θέλουν κουκουλοφόρους να επιτίθενται σε νεοεισερχόμενους πρόσφυγες με την άφιξή τους. Ποια είναι η ταυτότητα των δραστών; Θυμίζουμε ότι μια καταγγελία που επιβεβαιώνει τις πρακτικές βίας σε βάρος μεταναστών και προσφύγων δόθηκε τον Οκτώβριο του 2022 στη δημοσιότητα από την Οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», όταν μέλη της οργάνωσης βρήκαν νεοαφιχθέντες στη Λέσβο αλλοδαπούς «δεμένους σφιχτά με πλαστικές χειροπέδες και άλλους τέσσερις τραυματισμένους από ξυλοδαρμούς».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρώτη έκθεση του Μηχανισμού Καταγραφής Περιστατικών Άτυπων Αναγκαστικών Επιστροφών της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΑΔΑ) μετρά πάνω από 2.157 επαναπροωθήσεις, άτυπες επιστροφές την τελευταία τριετία.

Η ΕΕΑΔΑ, ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας συγκρότησε αυτόν τον Μηχανισμό το 2021, ο επόπτης του οποίου, Ηλίας Τσαμπαρδούκας μίλησε για τα πρώτα πορίσματα της έκθεσης που θα δοθεί στη δημοσιότητα έως το τέλος του 2023, στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm και την εκπομπή «Ανθέων 99». Στοιχεία για την ταυτότητα των δραστών στη βάση των μαρτυριών που συγκέντρωσε ο μηχανισμών θα δοθούν με την πλήρη έκθεση των στοιχείων.

Ο κ. Τσαμπαρδούκας εξήγησε στο «Ν» ότι η φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων με νόμιμο τρόπο εμπεριέχει και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κάθε άλλη παράτυπη ενέργεια δεν σχετίζεται με τον έλεγχο εισόδου στη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρώτης ενδιάμεσης έκθεσης του Μηχανισμού, έχουν καταγραφεί 50 περιστατικά παράνομων επαναπροωθήσεων (άτυπες αναγκαστικές επιστροφές χαρακτηρίζονται στο κείμενο) βάσει των καταγγελιών των φερόμενων θυμάτων από τον Απρίλιο του 2020 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2022. Τα περιστατικά αυτά περιγράφονται σε 58 ατομικές μαρτυρίες που καταγράφηκαν μέσω προσωπικών συνεντεύξεων με 43 ανθρώπους.

Όπως αναφέρεται, σε 24 καταγγελλόμενα περιστατικά τα θύματα εντοπίστηκαν στη συνοριακή περιοχή του Έβρου, σε επτά περιστατικά στην ενδοχώρα, σε έξι σε ελληνικό νησί και σε 13 στη θαλάσσια περιοχή κοντά σε ελληνικό νησί. Από τις συνεντεύξεις διαπιστώθηκε ότι 23 από τα 43 φερόμενα θύματα ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες. Μεταξύ αυτών είναι ένα διεμφυλικό άτομο και δύο άτομα που ανήκουν σε άλλες κατηγορίες της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Επίσης, στο 88% των μαρτυριών έχει περιγραφεί η άσκηση βίας και στο 65% των περιπτώσεων οι καταγγελίες αφορούσαν άσκηση βία από ενστόλους.

Ο επόπτης του Μηχανισμού που συντονίζει τη διαδικασία, Ηλίας Τσαμπαρδούκας, εξήγησε ότι συνολικά εκτιμάται ότι το πλήθος των φερόμενων θυμάτων στα καταγγελλόμενα περιστατικά τα έτη 2020, 2021 και 2022 ήταν κατ' ελάχιστο 2.157 άτομα. Οι χώρες καταγωγής των φερόμενων θυμάτων ήταν αυτές με τα υψηλότερα ποσοστά θετικών αποφάσεων ασύλου (όπως Συρία, Τουρκία, Παλαιστίνιοι ανιθαγενείς). Επίσης, ανάμεσα στα φερόμενα θύματα υπήρχαν καταγεγραμμένοι αιτούντες άσυλο και αναγνωρισμένοι πρόσφυγες. Τέλος, σε 21 μαρτυρίες αναφέρθηκε ότι σε 20 περιστατικά άτυπων αναγκαστικών επιστροφών φαίνεται να συμμετείχαν ως δράστες κατά το στάδιο της απομάκρυνσης αλλοδαποί πολίτες που μιλούσαν γλώσσες των προσφύγων.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

Μεγάλη ανταπόκριση στις δωρεάν γυναικολογικές εξετάσεις

Πραγματοποιήθηκαν στον Μανταμάδο
ΑΤΖΕΝΤΑ

«Τυπική ανάπτυξη και δυσκολίες του παιδιού σχολικής ηλικίας»

Εκδήλωση από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Το παγκάκι της φιλίας»

Στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκπτώσεις σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Χορηγούνται από ακτοπλοϊκές εταιρίες και την αεροπορική εταιρεία Sky Express για την μετάβαση των νεοδιόριστων αναπληρωτών εκπαιδευτικών στις περιοχές ανάληψης υπηρεσίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εθελοντική δράση μαθητών 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνη

Πραγματοποίησαν εθελοντική δράση καθαρισμού στην περιοχή του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ενημερώθηκαν για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων

Ημερίδα από το Εσπερινό ΕΠΑΛ Καλλονής
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εβγαλε μαχαίρι και τον δάγκωσε...

Συνελήφθη 24χρονος στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

To Γενικό Λύκειο Αντισσας στη Χίο

Οι «μικροί πρέσβεις» του τουρισμού του Δ. Δυτικής Λέσβου κατάφεραν μέσα από τον δικό τους μαθητικό τουρισμό στη Χίο όχι μόνο να γνωρίσουν τις ομορφιές του νησιού αλλά και να προβάλλουν στους φοιτητές του Πανεπιστημίου τις ομορφιές της Δυτικής Λέσβου.
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη