× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Φύγε εσύ, έλα εσύ» στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ ψάχνει πρόθυμα στελέχη να αναλάβουν την ευθύνη για την πληρωμή των επιδοτήσεων

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 8/12/2022

«Φύγε εσύ, έλα εσύ» στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου δεν εκδόθηκε καμία ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ που να αναφέρει σε ποια χωριά της Κεντρικής Μακεδονίας πληρώθηκαν οι επιδοτήσεις των αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων. Ίσως γιατί δεν έγιναν καθόλου πληρωμές, ίσως γιατί η διοίκηση του Οργανισμού κατανόησε πως τέτοιου τύπου ανακοινώσεις δείχνουν τα μπάχαλο που έχει δημιουργηθεί όπως έγραφε το «Ν» (βλέπε ρεπορτάζ Μπάχαλο οι πληρωμές των αγροτικών επιδοτήσεων).  Εν τω μεταξύ, μαθαίνουμε, πως στην πληρωμή των προγραμμάτων βιολογικής γεωργίας, κτηνοτροφίας και μελισσοκομίας θα υπάρξουν πολύ μεγάλες περικοπές. Η έκταση του προβλήματος θα διαφανεί μετά την πραγματοποίηση των πληρωμών, δηλαδή τις αμέσως επόμενες ημέρες. Φαίνεται πως τα νησιά του Αιγαίου θα είναι μια από τις Περιφέρειες της χώρας που θα προχωρήσουν άμεσα οι πληρωμές. Κατά συνέπεια πολύ γρήγορα θα γίνει μάθουμε την έκταση του προβλήματος.

 

Σε μια προσπάθεια, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΟΠΕΚΕΠΕ να πληρώσουν όπως όπως τις επιδοτήσεις των αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων, αλλά και την δεύτερη δόση της ενιαίας ενίσχυσης ψάχνουν πρόθυμα στελέχη του Οργανισμού να αναλάβουν την ευθύνη. Οι μέχρι σήμερα υπηρεσιακοί παράγοντες, γνωρίζοντας τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν, αναγκάζονται είτε να παραιτηθούν, είτε να φύγουν από την υπηρεσίας τους με αναρρωτικές άδειες.

 

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η αντικατάσταση της αναπληρώτριας προϊσταμένης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής – Αιγαίου του ΟΠΕΚΕΠΕ, που έγινε στις 6 Δεκεμβρίου 2022 με απόφαση του προέδρου του Οργανισμού Ευάγγελου Σημανδράκου.  Στην απόφαση αναφέρεται ρητά ότι η αναπληρώτρια προϊσταμένη της υπηρεσίας θα απουσιάζει για λόγους ασθενείας από τις 6 Δεκεμβρίου. Επίσης αναφέρεται πως η 24 Ιουνίου είχε γίνει δεκτή η παραίτηση της προϊσταμένης της ίδιας υπηρεσίας του.

 

Ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας των αναρρωτικών αδειών προϊσταμένων και αναπληρωτών προϊσταμένων του Οργανισμού. Ο Νοέμβριος ήταν ο μήνας των τοποθετήσεων στελεχών, πάντα με απόφαση του προέδρου. Στελέχη από την κεντρική υπηρεσία του Οργανισμού τοποθετήθηκαν σε περιφερειακές υπηρεσίες, ενώ σε άλλες περιπτώσεις στελέχη περιφερειακών υπηρεσιών τοποθετήθηκαν στην κεντρική υπηρεσία.


Μικρή σημασία θα είχαν όλα τα παραπάνω για τον αγροτικό κόσμο αν δεν οδηγούσαν α) Σε καθυστερήσεις των πληρωμών των επιδοτήσεων, β) Στον κίνδυνο απώλειας επιδοτήσεων ή μέρους αυτών χωρίς την ευθύνη των παραγωγών, γ) Στον κίνδυνο μεγάλων καταλογισμών προστίμων από τους κοινοτικούς ελέγχους που θα γίνουν τα επόμενα χρόνια που είναι πολύ πιθανό να τα πληρώσουν οι ίδιοι οι αγρότες και δ) Οι αγρότες να πληρωθούν να επιστρέψουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ επιδοτήσεις που έλαβαν επειδή σε κάποιο μελλοντικό έλεγχο θα κριθεί ότι τηρήθηκε η νόμιμη διαδικασία πληρωμής.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Πρώτα σημάδια ανάκαμψης για το ελαιόλαδο

Δείτε εδώ πως διαμορφώθηκαν οι τιμές
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ

18 θέσεις εποχικού προσωπικού στο Δήμο Μυτιλήνης

Μέχρι τη Δευτέρα 22 Απριλίου η προθεσμία των αιτήσεων-Αναλυτικά οι ειδικότητες που ζητούνται
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αύξηση των πόρων της ΚΑΠ ζητά η Νέα Αριστερά

Δείτε εδώ ολόκληρο το πλαίσιο των προτάσεων του κόμματος για την αναθεώρηση της ΚΑΠ αλλά και του Στρατηγικού Σχεδίου της χώρας.
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ζητείται Μηχανικός

Για πλήρη απασχόληση σε εργοτάξια εντός Λέσβου
ΑΓΟΡΑ

Πασχαλινές λαμπάδες από τα χεράκια της «Κυψέλης»

Μία σημαντική δράση από το Κέντρο διημέρευσης για ΑμεΑ, στην Ερμού Μυτιλήνης
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στην Κωνσταντινούπολη ο Κώστας Αστυρακάκης

Προετοιμάζει τις επαφές με την οικογένεια Ελγκιζ για το ταξίδι που θα πραγματοποιήσουν με τον Περιφερειάρχη
ΕΡΓΑΣΙΑ

Eφτά θέσεις δικαστικών επιμελητών στη Μυτιλήνη

Αναλυτικά τα προσόντα και η ημερομηνία διεξαγωγής του διαγωνισμού
ΑΓΟΡΑ

Χειροποίητα κριτσίνια πετιμεζιού και κρασίου από το «Ηφαίστειο Ανεμώτιας»

Νέα προϊόντα στην αγορά από τους δραστήριους ανθρώπους της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης της Ανεμώτιας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ο Αυγενάκης στη διάσκεψη για το κρασί στην Ιταλία

Το 2023 η συνολική αξία των εξαγωγών ήταν αυξημένη κατά 25%, και 66% σε χώρες εκτός Ε.Ε. σε σχέση με το 2019
ΑΓΡΟΤΕΣ

Μπλόκαραν τα λειτουργικά συστήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ

Παράταση για καταχώρηση ποσοτήτων στην εφαρμογή των συνδεδεμένων ενισχύσεων ως τις 17 Απριλίου. Δείτε εδώ για ποιές κατηγορίες ενισχύσεων ισχύει η παράταση
ΕΛΛΑΔΑ

Αυτές είναι οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως 19 Απριλίου

Θα καταβληθούν 94,75 εκατ. ευρώ σε 93.887 δικαιούχους