× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Δακοκτονία μία από τα ίδια και το 2023;

Οι υποσχέσεις για ανασχεδιασμό των προγραμμάτων καταπολέμησης του δάκου έμειναν υποσχέσεις

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 25/1/2023

Δακοκτονία μία από τα ίδια και το 2023;

Στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Σάμο, την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου, είναι προγραμματισμένο να συζητηθεί η τυπική έγκριση των προγραμμάτων δακοκτονίας των νησιών του βορείου Αιγαίου. Για ένα ακατανόητο λόγο είναι απαραίτητη αυτή η έγκριση. Αυτή είναι μια από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που καθυστερούν την έναρξη της δακοκτονίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όποτε συζητείται το θέμα της δακοκτονίας, στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου, συμπολίτευση και αντιπολίτευση τονίζουν ότι οι πόροι που δίνονται από την κυβέρνηση είναι ανεπαρκέστατοι. Ωστόσο αυτή η επισήμανση ποτέ δεν λαμβάνει ευρύτερη δημοσιότητα. Ακόμη και τα αιτήματα προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για μεγαλύτερη χρηματοδότηση έχουν υποβιβαστεί σε μια υπηρεσιακή διαδικασία από την αδιάφορη Περιφερειακή Αρχή Μουτζούρη.

 
Την Τρίτη 24 Ιανουαρίου, στην ιστοσελίδα του Οικονομικού Ταχυδρόμου, δημοσιοποιήθηκε το αίτημα της Περιφέρειας Πελοποννήσου για αυξημένη χρηματοδότηση του προγράμματος δακοκτονίας του 2023. Παραδοσιακός δεξιός και εκλεγμένος με την στήριξη της Ν.Δ. ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας δεν φοβήθηκε να διεκδικήσει το αυτονόητο για τους ελαιοπαραγωγούς της Περιφέρειας του.

Άραγε τι είναι αυτό που κάνει την Περιφερειακή Αρχή του κ. Μουτζούρη να μην δίνει ανάλογη δημοσιότητα στα δικά της αιτήματα για περισσότερη χρηματοδότηση;

 
Στο τελευταίο έτος της θητείας της Χριστιάνας Καλογήρου, είχε εφαρμοστεί πιλοτικά, ο ψεκασμός του δάκου με drone. Τα αποτελέσματα ήταν ικανοποιητικά. Ωστόσο ο Κώστας Μουτζούρης καθώς και οι εκλεκτοί του στην περιφερειακή αρχή δεν θέλησαν να συνεχίσουν και να διευρύνου αυτή την πιλοτική δράση. Ακόμη χειρότερα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης,  ως σήμερα δεν έχει υιοθετήσει το συγκεκριμένο τρόπο καταπολέμησης του δάκου. Παρότι θα έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα και με μικρότερο κόστος.

 
Στην 9 Δεκεμβρίου του 2022, κατά την επίσκεψη του στη Λέσβο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης  Γιώργος Γεωργαντάς, δήλωσε πως θα γίνει συνολική αναμόρφωση του προγράμματος καταπολέμησης του δάκου. Διότι, όπως είπε ο υπουργός, δεν είναι καθόλου ικανοποιημένος από τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα του. Μίλησε για την ανάγκη να αξιοποιηθούν τα νέα τεχνολογικά και επιστημονικά δεδομένα. Είχαν προηγηθεί, στην σύσκεψη που είχε γίνει τότε στην Αγία Παρασκευή,  σειρά παρεμβάσεων από αγρότες που τόνιζαν την εξαιρετικά περιορισμένη αποτελεσματικότητα των ψεκασμών που γίνονται στην Λέσβο. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει καμία συγκεκριμένη παρέμβαση του υπουργείου στην κατεύθυνση που είχε περιγράψει ο υπουργός.

 

Δεν είναι ευρύτερα γνωστό, αλλά η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Λέσβου, έχει καταθέσει σειρά προτάσεων τόσο στην Περιφέρεια όσο και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να γίνει πιο αποτελεσματικό το πρόγραμμα της δακοκτονίας στο νησί. Το ίδιο έχουν κάνει οι υπηρεσίες κι άλλων Περιφερειών της χώρας. Ωστόσο οι προτάσεις αυτές ως σήμερα έχουν αγνοηθεί. Έτσι όλα δείχνουν πως και το 2023 η καταπολέμηση του δάκου θα γίνει με τις ίδιες αναποτελεσματικές πρακτικές των προηγούμενων ετών.  Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ δημόσιο χρήματα θα δαπανηθούν με ελάχιστα ως μηδενικά αποτελέσματα.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΟΡΑ

«Καμπάνες» σε 11 επιχειρήσεις για «μαϊμού» εκπτώσεις

Aνάμεσα τους και η επιχείρηση αθλητικών ειδών Cosmos Sport που έχει υποκατάστημα στη Μυτιλήνη
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσλήψεις κι όχι απολύσεις έχει ανάγκη η ΔΕΥΑ Λέσβου

Επείγουσα έκκληση από το Σύλλογο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ Λέσβου για την ανάγκη να διατηρηθούν στο δυναμικό της εταιρεία οι 13 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν κατά την πανδημία του Covid – 19
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανω κάτω οι πληρωμές των συνδεδεμένων επιδοτήσεων

Έκλεισε η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ για να γίνουν πληρωμές αλλά θα ανοίξει ξανά για την υποβολή κι άλλων δικαιολογητικών. Δεν πιάνει τον στόχο καταβολής 700 εκατ. ευρώ ως το Πάσχα ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Welcome» Μητσοτάκη στους Τούρκους από τη Μυτιλήνη

«Είμαστε από την επιτροπή υποδοχής» τόνισε χαριτολογώντας ο πρωθυπουργός στα αγγλικά, στον πρώτο σταθμό της επίσκεψής του στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Εκτενής συζήτηση για το καθεστώς ενίσχυσης του κόστους μεταφοράς των ζωοτροφών

Κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί, έμποροι ζωοτροφών και μεταφορείς της Λέσβου ζητούν αύξηση της ενίσχυσης για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους μεταφορά των ζωοτροφών στα νησιά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του Aqua Blue

Δείτε τις ώρες αναχώρησης από Λαύριο και Καβάλα του πλοίου που θα εξυπηρετεί την άγονη γραμμή της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αγανάκτηση για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στη Λήμνο

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας από τον Έπαρχο Λήμνου, την Δήμαρχο Λήμνου και τον Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΓΟΡΑ

Πασχαλινό ωράριο στην αγορά της Μυτιλήνης

Ξεκινά την Κυριακή των Βαΐων όπου τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξανά πύλη εισόδου στην Πέτρα

Ξεκινά τη λειτουργία της για να υποδεχτεί κυρίως επισκέπτες από την Τουρκία
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στις άγονες του Βορείου Αιγαίου μπαίνει το πλοίο Διαγόρας

Δείτε μέχρι πότε θα αντικαταστήσει το Blue Star Myconos
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ