× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο ισχνός παραγωγικός ιστός του βορείου Αιγαίου

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία του συστήματος Εργάνη για τις ιδιωτικό τομέα της οικονομίας των νησιών του βορείου Αιγαίου

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 18/1/2023

Ο ισχνός παραγωγικός ιστός του βορείου Αιγαίου

Το 2022 μόλις 21.897 ήταν οι εργαζόμενοι που εργάζονταν σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα στα νησιά του βορείου Αιγαίου σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του συστήματος «Εργάνη». Στο σύνολο της χώρας οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας ήταν 2,24 εκατομμύρια. Οι εργαζόμενοι του βορείου Αιγαίου ήταν μόλις το 0,97% των εργαζομένων της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα ήταν  9.295 στο νησί της Λέσβου, 6.601 στην Χίο, 4.004 στη Σάμο, 1.421 στην Λήμνο και 591 στην Ικαρία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας έκθεσης, το 2022, στο βόρειο Αιγαίο λειτούργησαν 5.402 επιχειρήσεις και παραρτήματα επιχειρήσεων που έχουν την έδρας τους σε άλλες περιοχές της χώρας. Αυτές οι παραγωγικές μονάδες αντιστοιχούσαν στο 1,57% των επιχειρήσεων της χώρας. Σε όλη την χώρα λειτουργούσαν 345.566 επιχειρήσεις. Στην Λέσβο λειτουργούσαν 2.218 επιχειρήσεις, στην Χίο 1.547 επιχειρήσεις, στην Σάμο 956 επιχειρήσεις, στην Λήμνο 446 επιχειρήσεις και στην Ικαρία 235 επιχειρήσεις.

Πανελλαδικά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 88,3% των επιχειρήσεων της χώρας απασχολεί από 1 – 10 εργαζόμενους, το 10,09% των επιχειρήσεων απασχολεί από 11 ως 50 εργαζόμενους. Δηλαδή μόλις το 1,6% των επιχειρήσεων της χώρας απασχολεί περισσότερους από 50 εργαζόμενους. 111.743 εργαζόμενοι της χώρας απασχολούνται σε περισσότερες από μία επιχειρήσεις.  Οι άνδρες εργαζόμενοι το 2022 ήταν 1,18 εκατομμύρια ποσοστό 52,33%  και οι γυναίκες 1,072 εκατομμύρια ποσοστό 47,67%.

Το 60,5% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα της χώρας λάμβανε μισθό μικρότερο ή ίσο με 1.000 ευρώ το μήνα. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2021 ήταν 63,6%. Η μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες πιθανότητα οφείλεται στις πληθωριστικές πιέσεις που οδήγησαν σε αυξήσεις στους μισθούς κατά την διάρκεια του προηγούμενου χρόνου.

Αξίζει να σημειωθεί πως μεταξύ 30 και 64 ετών είναι το 79% των εργαζομένων της χώρας.  

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προκαταβολική κριτική σε Μητσοτάκη από το ΠΑΣΟΚ

Ανακοίνωση της Ν.Ε. Λέσβου του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τoν Πρωθυπουργό πως «εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνον τις εταιρίες και τα μεγάλα συμφέροντα»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Απομακρύνονται οι θάλαμοι των καρτοτηλεφώνων από τη Μυτιλήνη

Η Κοινότητα Μυτιλήνης σε συνεργασία με τον ΟΤΕ προχωρούν στην απομάκρυνση τους και την αποκατάσταση των πεζοδρομίων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρασκευαΐδης: Ο δρόμος Καλλονής – Σιγρίου έργο του ΠΑΣΟΚ

Αναλυτική δήλωση του βουλευτή για το έργο που θα εγκαινιάσει ο Πρωθυπουργός, τις δημόσιες υποδομές που έχει ανάγκη η Λέσβος και τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Πέθανε ο παλαιότερος και πιο ξακουστός ξυλογλύπτης της Αγιάσου

90 ετών έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Καμαρός
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Παπανώτας

Με απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καθαρά προεκλογική η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λέσβο»

Ανακοίνωση τoυ μέλους Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Βάσως Χοχλάκα
ΧΩΡΙΑ

«Καμπανάκι» από μετεωρολόγους για τη Λέσβο

Κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων για αύριο Παρασκευή 19 Απριλίου «θα πέσει το περισσότερο νερό και ενδεχομένως με μεγάλη ένταση» σημειώνουν χαρακτηριστικά
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση