× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Αδιαντροπιά» αλλά η δημοτική αρχή Κύτελη δεν ξέρει από τέτοια

Με αφορμή τις εικόνες ντροπής στον αύλειο χώρο του κεντρικού σχολικού συγκροτήματος της Μυτιλήνης

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 4/1/2023

«Αδιαντροπιά» αλλά η δημοτική αρχή Κύτελη δεν ξέρει από τέτοια

Οπουδήποτε αλλού, τέτοιοι χώροι δεν είναι εγκαταλειμμένες ανοιχτές χωματερές. Είναι τοπόσημα της ιστορίας του τόπου, της ιστορίας της εκπαίδευσης, χώροι συνάντησης και ψυχαγωγίας και άθλησης των νέων. Δεν κυριαρχούν κάθε λογής σκουπίδια, επικίνδυνα εγκαταλειμμένα σιδερένια κάγκελα. Και προπάντων ένας «νεκρός» από καιρό, σκαθαριού ένεκα φοίνικας δεν υποδεικνύει σαν δάχτυλο από τον ουρανό στη γη, ετούτην τη ντροπή της πόλης. Τον αύλειο χώρο του κεντρικού σχολικού συγκροτήματος της Μυτιλήνης στην πλατεία Κυπρίων Πατριωτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκεί όπου από την ερχόμενη Δευτέρα θα επιστρέψουν τα παιδιά μας με τους αρμόδιους των σχολικών επιτροπών, των πολυάριθμων αντιδημαρχιών με τους λοιπούς της δημοτικής αρχής Κύτελη κυριολεκτικά αδιάντροπα, να φαίνεται πως δεν ξέρουν τι συμβαίνει στο κέντρο της Μυτιλήνης. Λίγα μέτρα από το Δημοτικό θέατρο, το δημοτικό κήπο, το ιστορικό παλιό δημαρχείο. Δεν ξέρουν τη Μυτιλήνη γιατί αν την ήξεραν θα αποδείκνυαν πως την αγαπάνε. Και όπως φαίνεται την καρέκλα τους αγαπάνε μοναχά και ότι αυτή συνεπάγεται.

Κι όμως χιλιάδες άνθρωποι κάθε μέρα περνάν από εκεί. Βλέπουν όμως και απλά βγάζουν τα συμπεράσματα τους. Βλέπουν και αποφασίζουν πως η ντροπή πρέπει να πάρει τέλος. Η Μυτιλήνη δε δικαιούται άλλη τέτοια ξεφτίλα...

Κατά τα άλλα φταίει καταπώς ειπώθηκε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, «η αδιαφορία των πολιτών που δεν φροντίζουν για τους φοίνικές τους, ούτε απομακρύνουν τα κατεστραμμένα και προσβεβλημένα δέντρα». Ο ξεραμένος και παρατημένος εδώ και μήνες φοίνικας στην αυλή των σχολείων τίνος... ιδιώτη είναι;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Γίνονται συνεχώς ψεκασμοί με ειδικό σκεύασμα και μάλιστα σχεδόν κάθε 20 με 25 μέρες σε όλους τους δημοτικούς φοίνικες του Δήμου» ειπώθηκε από τους ειδικούς του Δήμου. Σε ετούτο το φοίνικα πότε έγινε ο τελευταίος ψεκασμός; Και μη μας πει κανέναν ότι τις τελευταίες μέρες έγινε έτσι, γιατί έχουμε να τους δείξουμε και φωτογραφίες από τον.... Οκτώβριο!

Αλλά τι να περιμένει κανείς από μια δημοτική αρχή που έφερε ως ειδικό της σύμβουλο έναν ηλικιωμένο γεωπόνο που γνωμοδότησε στο δημοτικό συμβούλιο πως δεν χρειάζεται να στενοχωριέται κανείς για την καταστροφή των φοινίκων που είναι δέντρα ξένα στο περιβάλλον της Λέσβου και θα πρέπει να φυτευθούν στη θέση τους άλλα φυτά όπως χαρουπιές, μανώλιες κ.λ.π; Το άκουσα και θυμήθηκα αυτό που παλιότερα λέγανε για την επίσκεψη του Παττακού στη Μυτιλήνη στις αρχές της «επταετίας» και τις διαμαρτυρίες κάποιων για τα προβλήματα της ελιάς. «Βγάλτε τις ελιές και φυτέψτε αμυγδαλιές» είχε συμβουλεύσει ο εκ των Συνταγματαρχών δικτατόρων. Κι έγινε ανέκδοτο. Ως αστεία παρένθεση θα τους θυμόμαστε και ετούτους κοντά στις άλλες που πήγαν τον τόπο πίσω.

Ο αύλειος χώρος του σχολείου που η δημοτική αρχή Κύτελη πρόσφατα περηφανεύτηκε για την κατασκευή γηπέδου μπάσκετ δεν μπορεί να συνεχίσει να έχει αυτήν την εικόνα. Δεν μπορεί να είναι εστία ρύπανσης, ντροπή για την πόλη, επικίνδυνη για τα παιδιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και φυσικά δε λέω να γίνει μια σημαντική παρέμβαση που θα αναδείξει το χώρο. Αυτά δεν μπορεί να τα υλοποιήσει η παρέα που «κατσικώθηκε» στο σβέρκο (και) της πόλης. Θα τα κάνουν άλλοι που ξέρουν και μπορούν.

Οπότε η δημοτική αρχή Κύτελη ας στείλει δυο εργάτες. Τουλάχιστον να καθαρίσουν.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΡΤ: Το παράρτημα!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Πάνω από 6.000 Τούρκοι σε λίγες ημέρες

«Ευχαριστούμε την Ελλάδα που έκανε εύκολο το ταξίδι στο όμορφο νησί σας» δήλωσαν οι επισκέπτες που περίμεναν στην ουρά για να περάσουν από το Τελωνείο Μυτιλήνης, όπου τους περίμενε ούζο!
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ιστορίες «στο Ν» για την ιστορία και τοπογραφία της Λέσβου

Ο Δημήτρης Μάντζαρης συζητά με το Σπύρο Καράβα, ομότιμο καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 11/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Του Αγίου Αντύπα της Περγάμου

Η γιορτή σαν σήμερα 11 Απριλίου, στο ναό του Αιγυπτίου θεού Όσιρι που ‘γινε εκκλησιά για το μαθητή του Ιωάννη του Θεολόγου και σήμερα λειτουργεί σαν τζαμί
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Απούσα η Σάμος

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ*
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 10/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Στο ταξίδι της μουσικής με τον Μανώλη Ζαχαράκη

Ο μόλις 21χρονος βιρτουόζος του πιάνου, ανοίγει φτερά για τη σύνθεση και τη Γερμανία- Μέχρι τότε τον απολαμβάνουμε στο Mythical Coast
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 9/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αξιολόγηση; Σιγά μην φοβηθώ!

Γράφει ο ΘΕΜΗΣ ΚΛΙΟΜΙΔΙΩΤΗΣ, αναπληρωτής εκπαιδευτικός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 8/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 7/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας