× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ελεύθεροι έπειτα από... τρία χρόνια στη φυλακή

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου αθώωσε τον έναν από τους δύο πρόσφυγες που είχαν καταδικαστεί σε 100 χρόνια φυλακής και απάλλαξε τον δεύτερο από μία κατηγορία- Θα γνωρίσει τον γιο του 2,5 χρόνια μετά τη γέννησή του

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 8/12/2022

Ελεύθεροι έπειτα από... τρία χρόνια στη φυλακή
Παναγιώτης Μπαλάσκας

Η 10χρονη Ζάχρα επιτέλους δακρύζει από χαρά που σε λίγες ημέρες θα δει τον μπαμπά της, Αμίρ Ζαχίρι χωρίς χειροπέδες, όπως τον είχε δει τον Μάρτιο του 2020 όταν ταξίδευαν μαζί με τη μητέρα της, έγκυο έξι μηνών στον αδερφό της. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου που εδρεύει στη Μυτιλήνη κατόρθωσε το απόγευμα της Πέμπτης, έπειτα από χρονοβόρες υποθέσεις την ίδια μέρα να δικάσει την υπόθεση που έφερε δύο Ευρωβουλευτές και δεκάδες αλληλέγγυους και δημοσιογράφους από την Ευρώπη για δεύτερη φορά στη Λέσβο.

Στις 4 το απόγευμα ξεκίνησε η εκδίκαση της έφεσης του Αμίρ Ζαχίρι και του Ακίφ Ραζούλι, των δυο Αφγανών αιτούντων ασύλου, που είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα ως «διακινητές» σε 50 χρόνια φυλακή έκαστος, και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 7 το απόγευμα. Οι δύο πρόσφυγες είχαν κριθεί ένοχοι για το αδίκημα της μεταφοράς υπηκόων τρίτων χωρών που στερούνται το δικαίωμα εισόδου στα όρια της ελληνικής επικράτειας, δηλαδή ως δουλέμποροι, διά πλωτού μέσου και από την οποία «προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο» και κατά συρροή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ακίφ Ραζούλι και με τη σύμφωνη πρόταση εισαγγελέα απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες και αφέθηκε ελεύθερος. Ο Αμίρ Ζαχίρι, πατέρας δύο παιδιών, κρίθηκε ένοχος σε δεύτερο βαθμό ότι κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προς τη Λέσβο έγινε κυβερνήτης του φουσκωτού και καταδικάστηκε ως διακινητής ξεχωριστά για δύο χρόνια φυλακής για κάθε επιβαίνοντα στο σκάφος (εκτιμώνται 24 πρόσφυγες). Απαλλάχθηκε από την κατηγορία της πρόκλησης ναυαγίου. Η ποινή κάθειρξης ορίστηκε στα 8 χρόνια, και δεδομένου ότι εκτίει ποινή από τον Μάρτιο του 2020 σε δύο φυλακές, της καλής διαγωγής του, της συμμετοχής του σε σεμινάρια, εθελοντική εργασία κ. ά σε λίγες ημέρες θα αφεθεί ελεύθερος. 

Αλγεινή εντύπωση για άλλη μια φορά προκάλεσε η απουσία του μοναδικού μάρτυρα κατηγορίας, λιμενικού υπαλλήλου που δεν παρέστη ούτε στον πρώτο βαθμό της εκδίκασης, ούτε στις αναβολές που ελήφθησαν λόγω του ότι δεν παρέστη, ούτε σήμερα, παρότι έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος του Εφετείου με τη συνδρομή της εισαγγελίας έκανε ό,τι μπορούσε για να καταθέσει στην ακροαματική διαδικασία, καθώς υπήρχαν ασάφειες στους ισχυρισμούς του.

Οι δύο πρόσφυγες έφυγαν από το Αφγανιστάν, ο ένας με την οικογένειά του, λόγω διώξεων από τους Ταλιμπάν. Οπως ανέφεραν στην απολογία τους, μπήκαν σε μία λέμβο από την Τουρκία και βρέθηκαν στα Τσόνια, παραλία της Λέσβου, τον Μάρτιο του 2020. Ο διακινητής εγκατέλειψε τη βάρκα, και ο ένας από τους δύο φέρεται να ανέλαβε το πηδάλιο κάποια στιγμή, έχοντας μαζί του την 7χρονη κόρη του και την έγκυο σύζυγό του, και γι αυτό τον λόγο κρίθηκε σε δεύτερο βαθμό ένοχος- κάτι που σχολίασαν οι συνήγοροι υπεράσπισης. Προβλημάτισε επίσης για άλλη μια φορά το σοβαρό ζήτημα διερμηνείας όταν καταθέτουν πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το παρών έδωσαν ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων και ο Στέλιος Κούλογλου από τον ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ που είχε ξεκινήσει μεγάλη καμπάνια ζητώντας μια δίκαιη δίκη και είχε διοργανώσει συναυλία αλληλεγγύης τον περασμένο Απρίλιο στο Πανελλήνιον. Ο Στ. Κούλογλου στην κατάθεσή του επεσήμανε ότι οι δύο πρόσφυγες έχουν περάσει 2,5 χρόνια στις φυλακές χωρίς να έχουν κάνει τίποτα και πρωτόδικα καταδικάστηκαν σε 100 χρόνια φυλακής.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης επεσήμαναν τις ασάφειες του κατηγορητηρίου και κυρίως του λιμενικού, μάρτυρα που απουσίαζε. Επρόκειτο για τους Δημήτρη Χούλη, Αλέξανδρο Γεωργούλη, Βίκυ Αγγελίδου, Βασίλη Ψώμο και Νταηλιάνου Νατάσα. Ο Σαμιώτης δικηγόρος, Δημήτρης Χούλης, μίλησε γι' αυτή την εμπειρία «όταν εκπροσωπείς μετανάστες, να τρως 8 χρόνια φυλακή και να φεύγεις χαρούμενος... Δυστυχώς ακόμα το χρώμα παίζει κάποιο ρόλο, τουλάχιστον όμως σήμερα το δικαστήριο μας άκουσε»

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις δηλώσεις μετά το δικαστήριο:

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκπτώσεις σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Χορηγούνται από ακτοπλοϊκές εταιρίες και την αεροπορική εταιρεία Sky Express για την μετάβαση των νεοδιόριστων αναπληρωτών εκπαιδευτικών στις περιοχές ανάληψης υπηρεσίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εθελοντική δράση μαθητών 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνη

Πραγματοποίησαν εθελοντική δράση καθαρισμού στην περιοχή του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ενημερώθηκαν για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων

Ημερίδα από το Εσπερινό ΕΠΑΛ Καλλονής
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εβγαλε μαχαίρι και τον δάγκωσε...

Συνελήφθη 24χρονος στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

To Γενικό Λύκειο Αντισσας στη Χίο

Οι «μικροί πρέσβεις» του τουρισμού του Δ. Δυτικής Λέσβου κατάφεραν μέσα από τον δικό τους μαθητικό τουρισμό στη Χίο όχι μόνο να γνωρίσουν τις ομορφιές του νησιού αλλά και να προβάλλουν στους φοιτητές του Πανεπιστημίου τις ομορφιές της Δυτικής Λέσβου.
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη ανήλικος για ναρκωτικά

Βρέθηκαν στην κατοχή του χάπια και χασίς, στη Μυτιλήνη
ΥΓΕΙΑ

Εκπαίδευση για την πυρασφάλεια στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Σε συνεργασία με την Πυροσβεστική
ΔΡΑΣΕΙΣ

Να... γεμίσουμε «το καλάθι της Αγάπης»!

Μετά την Καλλονή η δράση του Ερυθρού Σταυρού έρχεται στη Μυτιλήνη την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Απριλίου