× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αιδώς Αργείοι…

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ

Δημοσίευση 20/1/2023

Αιδώς Αργείοι…

Δεν έχω καμιά προκατάληψη για τους συμπαθείς, κατά τα άλλα, κατοίκους της Αργολίδας. Ίσα –ίσα, που έχω όμορφες αναμνήσεις από την περιοχή, αφού στα τέσσερα φοιτητικά μου καλοκαίρια, εκεί δούλευα ως γκαρσόν σε ξενοδοχείο, για να βγάζω τα έξοδα του χειμώνα. Όμως, αυτό που διάβασα προ τριημέρου, με σοκάρισε, στην κυριολεξία…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και, παρότι η είδηση ήταν γραμμένη σε σοβαρή ηλεκτρονική εφημερίδα, είπα, ας περιμένω, μήπως δοθεί κάποια διάψευση ή έστω επεξήγηση… Αμ δε! Διαβάστε, λοιπόν, την υπεύθυνη δήλωση, που καλείται να υπογράψει η κάθε ετοιμόγεννη γυναίκα, που πάει να γεννήσει στο Νοσοκομείο (το Κρατικό…) του Άργους :
«Η κάτωθι υπογεγραμμένη επίτοκος…. Ενημερώθηκα επαρκώς κατανοητά από τον εφημερεύοντα γυναικολόγο….., παρουσία της υπεύθυνης μαίας…., ότι σήμερα δεν εφημερεύει παιδίατρος, και ως εκ τούτου, η γέννηση του παιδιού, επί απουσίας παιδιάτρου, ΔΙΑΤΡΕΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ για τη ζωή του, σε περίπτωση οποιασδήποτε επιπλοκής και μου συστήθηκε η παραπομπή σε άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Παρά ταύτα, επιθυμώ την εισαγωγή μου στη Μ/Γ Κλινική του Γ.Ν. Αργολίδας και αναλαμβάνω εγώ προσωπικά η ίδια τη συνδρομή δικού μου παιδιάτρου» !!! Δηλαδή, για όσους (όσες μάλλον…) δεν κατάλαβαν «Γεννάτε με δική σας ευθύνη, λόγω έλλειψης παιδιάτρου!!!».

Σας παρακαλώ, επειδή πράγματι φαίνεται από ακραία ως απίστευτη η είδηση, μη το θεωρήσετε ότι είναι «fake news”, όπως λένε οι νεοέλληνες. Ούτε ότι έπεσε υπερβολική δόση πιπεριού (λόγω της γνωστής μου σχετικής τάσης, αλλά για λόγους πικάντικου σχολιασμού…). Εδώ τα πράγματα είναι σοβαρά, και δεν επιδέχονται τέτοιες πικάντικες προσθήκες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για μια ακραία εκδήλωση σαπίλας και παρακμής. Ενός συστήματος, που παρά την τεράστια εξέλιξη της ανθρωπότητας, αδυνατεί να καλύψει στοιχειώδεις ανάγκες του λαού. Γιατί, η παραπάνω αισχρή δήλωση, που καλείται να υπογράψει η κάθε ετοιμόγεννη γυναίκα, προκειμένου να γεννήσει στο Κρατικό (μαθές) Νοσοκομείο της Αργολίδας, μιας και δεν της περισσεύουν για να πάει σε ιδιωτικό μαιευτήριο, είναι η απόλυτη σφραγίδα αποσύνθεσης και βαρβαρότητας, που τείνει να επικρατήσει στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Δηλαδή, οι επίτοκες γυναίκες, υποχρεώνονται, είτε να έχουν τον δικό τους προσωπικό παιδίατρο (και να καλύψουν βέβαια οι ίδιες τη δαπάνη του), είτε …. να πάνε να γεννήσουν σε άλλο νοσοκομείο ή κλινική!! Με ρίσκο και κίνδυνο για τη ζωή του παιδιού που περιμένουν να γεννηθεί. Αυτό που θέλει οπωσδήποτε να διασφαλίσει η επαίσχυντη αυτή υπεύθυνη δήλωση είναι η «απαλλαγή από κάθε κρατική ευθύνη για την υγεία των νεογνών, στις περιπτώσεις που δεν εφημερεύει παιδίατρος στη Μαιευτική κλινική», καθώς σε ολόκληρο το νομό της Αργολίδας, υπάρχει μόνο ένας νοσοκομειακός παιδίατρος!! Μη πάτε μακριά.

Τις προηγούμενες ημέρες διαβάσαμε την επερώτηση που έγινε στη Βουλή για το θέμα του Νοσοκομείου της γειτονικής μας Λήμνου. Για να καλυφθούν οι κενές θέσεις χειρούργου και αναισθησιολόγου (αν δεν κάνω λάθος στις ειδικότητες…). Οπότε, η φράση του τίτλου: «Αιδώς Αργείοι», προφανώς και δεν αφορά τους συμπαθείς κατοίκους της Αργολίδας, αλλά η ντροπή (αιδώς) πηγαίνει σε όλους τους υπεύθυνους …αχρείους, που εδώ και χρόνια «δουλεύουν» για τη συστηματική υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας και τη σταδιακή ιδιωτικοποίησή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, μη σας φανεί παράξενο, εάν η επόμενη «υπεύθυνη δήλωση» Νοσοκομείου, που θα βγει στην επιφάνεια, καλεί τις ετοιμόγεννες γυναίκες να … «καθώς ερχόσαστε για να γεννήσετε, φέρτε μαζί σας και έναν γυναικολόγο να σας ξεγεννήσει, γιατί το Νοσοκομείο μας ξέμεινε. Ακόμα καλύτερα, αν βρείτε και καμιά μαμή στο δρόμο…». Εύχομαι, να μη γίνω μάντης κακών…

Αλλά, σ’ αυτό το αίσχος του εμπορευματοποιημένου συστήματος Υγείας, έχουμε χρέος όλοι να αντισταθούμε. Να μη συμβιβαστούμε με τη συνεχιζόμενη υποβάθμισή του. Γιατί, όταν, και η υγεία πάψει να είναι δημόσιο αγαθό, που οφείλει η πολιτεία να το προστατεύει, τότε θα γίνουμε άξιοι της μοίρας μας και θα βρίσκουμε μπόλικες μπροστά μας τέτοιες «υπεύθυνες δηλώσεις».

Όχι μόνο στο Νοσοκομείο του Άργους….

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΡΤ: Το παράρτημα!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Πάνω από 6.000 Τούρκοι σε λίγες ημέρες

«Ευχαριστούμε την Ελλάδα που έκανε εύκολο το ταξίδι στο όμορφο νησί σας» δήλωσαν οι επισκέπτες που περίμεναν στην ουρά για να περάσουν από το Τελωνείο Μυτιλήνης, όπου τους περίμενε ούζο!
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ιστορίες «στο Ν» για την ιστορία και τοπογραφία της Λέσβου

Ο Δημήτρης Μάντζαρης συζητά με το Σπύρο Καράβα, ομότιμο καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 11/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Του Αγίου Αντύπα της Περγάμου

Η γιορτή σαν σήμερα 11 Απριλίου, στο ναό του Αιγυπτίου θεού Όσιρι που ‘γινε εκκλησιά για το μαθητή του Ιωάννη του Θεολόγου και σήμερα λειτουργεί σαν τζαμί
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Απούσα η Σάμος

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ*
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 10/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Στο ταξίδι της μουσικής με τον Μανώλη Ζαχαράκη

Ο μόλις 21χρονος βιρτουόζος του πιάνου, ανοίγει φτερά για τη σύνθεση και τη Γερμανία- Μέχρι τότε τον απολαμβάνουμε στο Mythical Coast
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 9/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αξιολόγηση; Σιγά μην φοβηθώ!

Γράφει ο ΘΕΜΗΣ ΚΛΙΟΜΙΔΙΩΤΗΣ, αναπληρωτής εκπαιδευτικός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 8/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 7/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας