× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Σε 15 – 20 μέρες, ο μικρούλης από το Μεσαγρό επιστρέφει στο σπίτι του

Στην τελική ευθεία της ανάρρωσης του, σε λίγες μέρες αρχίζει να τρώει και πάει για πρώτη φορά στην αγκαλιά των γονιών του. Μιλά στο «Ν», ο παιδοκαρδιολόγος Ανδρέας Πετρόπουλος που συμμετείχε στο χειρουργείο του βρέφους της οικογένειας Τσιρτσιλιού

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 13/1/2023

Σε 15 – 20 μέρες, ο μικρούλης από το Μεσαγρό επιστρέφει στο σπίτι του
Φωτό Αρχείου

«Αναμένουμε τον τελικό του απογαλακτισμό από τον αναπνευστήρα που η διαδικασία έχει ξεκινήσει και την σίτιση του μέσω γαστρονομίας, να αρχίσει δηλαδή να τρώει κανονικά. Εκτιμούμε να γίνουν αυτά τις επόμενες λίγες μέρες και σε 15 με 20 μέρες να πάει στην αγκαλιά των γονιών του για πρώτη φορά και να φύγει πλήρως αναρρωμένος για το σπίτι του» δήλωσε χθες 12 Ιανουαρίου μιλώντας στο «Ν» ο Ανδρέας Πετρόπουλος, ο παιδοκαρδιολόγος που συμμετείχε στην επέμβαση στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου, στο ηλικίας τότε τριών μηνών βρέφος της οικογένειας του Αλέξανδρου Τσιρτσιλιού από το Μεσαγρό της Γέρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η υπόθεση γνωστή σε όλη της Λέσβο και όχι μόνο αφού ευαισθητοποίησε μεγάλα τμήματα των τοπικών κοινωνιών που συνέδραμαν οικονομικά στην αντιμετώπιση του πολύ μεγάλου κόστους της επέμβασης αλλά και της νοσηλείας του στο τμήμα συγγενών καρδιοπαθειών και συγγενών παθήσεων της τραχείας του «ΙΑΣΩ παίδων».

Όπως λέει ο κ. Πετρόπουλος «η περίπτωση του βρέφος από την Λέσβο χαρακτηρίζεται σαν μια από τις δυσκολότερες στο χώρο της παιδικής καρδιοχειρουργικής. Διαπιστώθηκε με συμπλοκή καρδιοπάθεια, κοινό αρτηριακό κορμό, με μεσοκοιλιακή επικοινωνία και ατρησια του Αορτικού του τόξου τύπου C (διακοπή της συνέχειας του τόξου μετά την αριστερή υποκλειδια αρτηρία). Ήταν όλα αυτά μια πολύ δύσκολη πραγματικά περίπτωση. Μετά την πριν από 85 μέρες ολική του διόρθωση το βρέφος είναι σταθερό και βρίσκετε ήδη στην τελική ευθεία της ανάρρωσης του όπως πληροφορούμαστε από την ομάδα των θεραπόντων ιατρών του υπό την διεύθυνση του καθηγητού Αυξεντίου Καλαγκού».

Όπως μας ενημερώνει ο κ. Πετρόπουλος, λόγω του ότι το παιδί ήταν πρόωρο και της γενικής του κατάστασης  δεν έχει αναπνεύσει χωρίς μηχανικό αερισμό από την γέννηση του. Ενώ δεν έχει τραφεί από το στόμα και το έντερο από την γέννηση του προ έξι σχεδόν μηνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Για τον λόγο αυτό, το σχέδιο νοσηλείας του επί της παρούσης είναι μετά την υποχρεωτική παροδική τραχειοστομία (όλοι οι ασθενείς που μένουν διασωληνωμένοι για περισσότερες από 20 ημέρες περνάνε από μια παροδική τραχειοστομία) να απογαλακτισθεί το αναπνευστικό σύστημα του ασθενή από τον μηχανικό αερισμό. Όταν ο τελευταίος είναι παρατεταμένος τόσο η αεροφόρος οδός της τραχείας και των εσοπλεύριων αναπνευστικών μυών αδρανούν και χρειάζεται σταδιακός απογαλακτισμός τους από τον μηχανικό αερισμό. Η ικανότητα των αναπνευστικών μυών να συμβάλλουν στην αυτόματη αναπνοή, εξαρτάται από την διατροφή του ασθενούς και την διάρκεια και το είδος του μηχανικού αερισμού.

Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία του «απογαλακτισμού» του από τον αναπνευστήρα ενώ του χορηγείται η ελάχιστη φαρμακευτική υποστήριξη» καταλήγει ο κ. Πετρόπουλος σημειώνοντας την επιστροφή του βρέφους σε δυο με τρεις εβδομάδες στην κανονική για την ηλικία του ζωή.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

Με κινητοποίηση θα υποδεχθούν οι γιατροί τον υπουργό Υγείας

Ο Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου ανακοίνωσε στάση εργασίας για την Τρίτη 30 Απριλίου και καλεί σε κινητοποίηση
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταδίκες αγροτών για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καταγγέλλει τις καταδίκες αγροτών σε ποινές φυλάκισης 15 μηνών για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Γενάρη του 2020
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκδήλωση για την ημέρα της Ευρώπης

Από το Εσπερινό Γυμνάσιο Μυτιλήνης, το 2ο ΓΕΛ Φλώρινας και το Εσπερινό ΕΠΑΛ Πλατανιά Χανίων
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έκλεψε την πόρτα από αγρόκτημα

Σε βάρος του φερόμενου ως δράστη σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

30 κιλά αχιβάδες εντόπισε το λιμενικό

Σε έλεγχο στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «καλάθι της αγάπης» σε 140 οικογένειες της Λέσβου

Τρόφιμα από τον Ερυθρό Σταυρό σε ευάλωτους, αλλά και στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Μητρόπολης
ΥΓΕΙΑ

«Υποδοχή» στον Αδωνι ετοιμάζει το Εργατικό Κέντρο

Καλεί σωματεία και φορείς να θέσουν αιτήματα και διεκδικήσεις
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας και μέτρα προφύλαξης

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές της Λέσβου, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εδωσαν τρόφιμα σε πολίτες που έχουν ανάγκη

Δράση στον Δήμο Δυτικής Λέσβου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

40 μικροί «λογοτέχνες»

Στο 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Εξι μήνες σε αναστολή γιατί… άνοιξαν λάκκο σε αρχαιολογικό χώρο

7 άτομα καταδίκασε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης για «εργασίες» στου Απελή