× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Δεν υπάρχει σχέδιο ανάπτυξης για το Βόρειο Αιγαίο»

Σε Μεταφορικό Ισοδύναμο, μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, τουρισμό και ανάπτυξη αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου των νησιών μας Παναγιώτης Μπαρούτης

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 19/1/2023

«Δεν υπάρχει σχέδιο ανάπτυξης για το Βόρειο Αιγαίο»

Στις παρεμβάσεις που έκανε το Τμήμα Βορειοανατολικού Αιγαίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου σε σημαντικά αναπτυξιακά ζητήματα που αφορούν στο μέλλον των νησιών μας, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Παναγιώτης Μπαρούτης σε συνέντευξή του στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος ο κ. Μπαρούτης στο ζήτημα του Μεταφορικού Ισοδύναμου  είπε ότι  έχουν γίνει προτάσεις και παρεμβάσεις στην κατεύθυνση βελτίωσής του ώστε να συμπεριληφθούν σε αυτό και οι επιβάτες που έρχονται για διακοπές στα νησιά μας. Όπως σημείωσε δεν υπήρξε μέχρι σήμερα το παραμικρό ενδιαφέρον από την Αυτοδιοίκηση και τους τοπικούς άρχοντες του τόπου μας να προωθήσουν το αίτημα αυτό στην κυβέρνηση και να πιέσουν προς την κατεύθυνση υλοποίησής του.

«Συγκεκριμένα, λέει ο κ. Μπαρούτης, είχαμε προτείνει τη δημιουργία ενός κουμπαρά ο οποίος θα χρηματοδοτείται από πόρους της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και κρατικά κονδύλια, μέσα από τον οποίον θα δίνεται το Μεταφορικό Ισοδύναμο στους επισκέπτες των νησιών μας. Δυστυχώς έρευνες έχουν δείξει ότι το κόστος για να ταξιδέψει μια οικογένεια στο Βόρειο Αιγαίο, είναι τεράστιο, πάνω από 800 ευρώ για επιβάτες και αυτοκίνητο και αποτελεί μεγάλο εμπόδιο για πολλούς συμπολίτες μας  που θέλουν να έρθουν στα νησιά μας.

Από εκεί και πέρα βλέπουμε ότι το τελευταίο διάστημα το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου απαξιώνεται και υποχρηματοδοτείται με αποτέλεσμα στις  επιχειρήσεις να μην έχει ξεκινήσει καν η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για το 2022 ενώ στους επιβάτες οφείλονται εισιτήρια πολλών μηνών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Β.Α. Αιγαίου αναφέρθηκε στους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ των νησιών αποκαλύπτοντας ότι υπάρχουν πληροφορίες για δυνατότητα ένταξης στο καθεστώς αυτό και των μικρών νησιών. «Όπως είπε η αρχική πρόβλεψη ήταν αυτό να γίνει μετά το 2025, ωστόσο ακούγεται, ότι υπάρχει δυνατότητα να συμβεί νωρίτερα. Το Οικονομικό Επιμελητήριο θα ενημερώσει τους φορείς για τη δυνατότητα αυτή που υπάρχει ώστε να ασκηθούν οι κατάλληλες πιέσεις, με δεδομένο ότι έχουμε εκλογική χρονιά η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος των συμπολιτών μας».

Αναφερόμενος γενικότερα στα ζητήματα που αφορούν στην ανάπτυξη των νησιών του Β.Α. Αιγαίου ο Παναγιώτης Μπαρούτης υπογράμμισε ότι η παρούσα αυτοδιοίκηση κυρίως στην Περιφέρεια δεν φρόντισε για την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου σε όλα τα επίπεδα για τη συνολική ανάκαμψη της οικονομίας.

«Βλέπουμε ότι στο Νότιο Αιγαίο γίνονται σημαντικά βήματα και στον τομέα του τουρισμού είναι πολύ μπροστά από εμάς. Δυστυχώς στα δικά μας νησιά κατασπαταλήθηκαν 700.000 ευρώ σχεδόν χωρίς να πιάσουν τόπο οι ενέργειες και να αποδώσουν οφέλη». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου δεν παρέλειψε να σχολιάσει και την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην ελληνική κοινωνία με την αύξηση των τιμών και την αδυναμία πολλών συμπολιτών μας να ανταποκριθούν στις καθημερινές υποχρεώσεις και ανάγκες τους.

«Σε πρόσφατη έρευνα που έγινε για τις τιμές των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ αναλογικά με το μισθό σε χώρες της Ευρώπης διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα είναι στην τρίτη θέση της ακρίβειας και οι μόνες χώρες που είναι χειρότερα από εμάς είναι η Αλβανία και η Βουλγαρία. Αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι οι πολιτικές που ακολουθούνται δεν επαρκούν για τη στήριξη των πολιτών. Τα επιδόματα και βοηθήματα είναι καλά στην παρούσα φάση για να στηρίξουν μια κατάσταση, ωστόσο θα πρέπει να εφαρμοσθούν συνολικά αναπτυξιακές πολιτικές και αύξηση των μισθών ώστε οι πολίτες να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες που υπάρχουν».  

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προκαταβολική κριτική σε Μητσοτάκη από το ΠΑΣΟΚ

Ανακοίνωση της Ν.Ε. Λέσβου του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τoν Πρωθυπουργό πως «εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνον τις εταιρίες και τα μεγάλα συμφέροντα»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Απομακρύνονται οι θάλαμοι των καρτοτηλεφώνων από τη Μυτιλήνη

Η Κοινότητα Μυτιλήνης σε συνεργασία με τον ΟΤΕ προχωρούν στην απομάκρυνση τους και την αποκατάσταση των πεζοδρομίων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρασκευαΐδης: Ο δρόμος Καλλονής – Σιγρίου έργο του ΠΑΣΟΚ

Αναλυτική δήλωση του βουλευτή για το έργο που θα εγκαινιάσει ο Πρωθυπουργός, τις δημόσιες υποδομές που έχει ανάγκη η Λέσβος και τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Πέθανε ο παλαιότερος και πιο ξακουστός ξυλογλύπτης της Αγιάσου

90 ετών έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Καμαρός
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Παπανώτας

Με απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καθαρά προεκλογική η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λέσβο»

Ανακοίνωση τoυ μέλους Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Βάσως Χοχλάκα
ΧΩΡΙΑ

«Καμπανάκι» από μετεωρολόγους για τη Λέσβο

Κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων για αύριο Παρασκευή 19 Απριλίου «θα πέσει το περισσότερο νερό και ενδεχομένως με μεγάλη ένταση» σημειώνουν χαρακτηριστικά
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση