Το κόκκινο σκαθάρι επεκτείνεται και σκοτώνει τους φοίνικες της Λέσβου
Ο γεωπόνος Δημήτρης Γιασσάς κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε Μυτιλήνη, Μανταμάδο, Συκαμνιά, Γέρα, Πλωμάρι, Πολιχνίτο. Ζητά τη λήψη μέτρων από το Δήμο Μυτιλήνης για τη διάσωση του φοινικόδασους στην Παναγιούδα
Δημοσίευση 8/12/2022

Επεμβάσεις διάσωσης φοινίκων που βρίσκονται σε κήπους σπιτιών και ξενοδοχείων σε όλη τη Λέσβο , πραγματοποιούν οι γεωπόνοι του ΦΥΤΟΠΟΛΙΣ Δημήτρης Γιασσάς και Θοδωρής Αγγελέλλης.
Όπως αναφέρει ο Δημήτρης Γιασσάς, η μέθοδος που χρησιμοποιείται είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική και αφορά στην εφαρμογή του σκευάσματος Revive με μικροέγχυσης σε διάφορα σημεία στον κορμό του φοίνικα μέσα από οπές που ανοίγονται με τρυπάνι.
Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Γιασσά μπορεί να γίνει πρόληψη από την προσβολή του κόκκινου σκαθαριού σε δέντρα που δεν έχουν προσβληθεί αλλά και διάσωση σε περίπτωση πρώιμης προσβολής. Η εφαρμογή του φαρμάκου γίνεται μία φορά το χρόνο και το προϊόν είναι απόλυτα ασφαλές για το περιβάλλον ακόμη και σε ξενοδοχεία ή χώρους με μεγάλη προσέλευση κόσμου».
Όπως αναφέρει γεωπόνος του ΦΥΤΟΠΟΛΙΣ μεγαλύτερο πρόβλημα προσβολής φοινίκων αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η πόλη της Μυτιλήνης ενώ όπως είπε σταδιακά το σκαθάρι επεκτείνεται και προς τα προάστια, στα οποία όμως ακόμη σημείωσε, υπάρχει χρόνος για τη διάσωση των φοινίκων.
«Στα περίχωρα υπάρχει πρόβλημα, δηλαδή στις περιοχές των Παμφίλων και της Θερμής ωστόσο αυτό είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο και υπάρχει χρόνος για να γίνει επέμβαση και να σωθούν τα δέντρα. Επίσης ο Δήμος Μυτιλήνης οφείλει και πρέπει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τη διάσωση του Φοινικοδάσους στην Παναγιούδα, πριν να είναι αργά. Η ομάδα των γεωπόνων μας, έχει κάνει σχετική ενημέρωση και περιμένουν να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες».
Το κόκκινο σκαθάρι σύμφωνα με τον Δημήτρη Γιασσά έχει επεκταθεί στις περιοχές της Γέρας, του Πλωμαρίου , του Πολιχνίτου και των Βατερών. Επίσης όπως σημείωσε μεγάλη προσβολή παρατηρείται στις περιοχές της Συκαμνιάς και του Μανταμάδου με κατεύθυνση προς Εφταλού.
«Προς το παρόν σημειώνει δεν έχουμε προσβολή σε Καλλονή, Πέτρα και Μόλυβο, ωστόσο οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και επιχειρήσεων στην περιοχή καλό θα ήταν έστω προληπτικά να προχωρήσουν στις ενέργειες που απαιτούνται πριν φτάσει το σκαθάρι στην περιοχή τους».
Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τις δηλώσεις του Δημήτρη Γιασσά: