× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Δημήτρης Κουφοντίνας: Νέα δίκη για την απόφαση μεταγωγής του στον Δομοκό

Τον λόγο έχει το Δικαστήριο Εκτέλεσης Ποινών του Πρωτοδικείου της Λαμίας, το οποίο θα ερευνήσει τη νομιμότητα των πράξεων της Σοφίας Νικολάου

Δημοσίευση 7/12/2022

Δημήτρης Κουφοντίνας: Νέα δίκη για την απόφαση μεταγωγής του στον Δομοκό

Δεκτή έκανε το Ειδικό Δικαστήριο την προσφυγή του Δημήτρη Κουφοντίνα ενάντια στη δικαστική δήλωση αναρμοδιότητας για τη μεταγωγή του στις φυλακές Δομοκού.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή τους οι συνήγοροι του Δημήτρη Κουφοντίνα Ιωάννα Κούρτοβικ και Δημήτρης Σαραφιάνος αναφέρουν πως έγινε δεκτή από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο η αίτηση του Δημήτρη  Κουφοντίνα,  καθώς κρίθηκε πως η απόρριψη της προσφυγής του  κατά της μεταγωγής του στο Δομοκό,  με επίκληση αναρμοδιότητας, δεν ήταν σύννομη. 

Σύμφωνα με τους συνηγόρους του, τον λόγο έχει τώρα το Δικαστήριο Εκτέλεσης Ποινών του Πρωτοδικείου της Λαμίας, το οποίο –ως καθ' ύλην αρμόδιο– καλείται να ερευνήσει τη νομιμότητα των πράξεων της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφίας Νικολάου

Ειδικότερα, το Δικαστήριο θα κρίνει τη νομιμότητα: 

  • της ίδιας της υλικής πράξης της μεταγωγής
  • της απόρριψης της αίτησης του κρατούμενου για τη μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως η απόφαση του ΑΕΔ «αποτελεί δικαίωση του Δημήτρη Κουφοντίνα, αλλά και της μακράς δικαστικής μάχης που δόθηκε για την υπεράσπιση της υπόθεσης, προκαλώντας ανοίκειες επιθέσεις, τόσο από μερίδα των ΜΜΕ, όσο και από τους εκπροσώπους της εκτελεστικής εξουσίας που ενέχονταν στην κατάλυση του Κράτους δικαίου,  με μόνο σκοπό την επιδείνωση των όρων ζωής του συγκεκριμένου κρατούμενου».

Η ανακοίνωση των συνηγόρων του Δημ. Κουφοντίνα

Με την υπ'αριθμ.  4/2022 απόφασή του  το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, αποτελούμενο από τους Προέδρους  των 3 ανωτάτων δικαστηρίων (Αρείου Πάγου, Συμβουλίου   της Επικρατείας  και  Ελεγκτικού  Συνεδρίου), καθώς και από μέλη των δικαστηρίων αυτών και καθηγητές των Νομικών Σχολών της χώρας,  έκανε  δεκτή την από 19/7/2021 αίτηση του Δημήτρη  Κουφοντίνα,  κρίνοντας ότι η απόρριψη της προσφυγής του  κατά  της παράνομης μεταγωγής του στο Δομοκό,  με επίκληση αναρμοδιότητας, δεν ήταν σύννομη. Και κατόπιν αυτού, ανέπεμψε την υπόθεση  στο  Δικαστήριο Εκτέλεσης ποινών του Πρωτοδικείου της Λαμίας,  το οποίο καλείται ξανά να  ερευνήσει την νομιμότητα  των πράξεων της  Γενικής Γραμματέως  Αντεγκληματικής πολιτικής, ως καθ'υλην  αρμόδιο, σύμφωνα με την απόφαση του ΑΕΔ.

Ειδικότερα  η απόφαση αυτή έρχεται ως συνέχεια  της υπόθεσης που απασχόλησε  το δημόσιο χώρο και τα δικαστικά χρονικά  στις αρχές του 2021, οπότε ο Δημήτρης Κουφοντίνας προχώρησε σε μία μακρά απεργία πείνας,  όταν  μεταφέρθηκε εκτάκτως  από τις  αγροτικές φυλακές,  όπου έκτιε την ποινή του από το 2018, στις φυλακές Δομοκού, φυλακές   (υψίστης) ασφαλείας, με υπερσυνωστισμό και με συνθήκες διαβίωσης τιμωρητικά  δυσμενέστερες για τον κρατούμενο, που  συμπλήρωνε 20 χρόνια εγκλεισμού, χωρίς ποτέ να δημιουργήσει  οποιοδήποτε πρόβλημα που να δικαιολογεί την  μετακίνηση του.

Η μεταγωγή έγινε σε συνέχεια φωτογραφικών διατάξεων νόμου της παρούσας κυβέρνησης με τον οποίο καθίσταντο απαγορευτικοί οι όροι παραμονής  του στις αγροτικές φυλακές, ο οποίος νόμος, κατά γενική πεποίθηση, στόχευε ειδικά σε αυτόν τον κρατούμενο, εξ ου και  στις φυλακές  επονομάστηκε «νόμος Κουφοντίνα». Σύμφωνα με τις διατάξεις  του, κρατούμενοι στις αγροτικές  φυλακές  που δεν πληρούν τις  αυστηρές προϋποθέσεις των νέων ρυθμίσεων,  έπρεπε να μεταφερθούν πίσω στις φυλακές από τις οποίες προέρχονταν.

Σε  εφαρμογή  των διατάξεων αυτών ο Δημήτρης  Κουφοντίνας   έπρεπε να επιστρέψει  στην  υπόγεια πτέρυγα των  φυλακών  Κορυδαλλού, όπου είχε  εκτίσει την ποινή του από το 2002 έως το 2018 (χωρίς  ποτέ να δημιουργήσει οποιοδήποτε  πρόβλημα σε συγκρατούμενους, εργαζόμενους ή την διεύθυνση).

Ο κρατούμενος, όμως,  παρά τις διατάξεις  αυτές, μεταφέρθηκε στο Δομοκό, με εντολή της Γεν. Γραμματέως  Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφίας  Νικολάου, η οποία  μάλιστα   με προφορικές της  δηλώσεις και με  επίσημα έγγραφα, ισχυρίστηκε  ψευδώς   ότι  ο κρατούμενος είχε μεταχθεί προηγουμένως στον Κορυδαλλό .

Κατόπιν αυτού ο  Δημ. Κουφοντίνας ξεκίνησε απεργία πείνας, η οποία διήρκεσε πλέον των 60 ημερών και τον κατέστησε ανάπηρο, πλήττοντας ανεπανόρθωτα την υγεία του, προκαλώντας μόνιμες βλάβες  και  καταδικάζοντάς τον σε μυϊκή ατροφία  και  κινητική ανικανότητα.

Κατά της απόφασης αυτής οι συνήγοροι του   προσέφυγαν στο Δικαστήριο Εκτέλεσης Ποινών, που ήταν το Τριμελές Πλημ/κείο Λαμίας,   το οποίο αρνήθηκε να ελέγξει την νομιμότητα της μεταγωγής, κηρύσσοντας  εαυτό  αναρμόδιο.

Απορρίφθηκε, έξαλλου,  και η αίτησή που κατέθεσαν σχετικά οι συνήγοροι στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για  άσκηση αναίρεσης κατά της άνω απόφασης,  με το ίδιο αιτιολογικό.

Οι συνήγοροι  προσέφυγαν,  κατόπιν των ανωτέρω, στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτηση ακύρωσης των παράνομων πράξεων και αποφάσεων της Γενικής Γραμματέως, η οποία επίσης απορρίφθηκε, καθώς και αυτό το Δικαστήριο έκρινε εαυτό αναρμόδιο, θεωρώντας  ότι η υπόθεση  υπάγεται στην αρμοδιότητα του ποινικού Δικαστηρίου Εκτέλεσης Ποινών.

Κατόπιν τούτου  η υπόθεση ήχθη  ενώπιον του Ανώτατου  Ειδικού Δικαστηρίου  με αίτηση των συνηγόρων για την άρση της αποφατικής σύγκρουσης  αρμοδιοτήτων.

Ήδη με την άνω  απόφαση του, το ΑΕΔ έκανε  δεκτή την αίτηση.

Ειδικότερα, με την απόφαση  του  αυτή, κρίθηκε επί των νομικών ζητημάτων που τίθεντο, ότι α) το ΑΕΔ είναι αρμόδιο να άρει την αποφατική σύγκρουση αρμοδιοτήτων,  σε κάθε περίπτωση που προκύπτει τελεσίδικη κρίση, ανεξάρτητα από το αν η κρίση αυτή προέρχεται από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις ή  από βουλεύματα, καθώς  μία  διαφορετική ερμηνεία θα ερχόταν σε αντίθεση με το δικαίωμα δικαστικής προστασίας που καθιερώνουν τα άρθρα 20 του Συντάγματος και 6 της ΕΣΔΑ, και  β) ότι αποφάσεις οργάνων της εκτελεστικής εξουσίας που σχετίζονται με την εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων ελέγχονται από τα δικαστήρια του οικείου δικαιοδοτικού κλάδου, εν προκειμένω δε από τα ποινικά δικαστήρια και δη του  Συμβουλίου Πλημμελειοδικών ως Δικαστηρίου Εκτέλεσης Ποινών.

Και με τις κρίσεις αυτές παρέπεμψε την υπόθεση στο Δικαστήριο Εκτέλεσης Ποινών της Λάμιας, ως  τοπικά  αρμόδιο για τις φυλακές Δομοκού, υποχρεωμένο να κρίνει  την νομιμότητα   α)  της απόφασης της Γεν.Γραμματέως Αντ/κης Πολιτικής  με την οποία διατάχθηκε η μεταγωγή του Δημ.Κουφοντίνα στο Δομοκό,  β)  της ίδιας της υλικής πράξης της μεταγωγής, γ) της απόρριψης της αίτησης του κρατούμενου για την μεταγωγή του στις φυλακές  Κορυδαλλού.

Η απόφαση αυτή αποτελεί δικαίωση του Δημήτρη Κουφοντίνα, αλλά και της  μακράς  δικαστικής μάχης  που δόθηκε  για την υπεράσπιση  της υπόθεσης, προκαλώντας ανοίκειες  επιθέσεις, τόσο από μερίδα των ΜΜΕ, όσο και από τους εκπροσώπους της εκτελεστικής εξουσίας που ενέχονταν στην κατάλυση του Κράτους δικαίου, με μόνο σκοπό την επιδείνωση των όρων ζωής του συγκεκριμένου κρατούμενου.

Εκ των συνηγόρων της υπόθεσης
Ιωάννα Κούρτοβικ
Δημήτρης Σαραφιανός

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Μόνο το 12,7% είναι ικανοποιημένο από το Καλάθι του Νοικοκυριού

Αποκαλυπτική έρευνα της Ένωσης Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ)
ΕΛΛΑΔΑ

«Οι πολίτες θα βυθίσουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη»

Η κυβέρνηση κουρέλιασε το Σύνταγμα υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Γιάννης Μπουρνούς στην ομιλία του στη Βουλή κατά την συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας
ΕΛΛΑΔΑ

168 θάνατοι από κορoνοϊό

Στους 153 διαμορφώθηκε ο αριθμός των διασωληνωμένων σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
ΕΛΛΑΔΑ

Σκάνδαλο υποκλοπών: Έστειλαν sms με παραποιημένο το emvolio.gov

Την παραίτηση του υπουργού Ψιηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Γιάννης Ραγκούσης κατά την ομιλία του στη Βουλή.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Απαγορευτικά και αλλαγές δρομολογίων στα πλοία

Τροποποιούνται τα δρομολόγια λόγω καιρικών συνθηκών
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νεκρός 70χρονος επιβάτης του «Νήσος Σάμος»

Βρέθηκε στην καμπίνα του, λίγο πριν τον κατάπλου του πλοίου στο λιμάνι των Ψαρών
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

O Κωνσταντίνος Θεοφιλόπουλος νέος συντονιστής Επιχειρήσεων Π.Σ. σε Αιγαίο και Κρήτη

Είχε διατελέσει στο παρελθόν διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του βορείου Αιγαίου
ΕΛΛΑΔΑ

Ολοταχώς για ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου

Με δημόσιο χρήμα θα γίνει η κατασκευή νέων πλοίων σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης
ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινά η πληρωμή της αύξησης σε πάνω από 1,7 εκατομμύρια συνταξιούχους

Ξεκινά από αύριο 26 Ιανουαρίου 2023 και ολοκληρώνεται την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου η καταβολή των συντάξεων και πάνω από 1,7 εκατ. συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις της τάξεως του 7,75%
ΕΛΛΑΔΑ

Διαρκής η μομφή του ΚΚΕ προς την κυβέρνηση της Ν.Δ.

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης
ΕΛΛΑΔΑ

«Καλοδεχούμενη η πρόταση δυσπιστίας‑Ελάτε να συγκριθούμε»

Καλοδεχούμενη χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης που βρισκόταν στην Κρήτη όταν πληροφορήθηκε την εξέλιξη από τη Βουλή
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Tραυματισμός ναυτικού στο λιμάνι της Μύρινας

Μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας Λήμνου