× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Οι «καλές ΜΚΟ» της δημοτικής αρχής Κύτελη

Παραχώρησαν 6 στρέμματα δημοτικής έκτασης σε ΜΚΟ για «εργασίες διαμόρφωσης κτλ. » στο προσφυγικό νεκροταφείο που βρίσκεται Κάτω Τρίτος-Ερωτηματικά για την πρόβλεψη ύπαρξης επιπλέον χώρου για 240 θέσεις ταφής καθώς και για κινδύνους δημόσιας υγείας

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 7/12/2022

Οι «καλές ΜΚΟ» της δημοτικής αρχής Κύτελη

Τρία μόλις χρόνια έχουν περάσει από τότε που οι υποψήφιοι του συνδυασμού «Δύναμη Ενότητας» του Στρατή Κύτελη φώναζαν στις ομιλίες και στις γειτονιές της Μυτιλήνης ότι «θα διώξουμε όλες τις ΜΚΟ» καλώντας παράλληλα τους πολίτες να τους ψηφίσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τότε φυσικά κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και οι τότε πολέμιοι και «μαχητές» κατά των προσφύγων-μεταναστών έγινε πειθήνια όργανα του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη ψηφίζοντας, μάλιστα δυο φορές τη δημιουργία του μεγαλύτερου Κέντρου Υποδοχής στην Ευρώπη, στην καρδιά της Λέσβου, στη περιοχή Βάστρια.

Και κάπου εκεί αφού έφυγαν οι «κακές ΜΚΟ» και ήρθαν οι «καλές ΜΚΟ» της λίστας του Υπουργείου και της δημοτικής αρχής Κύτελη.

«Αυτή η ΜΚΟ δεν έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες ΜΚΟ που ξέρατε.Τούτη η ΜΚΟ είναι καλή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δημοσθένης Χατζηγιάννης στην προσπάθεια του να πείσει τους δημοτικούς συμβούλους να εγκρίνουν την παραχώρηση έξι στρεμμάτων δημοτικής έκτασης στο Κάτω Τρίτος στη ΜΚΟ με τον τίτλο EARTH MEDICINE PHYSICAL REHABILITATION. Πρόκειται για ΜΚΟ η οποία ιδρύθηκε το 2020 και χρηματοδοτείται για αυτή την δραστηριότητα από κάποιον Γερμανό ιατρό, τον Dr.Gerhard Trabert μέλος του Γερμανικού Κοινοβουλίου, όπως εξήγησε ο τοπικός εκπρόσωπος κ.Πατούνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΜΚΟ η οργάνωση θα αναλάβει την αρχιτεκτονική πρόταση διαμόρφωσης του χώρου, την καταγραφή όλων των θέσεων της πρόχειρης ταφής, τον καθαρισμό του χώρου από θάμνους και άγρια βλάστηση, την κατασκευή τάφων καθώς και την ήπια αποκατάσταση του χώρου. Η σύμβαση παραχώρησης θα ανανεώνεται κάθε χρόνο.

Απαντώντας σε ερώτηση της επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκης Τσιριγώτη ο εισηγητής του θέματος Ηρακλής Κουντουρέλλης ανάφερε ότι «η εισήγηση λέει στο 4600 καλό όμως είναι λίγο παραπάνω για να μπορέσουμε να έχουμε μια προοπτική αν χρειαστεί,μακάρι να μην χρειαστεί, άλλων 240 τάφων».Η αναφορά αυτή του κ.Κουντουρέλλη προκάλεσε ερωτηματικά στους δημοτικούς συμβούλους καθώς ο αριθμός αυτός είναι ιδιαίτερα μεγάλος.Μάλιστα ορισμένοι σχολίαζαν ότι το πιθανότερο είναι ο χώρος στο Κάτω Τρίτος να προορίζεται για νεκροταφείο της Βάστριας.


Από την μεριά του ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Κατζανός στην τοποθέτηση του διαφώνησε με την παραχώρηση στην ΜΚΟ σημειώνοντας ότι οι εργασίες που απαιτούνται στον χώρο του νεκροταφείου πρέπει να γίνουν από τον ίδιο το δήμο. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Βάλεσης ανέφερε χαρακτηριστικά «αφού ως δήμος και δημοτικό συμβούλιο δεν μπορούμε να κάνουμε αυτά που πρέπει για τον κάθε νεκρό και πρέπει να έρθει η χ ΜΚΟ τι να πω..».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι γίνεται με τη δημόσια υγεία;

Η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Εριφύλη Γιαννάκα βασιζόμενη στην αναφορά του προέδρου της ΔΕΥΑΛ Γιώργου Φλώρου ότι για λόγους δημόσιας υγείας αν ήταν στο χέρι του δεν θα συμφωνούσε στη δημιουργία νεκροταφείου στο συγκεκριμένο χώρο τόνισε ότι «αν έχουμε ακόμα 200 θέσεις και άλλους νεκρούς τι θα γίνει;».

Μετά το τέλος της συζήτησης ακολούθησε ψηφοφορία κατά την οποία ψήφισαν υπερ της παραχώρησης οι δημοτικοί σύμβουλοι της δημοτικής αρχής Κύτελη και των παρατάξεων «Αλλάζουμε τον τόπο μας» και «Με πυξίδα τον πολίτη», λευκό ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης ενώ κατά οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Κατζανός, Εριφύλη Γιαννάκα και Παναγιώτης Βάλεσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από σαράντα κύματα και από γκάφα σε γκάφα

Το θέμα του προσφυγικού νεκροταφείου στο Κάτω Τρίτος έχει απασχολήσει και στο πρόσφατο παρελθόν το δήμο Μυτιλήνης. Συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2020 ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης σε επίσημο έγγραφο του δήμου που έφερε την υπογραφή του αναγνωρίζει σαφώς την ύπαρξη επίσημης μουσουλμανικής μειονότητας στο νησί η οποία διαθέτει ιμάμη δηλαδή θρησκευτικό ηγέτη αλλά και κοινοτικό μουσουλμανικό νεκροταφείο!

Συγκεκριμένα σε έγγραφο του Δήμου Μυτιλήνης – Γραφείο Δημάρχου, στις 20 Ιανουαρίου, το οποίο απεκάλυψε το «Ν», αναφερόταν τα παρακάτω:
«Με το παρόν ενημερώνουμε ότι παραχωρούμε άδεια στον Ιμάμη του νησιού της Λέσβου κ. Μουσταφά Νταόυι να αναλαμβάνει τις κηδείες και την ταφή μεταναστών και προσφύγων στο μουσουλμανικό νεκροταφείο του Κάτω Τρίτους».

Ως μουσουλμανικό νεκροταφείο Κάτω Τρίτους δε ο κ. Κύτελης ονόμαζε και χαρακτήριζε χωρίς προφανώς να το έχει επισκεφθεί καν ένα ελαιόκτημα ιδιοκτησίας του Δήμου Μυτιλήνης το οποίο και χρησιμοποιήθηκε ως λύση ανάγκης αλλά ταυτόχρονα και παράτυπα ως νεκροταφείο, τις μέρες της κορύφωσης της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης. Προκειμένου να θάβονται θύματα ναυαγίων πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι δεν μπορούσαν πλέον να θάβονται στην άκρη του νεκροταφείου του Αγίου Παντελεήμονα της Μυτιλήνης το οποίο και είχε γεμίσει.

Στη συνέχεια στις 10 Αυγούστου 2022 με επίσημο έγγραφο του ο δήμαρχος Στρατής Κύτελης (Αριθμός πρωτοκόλλου ΓΔ/Φ006,01/26611) προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης κ. Δημοσθένη Χατζηγιάννη το οποίο με τη μορφή του επείγοντος έρχεται για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης και ζητά την πραγματοποίηση εργασιών στο δημοτικό χώρο ταφής προσφύγων και μεταναστών στο Κάτω Τρίτος τον οποίο εγγράφως χαρακτηρίζει μουσουλμανικό νεκροταφείο! Τη διαχείριση του δε με τη μορφή εργασιών διαμόρφωσης του χώρου παραχωρεί στη Μη Κυβερνητική Οργάνωση την EARTH MEDICINE PHYSICAL REHABILITATION!

Το θέμα τότε μετά από έντονες αντιδράσεις παρισταμένων συμβούλων αποσύρθηκε προκειμένου να επανέλθει προς συζήτηση με την τακτική διαδικασία κάτι που έγινε αφού φυσικά είχε διορθωθεί το έγγραφο στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Δευτέρας 5 Δεκεμβρίου.


Αποσπάσματα από τη συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο Μυτιλήνης στο βίντεο που ακολουθεί.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Αθανασίου για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ο βουλευτής της Ν.Δ. συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του εγκληματολόγου Άγγελου Τσιγκρή
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Απολύθηκαν από το Δήμο Μυτιλήνης οι 26 συμβασιούχοι covid

Το δικαστήριο απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει για την παραμονή τους
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρουσίασε την Εθνική Πράσινη Συμφωνία ο Πέτρος Κόκκαλης

Την πολιτική πρόταση του κόμματος Κόσμος πλαισιώνουν οι «Πράσινοι – Οικολογία» και το «Βολτ Ελλάδας»
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έκλεψε την πόρτα από αγρόκτημα

Σε βάρος του φερόμενου ως δράστη σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

30 κιλά αχιβάδες εντόπισε το λιμενικό

Σε έλεγχο στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «καλάθι της αγάπης» σε 140 οικογένειες της Λέσβου

Τρόφιμα από τον Ερυθρό Σταυρό σε ευάλωτους, αλλά και στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Μητρόπολης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στους «τίτλους τέλους» οι αυξήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου

Παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη για τη μειωμένη χρηματοδότηση των νησιών μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζουν Αγία Ειρήνη και Αγιος Θεράποντας στη Μυτιλήνη

Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τη Λαμπροβδομάδα και στις 13 έως 19 Μαΐου
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας και μέτρα προφύλαξης

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές της Λέσβου, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες