× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Έκρηξη οργής για τον πυροβολισμό του 16χρονου Ρομά από αστυνομικό

Φωτιές και συνθήματα ενάντια στην αστυνομική βία

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/12/2022

Έκρηξη οργής για τον πυροβολισμό του 16χρονου Ρομά από αστυνομικό

Διαμαρτυρίες ρομά έξω από το Ιπποκράτειο νοσοκομείο οπου νοσηλεύεται ο 16χρονος που πυροβολήθηκε από αστυνομικό, ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ξεχειλίζει η οργή για τον νεαρό Ρομά που δέχθηκε σφαίρες αστυνομικών έπειτα από καταδίωξη και χαροπαλεύει στο «Ιπποκράτειο». Συγγενείς και φίλοι του ανήλικου συγκεντρώθηκαν μπροστά από την κεντρική πύλη του νοσοκομείου επί της οδού Κωνσταντινουπόλεως και φωνάζοντας συνθήματα ζήτησαν να αποδοθεί δικαιοσύνη. Άναψαν φωτιές και ύψωσαν πανό.

Στη Θεσσαλονίκη τα πνεύματα είναι οξυμένα με επεισόδια να ξεσπούν νωρίς το μεσημέρι χωρίς να λάβουν διαστάσεις. Δεκάδες εξαγριωμένοι Ρομά που έσπευσαν στο νοσοκομείο που νοσηλεύεται ο 16χρονος σε ένδειξη συμπαράστασης συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις (στην οδό Κωνσταντινουπόλεως) εκσφενδονίζοντας μπουκάλια, καρέκλες και ότι άλλο αντικείμενο έβρισκαν μπροστά τους.

Οι δυνάμεις καταστολής απάντησαν με περιορισμένη χρήση χημικών και κρότου λάμψης. Ύστερα από έντονες διαμαρτυρίες των συγκεντρωμένων αποχώρησαν για να μην προκαλούν με τη στάση τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο αστυνομικός της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που φέρεται να πυροβόλησε εναντίον του 16χρονου συνελήφθη με εντολή εισαγγελέα και λίγο μετά αφέθηκε ελεύθερος. Του ασκήθηκε δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και την Τρίτη (06/12) αναμένεται να οδηγηθεί στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΕ

Στο μεταξύ, η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά (ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΕ) εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή το νέο αιματηρό περιστατικό, ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του 18 χρονου Νίκου Σαμπάνη από αστυνομικά πυρά στο Πέραμα και παραμονή της οδυνηρής επετείου της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

«Η επανάληψη και η συστηματικότητα των περιστατικών αστυνομικής βίας με θύματα νεαρά άτομα της Ρομά κοινότητας καθιστά πλέον προφανές ότι δεν μιλάμε για μεμονωμένα περιστατικά, αλλά για συστημικό πρόβλημα αυθαίρετης αστυνομικής βίας η οποία πλήττει ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους» αναφέρει αρχικά η Συνομοσπονδία.

Επιρρίπτει ευθύνες στο αρμόδιο υπουργείο καθώς «οι προσπάθειες για εξεύρεση λύσεων και οι προτάσεις που κάναμε το προηγούμενο διάστημα προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη με αφορμή την δολοφονία του Νίκου Σαμπάνη, έπεσαν στο κενό και τώρα φαίνεται πως η ιστορία επαναλαμβάνεται».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το κάδρο των ευθυνών δεν απουσιάζει η πολιτεία που «έχει τεράστια ευθύνη για αυτά τα αιματηρά περιστατικά τα οποία είχαν κατ’ ουσίαν προαναγγελθεί» και η κυβέρνηση με την αδράνεια της «για την διασφάλιση ίσων ευκαιριών σε ευάλωτους νέους Ρομά και η ατιμωρησία των αστυνομικών που εμπλέκονται σε τέτοιου είδους ενέργειες συμβάλει στην υιοθέτηση ενός δολοφονικού μοτίβου που έχει ως στόχο ανήλικους Ρομά από τις πιο περιθωριοποιημένες κοινότητες».

Η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΕ, όπως κάθε άλλη φορά, έτσι και τώρα στέκεται δίπλα στην οικογένεια του 16χρόνου Κώστα Φραγκούλη και δηλώνει ότι θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διασφαλιστεί ότι «θα υπάρξει πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης, χωρίς συγκάλυψη και πως θα αποδοθεί δικαιοσύνη στο θύμα και την οικογένεια του».

Τι λέει ο δικηγόρος της οικογένειας

Για ξεκάθαρα γεγονότα που δεν χωρούν καμίας αμφιβολίας έκανε λόγο ο Θεόφιλος Αλεξόπουλος, δικηγόρος της οικογένειας του 16χρονου Ρομά Κώστα Φραγκούλη που πυροβολήθηκε από αστυνομικό της ομάδας ΔΙΑΣ στη Θεσσαλονίκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε δηλώσεις του έξω από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ο 16χρονος, δήλωσε καταρχάς πως η κατάσταση του ανηλίκου παραμένει κρίσιμη, καθώς αφαιρέθηκε η σφαίρα, όμως η ζωή του κρέμεται από μια κλωστή.

Αναφερόμενος στα όσα έγιναν, ο δικηγόρος υπογράμμισε πως η έρευνα της αστυνομίας έρχεται σε αντίθεση με την ανακοίνωσή της, μίλησε για ευθεία βολή από πίσω κατά του ανηλίκου, απέρριψε τα περί εμβολισμού και τόνισε ότι οι αστυνομικοί γνώριζαν για ποιον λόγο τον καταδίωκαν.

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Ενωμένος ο ΣΥΡΙΖΑ στη μάχη των ευρωεκλογών

Αποθεωτικό χειροκρότημα στον Αλέξη Τσίπρα μετά την αναφορά του ονόματος του από Κασσελάκη -Ανακοινώθηκαν τα 5 τελευταία ονόματα των υποψηφίων της ευρωλίστας,ανάμεσα τους και η αγωνίστρια του Πολυτεχνείου Μέλπω Λακατσά
ΕΛΛΑΔΑ

Από τον ρεπόρτερ του 19ου αιώνα στη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης

Ημερίδα από την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου-Ηπείρου-Νήσων, το Μουσείο Τύπου και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Σεισμός στη Σάμο

Μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του Aqua Blue

Δείτε τις ώρες αναχώρησης από Λαύριο και Καβάλα του πλοίου που θα εξυπηρετεί την άγονη γραμμή της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αγανάκτηση για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στη Λήμνο

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας από τον Έπαρχο Λήμνου, την Δήμαρχο Λήμνου και τον Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου
ΕΛΛΑΔΑ

Όχι στον φασισμό και τον πόλεμο

Ανακοίνωση του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967 – 1974 για την συμπλήρωση 57 ετών από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτο δρομολόγιο του Νήσος Σάμος

Θα αναχωρήσει το μεσημέρι του Σαββάτου 20 Απριλίου από Μυτιλήνη για Λήμνο και Καβάλα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνελήφθησαν για πλαστογραφία

Ένα ζευγάρι αλλοδαπών που ταξίδευε με πλοίο από Μυτιλήνη προς Χίο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η Περιφερειακή Αρχή σε ρόλο πλασιέ των νησιών»

Αρνητική η Λαϊκή Συσπείρωση στη συμμετοχή της Περιφέρειας στην έκθεση Real Estate Expo
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η βίζα των Τούρκων είναι δικό μας επίτευγμα»

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης μιλά στο «Ν» για την βίζα express, τις εξωστρεφείς δράσεις, τα μεγάλα έργα, τα ομοφοβικά σχόλια και τη μήνυση
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Συσκέψεις στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ο οδικός άξονας Αγίας Παρασκευής – Πέτρας και η αξιοποίηση του Σάρλιτζα