× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ούτε νύξη από τον Γεωργαντά για την νέα ΚΑΠ

2,5 ώρες συζήτηση και κανείς δεν είπε πως έρχεται μεγάλη περικοπή των αγροτικών επιδοτήσεων από το 2023

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 9/12/2022

Ούτε νύξη από τον Γεωργαντά για την νέα ΚΑΠ

Η σημαντικότερη είδηση που βγήκε από την επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Γεωργαντά ήταν η έντεχνη αποφυγή οποιασδήποτε αναφοράς στην νέα Κοινή Αγροτικής Πολιτική και στις μεγάλες περικοπές των αγροτικών επιδοτήσεων που θα έρθουν, από το 2023 για τους ελαιοπαραγωγούς και τους κτηνοτρόφους της Λέσβου και όλης της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό πως στη σύσκεψη με τους φορείς της πρωτογενούς παραγωγής της Λέσβου, στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας, στο χωριό της Αγίας Παρασκευής διάρκειας 2,5 ωρών, ο κ. Γεωργαντάς, δεν έκανε ούτε νύξη στην νέα ΚΑΠ και τις ρυθμίσεις που αυτή θα φέρει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη σύσκεψη, με ευθύνη του υπουργού αλλά και των συμμετεχόντων, δεν έγινε καμία αναφορά στα «οικολογικά σχήματα» που θα οδηγήσουν σε μείωση των αγροτικών επιδοτήσεων ως και 30%. Καμία αναφορά δεν έγινε από τον υπουργό στο Στρατηγικό Σχέδιο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ στην χώρα, το οποίο σε λίγες μέρες θα είναι το σύνολο των κανόνων που θα πρέπει να εφαρμόζει τόσο η σημερινή όσο και η επόμενη κυβέρνηση στην αγροτική παραγωγή. Βασικές πτυχές του Στρατηγικού Σχεδίου είναι: α) Το τσουβάλιασμα της αγροτικής παραγωγής των νησιών με την αγροτική παραγωγή της ηπειρωτικής Ελλάδας, β)Η απουσία οποιουδήποτε μέτρου για την προστασία του εισοδήματος των μικρών αγροτών και γ) Η μη λήψη μέτρων για την στήριξη των παραδοσιακών ελαιώνων.



Από εκεί και πέρα ο κ. Γεωργαντάς, όπως ήταν φυσικό, στάθηκε ιδιαίτερα στην de minimis επιδότηση που θα δοθεί στους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου, αφήνοντας να εννοηθεί πως πολύ σύντομα θα γίνει η πληρωμή. Το ύψος του συνολικού ποσού είπε πως θα κυμαίνεται περίπου στα 8 εκατ. ευρώ. 


Σε ότι αφορά την δακοκτονία, συμφώνησε πως πρέπει να αλλάξει όλο το πλαίσιο με το οποίο γίνεται και ανέφερε πως υπάρχει σε εξέλιξη σχετική διαβούλευση. Επίσης, ανέφερε, πως σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει την λειτουργία του ΕΛΓΑ. Φαίνεται όμως πως στον κυβερνητικό σχεδιασμό είναι να μειωθεί η κρατική χρηματοδότηση στον οργανισμό και το βάρος τη κάλυψης των ζημιών να το αναλάβουν εξ ολοκλήρου οι αγρότες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θετικά αντιμετώπισε ο υπουργός και σειρά ήσσονος σημασίας αιτήματα που τέθηκαν από ορισμένους εκπροσώπους συνεταιρισμών και αφορούσαν την επιδότηση του κόστους των ζωοτροφών και του κόστους μεταφοράς των ζωοτροφών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ότι αφορά τις πληρωμές των επιδοτήσεων των αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων (βιολογική γεωργίας κλπ) ο υπουργός τόνισε πως θα έχουν ολοκληρωθεί ως την ερχόμενη Δευτέρα. Παρότι υπάρχει ένα βουνό προβλημάτων γύρω από το ζήτημα αυτό που μέχρι σήμερα έχουν οδηγήσει σε μεγάλες καθυστερήσεις και λάθη κατά την πληρωμή.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ξεκίνημα μετ’ εμποδίων για τις φορολογικές δηλώσεις

Σωρεία προβλημάτων διαπιστώνουν οι λογιστές
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Εκθεση φωτογραφίας του Μιχάλη Μπάκα

Στη ΦΕΜ, με θέμα τα ζώα, τα φυτά και τους οικοτόπους των προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Θλίψη Βέρρου για το Πνευματικό Κέντρο της Καλλονής

«Στερεί από τις γενιές του σήμερα και του αύριο ένα κομμάτι ιστορίας που έγινε στάχτη»
ΧΩΡΙΑ

Γιορτάζει ο Ταξιάρχης, γιορτάζει η Λέσβος

Αναλυτικά το πρόγραμμα των θρησκευτικών τελετουργιών προς τιμή του Αρχαγγέλου που ξεκινούν το Σάββατο 18 Μαΐου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Δια πυρός 2024» για καλύτερη αντιπυρική οργάνωση στη Λέσβο

Το σενάριο της άσκησης στην οποία συμμετείχαν η Πυροσβεστική, οι Δήμοι, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και η Δασική Υπηρεσία, περιλάμβανε φωτιά μεγάλης κλίμακας στους Λάμπου Μύλους
ΥΓΕΙΑ

«Δεν αντέχουμε άλλο να πεθαίνουμε με την υποβάθμιση της Υγείας»

Ανανοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών του Νοσοκομείου Μυτιλήνης για την πανυγειονομική απεργία της Τετάρτης 16 Μαΐου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μια γιορτή για τη μανούλα στην Καλλονή

Το 1ο Νηπιαγωγείο παρουσίασε το πρόγραμμα συνεκπαίδευσης «Με χορό και μουσική, κοίτα… παίζουμε μαζί!»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ψευδής αναγγελία για πυρκαγιά κοντά στο αεροδρόμιο

Περί τα πέντε οχήματα της Πυροσβεστικής έσπευσαν στην περιοχή και επέστρεψαν
ΧΩΡΙΑ

Κάηκε το ιστορικό κτήριο της Λέσχης Αρίσβης

«Μόνο τα ντουβάρια μείνανε» λένε στο «Ν» κάτοικοι στην Καλλονή
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Υποψήφιος ξανά στο Σύλλογο του νοσοκομείου ο Στρατής Κλεάνθης

Στη συνέντευξή του αναφέρεται στα διαχρονικά αιτήματα των εργαζομένων, στις προτάσεις της παράταξής του, αλλά και στα επεισόδια που έγιναν στα εγκαίνια του ΕΚΑΒ με τον Άδωνι
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κατά 5.000 αυξήθηκαν οι επιβάτες στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης

Οριακή ανάκαμψη της επιβατικής κίνησης τον Απρίλη παρά την σημαντική αύξηση των πτήσεων
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ