× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία με την ΝΕΛ

Τότε που η εταιρεία μάζευε ρούχα και παιχνίδια για τους απόρους

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 26/12/2022

Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία με την ΝΕΛ

Στις 19 Δεκεμβρίου 2012 η ΝΕΛ (Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου) ανακοινώνει «Συγκέντρωση ρούχων και παιχνιδιών για τους συναθρώπους μας που έχουν ανάγκη!» μια ασυνήθιστη πρωτοβουλία για τα δεδομένα της ΝΕΛ που έδειχνε αλλαγή φιλοσοφίας της διοίκησης αλλά και αλλαγή του οικονομικού κλίματος της εποχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το δελτίο Τύπου που γνωστοποιεί την πρωτοβουλία αναφέρει:
«Η NEL Lines υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου, το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου από τις 11:00 έως τις 14:00, θα συγκεντρώσει είδη ιματισμού, ρούχα, παπούτσια, βιβλία και παιχνίδια για τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Η συλλογή θα γίνει στο πλοίο European Express, που θα βρίσκεται στο λιμάνι της Μυτιλήνης και τα αγαθά που θα συγκεντρωθούν, θα διανεμηθούν με την ευλογία και τη φροντίδα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου κυρίου Ιακώβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι μικροί μας φίλοι θα απολαύσουν τη γιορτινή ατμόσφαιρα, με χριστουγεννιάτικη μουσική και διασκεδαστικές δραστηριότητες!
Η NEL Lines, γνωρίζοντας τις πολύ δύσκολες συνθήκες διαβιώσεως, στηρίζει το σημαντικότατο έργο της εκκλησίας, προσπαθώντας να προσφέρει χαμόγελα και μία σπίθα ελπίδας για ένα καλύτερο παρόν και μέλλον, γεμάτο ανθρωπιά, παρηγοριά και αγάπη για τον συνάνθρωπο».


Η κορύφωση της οικονομικής κρίσης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 2012 είναι μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για την Ελλάδα, τα πρωτόγνωρα -για τις νεότερες γενιές- μέτρα λιτότητας οδηγούν σε εξαιρετικά μεγάλη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αυτή τη χρονιά χάνουν τη δουλειά τους, είτε βγαίνουν στην ανεργία είτε υποχρεώνονται να κλείσουν τις μικρές επιχειρήσεις που διατηρούσαν επί δεκαετίες. Παράλληλα το 2012 η ΝΕΛ βρίσκεται σε πολύ δύσκολη οικονομικά κατάσταση, η εταιρεία πιέζεται από τα υπέρογκα τραπεζικά δάνεια, από τις ανταγωνίστριες ακτοπλοϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις γραμμές του βορείου Αιγαίου και φυσικά από το γενικότερο οικονομικό κλίμα που οδηγεί σε μείωση των εσόδων της.

Η καμπάνια της ΝΕΛ σε συνεργασία με την Μητρόπολη Μυτιλήνης ήταν μια προσπάθεια η εταιρεία να υπογραμμίσει το ενδιαφέρον για τους κατοίκους της Λέσβου και να τονίσει την σύνδεση της εταιρείας με το νησί της Λέσβου.
Η ΝΕΛ είχε ξεκινήσει ως μια από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες λαϊκής βάσης, που δημιουργήθηκε για να καλύψει τις ανάγκες ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Λέσβου αρχικά με τον Πειραιά και στην συνέχεια με τον Θεσσαλονίκη. Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες λαϊκής βάσης ήταν δημιούργημα των δεκαετιών 1960 – 1970, από τους οικονομικά ισχυρούς παράγοντες των τοπικών κοινωνιών των νησιών του Αιγαίου. Οι υπηρεσίες που πρόσφεραν οι παλαιότερες ακτοπλοϊκές εταιρείες ήταν πολύ κατώτερες των αναγκών και σε καμία περίπτωση σε μπορούσαν να στηρίξουν την τοπική ανάπτυξη των νησιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα σαλόνια των πλοίων της ΝΕΛ επί δεκαετίες φιλοξενούσαν δεξιώσεις και γιορτές τις εορταστικές περιόδους που γίνονταν θέμα συζήτηση επί εβδομάδες στην κοινωνία της Μυτιλήνης. Ήταν οι εποχές που στους πολιτικούς κύκλους της Λέσβου φανερά λέγονταν πως η ΝΕΛ στις εκλογές βγάζει βουλευτή. Όλα αυτά το 2012 αποτελούσαν παρελθόν, η ΝΕΛ από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 είχε πάψει να είναι εταιρεία λαϊκής βάσης καθώς είχε μπει στο χρηματιστήριο. H ανακοίνωση για την συλλογή ρούχων και παιχνιδιών τις παραμονές των Χριστουγέννων του 2012 εκτός όλων των άλλων ήταν και μια βίαιη προσαρμογή στην νέα οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα που είχε δημιουργηθεί στην χώρα και στο νησί της Λέσβου.


Βάλε το μηχανάκι στο πλοίο τσάμπα

Λίγες μέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 28 Δεκεμβρίου 2012 η ΝΕΛ θα ανακοινώσει μια νέα προσφορά προς το επιβατικό κοινό των πλοίων της που έχει προορισμό την Χίο και την Μυτιλήνη. Ο τίτλος του δελτίου τύπου έχει ως εξής:
«Δωρεάν τα μηχανάκια προς Χίο και Μυτιλήνη» αναφέρει το δελτίο τύπου και εξηγεί: «Φέτος τον χειμώνα η NEL Lines συνεχίζει τις πολύ δελεαστικές προσφορές προς τους αγαπημένους σας προορισμούς.
Ταξιδέψτε μαζί με τη μοτοσυκλέτα σας από 30 Δεκεμβρίου 2012 στη γραμμή Πειραιά – Χίου - Μυτιλήνης και επωφεληθείτε από την super προσφορά αφού το μηχανάκι σας «συνοδεύει» εντελώς δωρεάν!»
Η σχετική φωτογραφία – ηλεκτρονική αφίσα που συνοδεύει το δελτίο Τύπου εξηγεί πως η προσφορά ισχύει και για τις μοτοσυκλέτες. Εμπορικά με την προσφορά αυτή η ΝΕΛ επιδίωξε να κερδίσει τους φοιτητές και τους σπουδαστές που σπούδαζαν εκτός Λέσβου. Παράλληλα ήταν ακόμη μια προσπάθεια η εταιρεία να τονίσει στον τοπικό της χαρακτήρα.
Λίγα χρόνια αργότερα τα πλοία της ΝΕΛ έπαψαν να ταξιδεύουν στο Αιγαίο.



ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Αθανασίου για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ο βουλευτής της Ν.Δ. συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του εγκληματολόγου Άγγελου Τσιγκρή
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Απολύθηκαν από το Δήμο Μυτιλήνης οι 26 συμβασιούχοι covid

Το δικαστήριο απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει για την παραμονή τους
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρουσίασε την Εθνική Πράσινη Συμφωνία ο Πέτρος Κόκκαλης

Την πολιτική πρόταση του κόμματος Κόσμος πλαισιώνουν οι «Πράσινοι – Οικολογία» και το «Βολτ Ελλάδας»
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έκλεψε την πόρτα από αγρόκτημα

Σε βάρος του φερόμενου ως δράστη σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

30 κιλά αχιβάδες εντόπισε το λιμενικό

Σε έλεγχο στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «καλάθι της αγάπης» σε 140 οικογένειες της Λέσβου

Τρόφιμα από τον Ερυθρό Σταυρό σε ευάλωτους, αλλά και στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Μητρόπολης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στους «τίτλους τέλους» οι αυξήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου

Παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη για τη μειωμένη χρηματοδότηση των νησιών μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζουν Αγία Ειρήνη και Αγιος Θεράποντας στη Μυτιλήνη

Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τη Λαμπροβδομάδα και στις 13 έως 19 Μαΐου
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας και μέτρα προφύλαξης

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές της Λέσβου, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες