× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αλλα 14 «κίτρινα» σπίτια στα χωριά του Λεπετύμνου

Όλες οι ειδήσεις για τις επιπτώσεις του σεισμού της 7ης Ιανουαρίου. Ανοίγουν σήμερα τα σχολεία στη δυτική Λέσβο, δυο φορητοί σεισμογράφοι σε Κάπη και Μόλυβο ενώ συνεχίζονται οι έλεγχοι

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 12/1/2023

Αλλα 14 «κίτρινα» σπίτια στα χωριά του Λεπετύμνου

Στα 33 ανέρχονται πλέον τα «κίτρινα» σπίτια, δηλαδή αυτά που επλήγησαν από τη σεισμική διεργασία που ξεκίνησε τα χαράματα της 7ης Ιανουαρίου στη βόρεια Λέσβο και όπως αποδείχτηκε χρειάζονται επισκευή. Χθες Τετάρτη 11 Ιανουαρίου, μετά από έλεγχο της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) στα χωριά της Πέτρας, του Υψηλομετώπου και της Στύψης, βρέθηκαν 14 κτίσματα με προβλήματα και χαρακτηρίσθηκαν «κίτρινα» στο σύνολο των 54 ελέγχων.
Στα παραπάνω αν προστεθούν τα 19 «κίτρινα» σπίτια που διαπιστώθηκαν κατά τους 109 στα χωριά Λεπέτυμνος, Άργενος και Πελόπη που πραγματοποιήθηκαν προχθές Τρίτη, έχουμε τα 33 «κίτρινα» σπίτια επί των 163 ελεγμένων κτηρίων που αναφέρθηκαν με ζημιές.
Πάντως οι έλεγχοι συνεχίζονται και σήμερα από κλιμάκια μηχανικών της ΔΑΕΦΚ και της ΚΤΥΠ (Κτηριακές Υποδομές Α.Ε του Ελληνικού Δημοσίου) με αυτοψίες σε ιδιωτικά και δημόσια κτήρια.
Στο μεταξύ από σήμερα ξανανοίγουν τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Δήμο δυτικής Λέσβου με κλειστά να παραμένουν προκειμένου να ελεχθούν επισταμένα και να επισκευασθούν άμεσα τα παρακάτω: Δημοτικό Συκαμνιάς, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο Άγρας, Νηπιαγωγείο Λεπετύμνου, ΕΠΑΛ Καλλονής και Δημοτικό Μολύβου.
Τέλος σχετικά ήρεμη ήταν η χθεσινή νύχτα στα χωριά του ορεινού όγκου του Λεπετύμνου με τη σεισμική διεργασία να ομαλοποιείται και τους σεισμούς που καταγράφονται να μη ξεπερνάν πια τα τρία Ρίχτερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι φορητοί σεισμογράφοι

Ας σημειωθεί ότι από χθες δυο ακόμα σεισμογράφοι τοποθετήθηκαν από συνεργείο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Γεωδυναμικό Ινστιτούτο αποτελούμενο από τον υπεύθυνο του σεισμολογικού δικτύου Δρ. Χρήστο Ευαγγελίδη και τον ειδικό τεχνικό επιστήμονα Κυριάκο Κοντάκο, στην Κάπη και στο Μόλυβο.

Οι δυο αυτοί σεισμογράφοι σε συνδυασμό με το μόνιμο σεισμογράφο που λειτουργεί στην Αγία Παρασκευή αλλά και το σεισμογράφο στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας «κυκλώνουν» τη λεγόμενη «επικεντρική επιφάνεια» το χώρο δηλαδή όπου πραγματοποιείται η σεισμική διεργασία προκειμένου αυτή να ελεγχθεί καλύτερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με ανακοίνωση του το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών ευχαριστεί το Δήμο Δυτικής Λέσβου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για την υποστήριξη τους στο πεδίο.



Στον χάρτη φαίνονται οι θέσεις των τριών σεισμογράφων που είναι πλέον τοποθετημένοι στη περιοχή σε συνδυασμό με το σεισμογράφο του Σιγρίου.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Στο πλευρό των προσκυνητών του Ταξιάρχη

Οι εθελοντές του Περιφερειακού Τμήματος Μυτιλήνης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού πρόσφεραν ένα μπουκαλάκι νερό στους περιπατητές
ΔΡΑΣΕΙΣ

Τίμησαν στη Μυτιλήνη την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα της Μικρασιάτισσας Μάνας στην Επάνω Σκάλα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρουσιάσθηκε το βιβλίο «Ο κόσμος καίγεται»

Από το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ και τις εκδόσεις Τόπος έγινε η παρουσίαση του βιβλίου των Πέτρου Κόκκαλη και Ξενοφώντα Κοντιάδη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτη δρομολόγηση του Asterion II

Μπαίνει στην γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη τα Σάββατα του Ιουλίου και του Αυγούστου για να καλύψει τις ανάγκες μεταφοράς οχημάτων και φορτηγών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στόχος η ενίσχυση του ΚΚΕ σε όλες τις εκλογικές μάχες

Και η νεολαία και ο λαός, μπορεί να αξιοποιήσει κάθε κάλπη για να δοθεί συνέχεια στον αγώνα, που αποκρούει την πολιτική που υπερασπίζεται τους λίγους σε βάρος των πολλών» τόνισε η βουλευτής του κόμματος Αφροδίτη Κτενά στην ομιλία της στην εκδήλωση του ΚΚΕ
ΧΩΡΙΑ

Μπακογιάννης και Κοσιώνη στην Αγιάσο

Δοκίμασαν λουκουμάδες στο κατάστημα της πρώην Προέδρου του χωριού Διαμάντως Ρουγκέλλη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Ταγματάρχης Παπαγιάννης... ξανά στο Κιόσκι Μυτιλήνης

Άπαντες παρόντες στην πλατεία Ελευθερίας, στα αποκαλυπτήρια της προτομής του νεκρού Διοικητή του Τάγματος των Λεσβίων στρατιωτών, στην πολύνεκρη Μάχη του Σκρά
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Δεν πάει άλλο με αυτή την Ευρώπη»

Η βουλεύτρια του ΚΚΕ, Αφροδίτη Κτενά μιλά στο «Ν» για τις ευρωεκλογές, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Καλωσόρισμα από το Δήμαρχο

Ευχάριστη πρωινή έκπληξη είχε μια ομάδα Τούρκων τουριστών την Παρασκευή 17 Μαΐου στην Πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Επίσκεψη Μουτζούρη στο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών

Ενημερώθηκε για εκπαιδευτικά θέματα του νομού ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Δράση παρατήρησης της Σελήνης στην Πλατεία Σαπφούς

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Αστρονομίας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Καθυστέρησαν πάρκο της Επάνω Σκάλας και πάρκο αναψυχής»

Υπέγραψε ο Μουτζούρης την ένταξή τους στο νέο ΕΣΠΑ