× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στοίχημα ανάπτυξης το επενδυτικό σχέδιο για τα ιαματικά του Πολιχνίτου

Μεγάλη συμμετοχή στην Ημερίδα της εταιρείας του Θεόδωρου Κούσκου όπου παρουσιάσθηκε η πρόταση για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών.

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 6/12/2022

Στοίχημα ανάπτυξης το επενδυτικό σχέδιο για τα ιαματικά του Πολιχνίτου

 Ημερίδα με θέμα το αναπτυξιακό έργο  του Θερμαλιστικού-Ιαματικού Γεωπάρκου στις Ιαματικές Πηγές του Πολιχνίτου, πραγματοποιήθηκε σήμερα  Τρίτη 6 Δεκεμβρίου στο συνεδριακό κέντρο του Πολιχνίτου από την εταιρία T.K.C. του Θεόδωρου Κούσκου με τη συμμετοχή δεκάδων πολιτών και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης των δήμων Δυτικής Λέσβου και Μυτιλήνης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μεγάλο στοίχημα να φέρουμε κόσμο στον Πολιχνίτο»

Στο πλαίσιο της ημερίδας παρουσιάσθηκε η επενδυτική πρόταση της εταιρείας του Θεόδωρου Κούσκου  για την αξιοποίηση της περιοχής μέσα από ένα επενδυτικό σχέδιο προϋπολογισμού σε πρώτη φάση 1.000.000 ευρώ. Την εκδήλωση συντόνιζε ο δημοτικός σύμβουλος Μυτιλήνης και πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας Παναγιώτης Ζαφειρίου, ο οποίος περιέγραψε τις νομοθετικές δυσκολίες και το δύσκολο πλαίσιο που έχουν αντιμετωπίσει οι δήμοι την τελευταία εικοσαετία στην προσπάθεια τους να αξιοποιήσουν τις εγκαταστάσεις των ιαματικών πηγών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περιγράφοντας το όραμά του ο Θεόδωρος Κούσκος μεταξύ άλλων τόνισε ότι στόχος της εταιρείας είναι η δημιουργία μία δομής υπηρεσιών ιατρικού τουρισμού η οποία θα αποτελέσει συμπληρωματικό στοιχείο στο τουριστικό προϊόν της Λέσβου. Όπως είπε οι εγκαταστάσεις των ιαματικών πηγών του Πολιχνίτου θα παρέχουν πιστοποιημένες υπηρεσίες. «Το μεγάλο στοίχημα, πρόσθεσε ο επενδυτής είναι να πεισθούν οι τουριστικές εταιρείες να φέρουν κόσμο για να  γνωρίσει από κοντά τις ευεργετικές ιδιότητες του ιαματικού νερού και φυσικά τις ομορφιές του νησιού μας».

Ο ιατρικός τουρισμός - τουρισμός του μέλλοντος 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο πλαίσιο της ημερίδας πολλοί γνωστοί επιστήμονες και τεχνοκράτες  οι οποίοι ασχολούνται με τον θερμαλισμό και τον Ιατρικό τουρισμό ανέλυσαν το σκεπτικό της επένδυσης και τις δυνατότητες ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.

Ο καθηγητής προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Τούντας εξήγησε τους τρεις κύκλους – τομείς  που απαρτίζουν τον τουρισμό υγείας, ο οποίος σημείωσε τα τελευταία χρόνια έχει  τζίρο διεθνώς πάνω από 200 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Ο ιατρικός, ο ιαματικός και ο τουρισμός ευεξίας, επισήμανε περιλαμβάνουν παροχές υγείας που σχετίζονται με τη σωματική, κοινωνική και ψυχική ευεξία. Όπως τόνισε ένας προορισμός όπως η Λέσβος και οι ιαματικές πηγές του Πολιχνίτου μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης και προορισμό για τη φροντίδα της υγείας. Δυστυχώς πρόσθεσε στην Ελλάδα από τις συνολικά 100 ιαματικές πηγές που λειτουργούν ελάχιστες έχουν αξιοποιηθεί σωστά και οι υπηρεσίες που παρέχουν είναι απαρχαιωμένες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν και οι τοποθετήσεις του εκπροσώπου της εταιρείας ΣOUL  TAILORΣ όμιλος EUROTEL  Σταύρου Μαυρίδη καθώς και της Wilma Baans  του  Group Business Development Consultant - ENSANA HOTELS. Τα δύο στελέχη των γνωστών τουριστικών εταιρειών με εξειδίκευση στις υπηρεσίες τουρισμού υγείας σημείωσαν ότι με μεγάλη χαρά βλέπουν στη Λέσβο ανθρώπους με πάθος, ενδιαφέρον και όραμα για τον τόπο τους να ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν μια μεγάλη επένδυση.

Όπως σημείωσε ο κ. Μαυρίδης η εταιρεία που εκπροσωπεί έχει στραφεί στα ολοκληρωμένα  συστήματα τουριστικών παροχών υγείας και ευεξίας. «Στα ξενοδοχεία μας όπως είπε, η καθημερινότητα που πρεσβεύουμε είναι  υγιές σώμα και  πνευματική διαύγεια, ενώ πρόσθεσε πως οι έρευνες δείχνουν ότι ο  ιαματικός τουρισμός θα έχει αύξηση 18% τα επόμενα χρόνια με τζίρο που θα αγγίξει  τα 90 δισεκατομμύρια  ευρώ διεθνώς.

Η Wilma Baans,  εκπρόσωπος της ENSANA, η οποία διαθέτει συνολικά 25 ξενοδοχεία σε όλη την Ευρώπη με παροχές υγείας και ευεξίας σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα έχει παράδοση στον ιατρικό τουρισμό και η εταιρεία που εκπροσωπεί ενδιαφέρεται για τον  τουρισμό υγείας ο οποίος απευθύνεται σε όλους τους πολίτες και όχι μόνο σε λίγους.

Ο Φυσιοθεραπευτής Νάσος Κουτσουραδής, ο οποίος κατάγεται από τη Λέσβο ανέλυσε τις ευεργετικές ιδιότητες των ιαματικών νερών και τα οφέλη τους στην υγεία των ανθρώπων. Όπως είπε τα ευεργετήματα είναι σε τρία διαφορετικά επίπεδα για το σώμα μας θερμικό, μηχανικό και χημικό. Τόνισε δε, ότι με τη συνταγογράφηση των ιαματικών θεραπειών μπορούν περισσότεροι πολίτες να απολαύσουν δωρεάν τις υπηρεσίες αυτές.

Επισκευές και όχι νέα δόμηση 

Το Αρχιτεκτονικό μέρος της επένδυσης ανέλυσε στους παρευρισκόμενους ο αρχιτέκτονας Παναγιώτης Τατάκης που έχει αναλάβει το έργο. Όπως σημείωσε θα πραγματοποιηθούν εργασίες επισκευής και ανάπλασης των υφιστάμενων χώρων των παλιών λουτρών και δημιουργία ενός χώρους ψυχαγωγίας – καφέ υψηλών προδιαγραφών. Πρόσθεσε δε, ότι τα κύρια υλικά που θα χρησιμοποιηθούν είναι ξύλο, πέτρα και οξειδωμένος χάλυβας. Σε κάθε περίπτωση σημείωσε ο κος Τατάκης δεν θα χτισθούν νέες εγκαταστάσεις αφού δεν υπάρχει δυνατότητα δόμησης στην περιοχή.

Σύντομα αξιοποίηση και του Γεωθερμικού πεδίου

Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής ενώ ανακοίνωσε ότι επιτέλους ο Δήμος πήρε το πράσινο φως από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου για την εποπτεία του Γεωθερμικού πεδίου Πολιχνίτου, η αξιοποίηση του οποίου σε συνδυασμό με τις ιαματικές πηγές θα αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης για την περιοχή.

Η επένδυση που όλοι ανυπομονούν να γίνει...

Στη διάρκεια της εκδήλωσης πήραν το λόγο και εκπρόσωποι της Λεσβιακής επιχειρηματικότητας όπως ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βαγγέλης Μυρσινιάς και ο πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων Παναγιώτης Χατζηκυριάκος οι οποίοι τόνισαν ότι ο επιχειρηματικός κόσμος του νησιού και οι πολίτες της περιοχής ανυπομονούν για την επένδυση και για την αξιοποίηση της περιοχής.

Τοποθετήθηκαν ακόμη ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Δυτικής Λέσβου Άρης Χατζηκομνηνός καθώς και ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας του Δήμου Μυτιλήνης Δημοσθένης Χατζηγιάννης οι οποίοι έχουν χειριστεί τα ζητήματα των ιαματικών πηγών στο παρελθόν.

Δείτε αποσπάσματα από την Ημερίδα της εταιρείας του Θεόδωρου Κούσκου και τις δηλώσεις των πρωταγωνιστών

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προκαταβολική κριτική σε Μητσοτάκη από το ΠΑΣΟΚ

Ανακοίνωση της Ν.Ε. Λέσβου του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τoν Πρωθυπουργό πως «εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνον τις εταιρίες και τα μεγάλα συμφέροντα»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Απομακρύνονται οι θάλαμοι των καρτοτηλεφώνων από τη Μυτιλήνη

Η Κοινότητα Μυτιλήνης σε συνεργασία με τον ΟΤΕ προχωρούν στην απομάκρυνση τους και την αποκατάσταση των πεζοδρομίων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρασκευαΐδης: Ο δρόμος Καλλονής – Σιγρίου έργο του ΠΑΣΟΚ

Αναλυτική δήλωση του βουλευτή για το έργο που θα εγκαινιάσει ο Πρωθυπουργός, τις δημόσιες υποδομές που έχει ανάγκη η Λέσβος και τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Πέθανε ο παλαιότερος και πιο ξακουστός ξυλογλύπτης της Αγιάσου

90 ετών έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Καμαρός
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Παπανώτας

Με απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καθαρά προεκλογική η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λέσβο»

Ανακοίνωση τoυ μέλους Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Βάσως Χοχλάκα
ΧΩΡΙΑ

«Καμπανάκι» από μετεωρολόγους για τη Λέσβο

Κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων για αύριο Παρασκευή 19 Απριλίου «θα πέσει το περισσότερο νερό και ενδεχομένως με μεγάλη ένταση» σημειώνουν χαρακτηριστικά
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση