× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Δώδεκα μανιτάρια για το 2023

Ημερολόγιο από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Ιππείου για τις ντόπιες ποικιλίες μανιταριών της Λέσβου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 12/12/2022

Δώδεκα μανιτάρια για το 2023

Ο Σύλλογος Γονέων του Δημοτικού Σχολείου Ιππείου,  θέλοντας να αναδείξει την κουλτούρα των εδώδιμων μανιταριών,  αυτή την ιδιαίτερη πτυχή της πολιτισμικής και γαστριμαργικής  κληρονομιάς της Λέσβου, αποφάσισε να εκδώσει ένα συλλεκτικό ημερολόγιο που κάθε μήνας του χρόνου θα αντιστοιχεί σε ένα μανιτάρι του νησιού μας.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Ιππείου 

«Το νησί της Λέσβου από τα χρόνια του Αριστοτέλη ήταν γνωστό για τα εξαιρετικής ποιότητας εδώδιμα μανιτάρια του, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Ιππείου. Παρ’ ότι πρόκειται για νησιωτική περιοχή, οι εναλλαγές της βιοποικιλότητας και οι ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν, απαριθμεί εκατοντάδες είδη μανιταριών με τα εδώδιμα να ξεπερνούν τα εκατό.

Στην ευρύτερη περιοχή του Ευεργέτουλα  αλλά και σε γειτονικές περιοχές μπορεί να συναντήσει κανείς εξαιρετικής ποιότητας μανιτάρια γι’ αυτό άλλωστε είναι ευρέως διαδεδομένη η συλλογή από τους κατοίκους των χωριών μας. Από νεαρή ηλικία οι μαθητές του σχολείου μας μυούνται στα μυστικά της μανιταροσυλλογής αφού αποτελεί γι’ αυτά αγαπημένη δραστηριότητα που τους δίνει τη δυνατότητα να έρθουν κοντά στη φύση , σεβόμενοι κανόνες που θα ακολουθούν στη μετέπειτα ζωή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βεβαίως το λεύκωμα αυτό σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την επιστημονική και εμπειρική γνώση. Για την αναγνώριση άγριων   αυτοφυών   μανιταριών  δεν   υπάρχει κανένας  γενικός  κανόνας.  Ο μόνος  που  ισχύει  είναι  η πλήρης   γνώση  των  χαρακτηριστικών  των  μανιταριών που  θα  βάλουμε στο πιάτο  μας. Αποτελεί όμως μια καλή βάση ώστε να ξεκινήσει ο επίδοξος μανιταροσυλλέκτης τα πρώτα του βήματα.

Αφού πρωτίστως ευχαριστήσουμε θερμά τον κ. Γιώργο Φρανσουά που ανέλαβε εξ ολοκλήρου την επιμέλεια του ημερολογίου μας , θα θέλαμε να σας ευχηθούμε καλή χρονιά με υγεία, ευτυχία, αισιοδοξία, πρόοδο  και ασφαλώς πολλές μανιταροβόλτες!»

 

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Γιορτάζει η Παναγιά Κρυφτή στο Παλαιοχώρι

Την Δευτέρα 13 Μαΐου με ολοήμερο πρόγραμμα εκδηλώσεων από τις 8 το πρωί έως αργά το βράδυ, από τον πολιτιστικό σύλλογο «Παναγιά Κρυφτή»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Με την ψήφο μας στις 9 Ιουνίου λέμε όχι στις ακροδεξιές δυνάμεις»

Ανακοίνωση του κόμματος «Κόσμος» για την ημέρα της Ευρώπης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Τα βρόντηξε» ο Γιώργος Αυγουστίδης από την Αναπτυξιακή του δήμου Μυτιλήνης

Παραίτηση με αιχμές από τον μέχρι πρότινος διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δεν επιστρέφουν στην εργασία τους οι συμβασιούχοι covid της Μυτιλήνης

Το Δικαστήριο απέρριψε το αίτημά τους για προσωρινή παραμονή στις θέσεις τους έως ότου γίνει η εκδίκαση των Ασφαλιστικών Μέτρων
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Μακάβριο εύρημα

Εντοπίστηκε σωρός άνδρα σε προχωρημένη σήψη σε βραχώδη ακτή της Σκάλας Συκαμιάς
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι σε δράση στην αναζήτηση του Πασχαλινού αυγού

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο άλσος Τσαμάκια, η εκδήλωση του Δήμου Μυτιλήνης με το κυνήγι του κρυμμένου αυγού.
ΧΩΡΙΑ

Λαμπρός εορτασμός των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης

Μετά το τέλος της τελετής η Ηγουμένη Ταβιθά απηύθυνε ευχές
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ξενάγηση στο Μουσείο‑ Ελαιοτριβείο (τ. Βρανά) της εταιρείας «Αρχιπέλαγος»

Γνωρίστε τις τέσσερις ξεχωριστές μόνιμες εκθέσεις
ΧΩΡΙΑ

Πολύς κόσμος στο πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου

Επίδειξη αλόγων βράβευση αναβατών και μεγάλο γλέντι στη Θερμή Λέσβου τη Λαμπροδευτέρα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Παντρεύτηκε ο Νίκος Γιαννάκας

Το απόγευμα της Λαμπροδευτέρας ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Επιχειρηματικότητας παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του Χρύσα Κεραμίδου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το Κυνήγι του Κρυμμένου Αυγού στα Τσαμάκια

Την Λαμπροτρίτη, στις 11 π.μ. με διοργανωτή την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Μυτιλήνης