× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ανάπτυξη με επίκεντρο τη θάλασσα για το Βόρειο Αιγαίο»

Προτάσεις από τη Συμπαράταξη Πολιτών για ολοκληρωμένα προγράμμα τοπικής ανάπτυξης στα νησιά μας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/12/2022

«Ανάπτυξη με επίκεντρο τη θάλασσα για το Βόρειο Αιγαίο»

Έναν άξονα γαλάζιας ανάπτυξης με επίκεντρο το θαλάσσιο περιβάλλον των νησιών μας προτείνει με ανακοίνωσή της η Συμπαράταξη Πολιτών η οποία θεωρεί ότι τα ολοκληρωμένα προγράμματα τοπικής ανάπτυξης που θα εκπονηθούν στο επόμενο διάστημα για κάθε ένα από τα νησιά μας οφείλουν να συμπεριλάβουν ένα πλαίσιο δραστηριοτήτων που θα είναι συνδεδεμένες με το περιβάλλον των νησιών μας με βάση τις τοπικές ιδιαιτερότητές τους. 

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή της η Συμπαράταξη Πολιτών αναφέρει: 

«Πληροφορηθήκαμε από επίσημα  Δελτία Τύπου:

Α) Ότι προχωρά ο σχεδιασμός  καταδυτικού  πάρκου Εναλίων Αρχαιοτήτων στο νησιωτικό σύμπλεγμα  Φούρνων Κορσεών ( ΔΤ του βουλευτή  κ. Στεφανάδη). Σε πρόσφατη επίσκεψη μας με τον Μ.Κάρλα στους Φούρνους είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με την Δημοτική Αρχή για την πρόοδο των ερευνών, την αποδοχή που έχει το σχέδιο αυτό από την τοπική κοινωνία και είχαμε τονίσειτην ανάγκη ένταξης κύριων και συνοδών έργων στο υποπρόγραμμα ΟΧΕ Μικρών Νησιών του νέου ΠΕΠ. Ας ελπίσουμε ότι η παρέμβαση του κ.βουλευτή θα σημαίνει την εξασφάλιση των αναγκαίων πρόσθετων πόρων από εθνικά προγράμματα.

Β) Ότι δόθηκε χώρος από το Μουσείο Ναυτικών και ΝαυπηγικώνΤεχνών Αιγαίου(ΜΝΝΤΑ)  στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για την στέγαση της Σχολής Μαθητείας Ξυλοναυπηγικής  Τέχνης στο Ηραίον(Δήμος Ανατολικής Σάμου).Ελπίζουμε μαζί με τον χώρο να έχουν βρεθεί και οι πόροι που είναι αναγκαίοι για την λειτουργία της Σχολής.

Με βάση τον πρώτο σχεδιασμό και σε συνδυασμό με το εν εξελίξει υποθαλάσσιο πάρκο στον κόλπο Μαραθοκάμπου πρέπει να προγραμματισθεί και να λειτουργήσει,όπως έχει αναδειχθεί από μακρού,  Μονάδα Αποσυμπίεσης στο Νοσοκομείο της Σάμου για την στήριξη των δράσεων καταδυτικού Τουρισμού που ήδη δρομολογούνται στην περιοχή μας. Η ίδρυση, ο εξοπλισμός και η στελέχωση μιας τέτοιας μονάδας προϋποθέτει ανατροπή της πορείας υποβάθμισης του συγκεκριμένου Νοσοκομείου αλλά και όλων των υγειονομικών μονάδων των νησιών μας.

Όσον αφορά την Σχολή Ξυλοναυπηγικής Τέχνης στο Ηραίον πιστεύουμε ότι  η λειτουργία της θα ενεργοποιήσει άμεσα και την ολοκλήρωση  των ελάχιστα υπολειπόμενων  μελετών  του αλιευτικού καταφυγίου του Αγίου Ισιδώρου Δρακαίων ΣΑΜΟΥ και την, επί τέλους, ένταξή τουστο τοπικό αναπτυξιακό πρόγραμμα.

Ο Άγιος Ισίδωρος Δρακαίων ΣΑΜΟΥ, από τα τελευταία, εν λειτουργία, παραδοσιακά καρνάγια του Αιγαίου, προσφέρεται για μαθήματα ξυλοναυπηγικής, με την μακρόχρονη εμπειρία των μαστόρων του και με την πρώτη ύλη της περιώνυμης  μαύρης αλλά και της τραχείας πεύκης διαθέσιμη, για επιλογή και αξιοποίησή της, στις εγγύς πευκόφυτες υπώρειες του Κέρκη.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να δρομολογηθούν δράσεις όπως πχ. αλιευτικός τουρισμός με χρήση ξύλινων σκαφών έτσι ώστε τα σκάφη αυτά να μην αποτελούν απλά μουσειακό είδος, αλλά και σημερινό εργαλείο ανάπτυξης και εισοδήματος των νησιωτών.

Η ολοκλήρωση του αλιευτικού καταφυγίου  στο καρνάγιο Αγ. Ισιδώρου θα δρομολογήσει και  λύσεις  στο χρόνιο και σοβαρό πρόβλημα απεγκλωβισμού των απομακρυσμένων χωριών της Καλλιθέας και των Δρακαίων καθώς θα υπάρχει πλέον δυνατότητα το πλοίο που καθημερινά συνδέει τους Φούρνους , την Θύμαινα και τον Άγιο Κήρυκο με το Καρλόβασι, μετ’ αυθημερόν  επιστροφής, να προσεγγίζει με ασφάλεια και συνέπεια την περιοχή  αίροντας κατά πολύ την απομόνωσή τους από την υπόλοιπη Σάμο.

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ θεωρεί ότι τα ολοκληρωμένα προγράμματα τοπικής ανάπτυξης που θα εκπονηθούν στο επόμενο διάστημα για κάθε ένα από τα νησιά μας οφείλουν να συμπεριλάβουν και έναν άξονα «γαλάζιας ανάπτυξης», δηλαδή βιώσιμης ανάπτυξης των δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με τη θάλασσα. Η Περιφερειακή Αρχή οφείλει να συντάξει ένα οριζόντιο πρόγραμμα «γαλάζιας ανάπτυξης» για το σύνολο των νησιών μας δίνοντας με αυτόν τον τρόπο τις κατευθύνσεις στις Ομάδες τοπικής Δράσης για την εξειδίκευσή  του ανά νησί με βάση τις τοπικές ιδιαιτερότητες.

Τα φώτα τις ασέληνες και σκληρές νύχτες του Χειμώνα στους Δρακαίους και στην Καλλιθέα, αλλά και σε όλους τους οικισμούς της ΣΑΜΟΥ και όλων των νησιών μας, όλο και λιγοστεύουν όπως έδειξαν και τα προσωρινά στοιχεία της απογραφής πληθυσμού.

Νοιάζεται και ανησυχεί κανείς;»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Πρόταση δυσπιστίας: Καταψηφίστηκε με 156 ψήφους έναντι 143 υπέρ

Απών ο Πάτσης, υπερψήφισε ο Μπογδάνος
ΕΛΛΑΔΑ

Πρόταση μομφής: Καραμανλής και Σαμαράς δεν θα πάνε στη Βουλή

«Μήνυμα» προς τον Κυριακή Μητσοτάκη η απουσία τους από το Κοινοβούλιο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Τρέχει και δεν φτάνει» η Περιφερειακή Αρχή Μουτζούρη

Διαταγή πληρωμή από την εκκαθαρίστρια εταιρεία της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου Λήμνου που διεκδικεί να εισπράξει 327.085,36 ευρώ από τα δάνεια της ΑΕΝΑΛ και της Lesvoshop A.E.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Χαμηλές πτήσεις για τον λιανεμπόριο στο βόρειο Αιγαίο

Μόλις 4,8% ο ρυθμός αύξησης τον Νοέμβριο του 2022 σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2021
ΕΛΛΑΔΑ

Μόνο το 12,7% είναι ικανοποιημένο από το Καλάθι του Νοικοκυριού

Αποκαλυπτική έρευνα της Ένωσης Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ)
ΕΛΛΑΔΑ

«Οι πολίτες θα βυθίσουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη»

Η κυβέρνηση κουρέλιασε το Σύνταγμα υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Γιάννης Μπουρνούς στην ομιλία του στη Βουλή κατά την συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας
ΕΛΛΑΔΑ

168 θάνατοι από κορoνοϊό

Στους 153 διαμορφώθηκε ο αριθμός των διασωληνωμένων σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
ΕΛΛΑΔΑ

Σκάνδαλο υποκλοπών: Έστειλαν sms με παραποιημένο το emvolio.gov

Την παραίτηση του υπουργού Ψιηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Γιάννης Ραγκούσης κατά την ομιλία του στη Βουλή.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Απαγορευτικά και αλλαγές δρομολογίων στα πλοία

Τροποποιούνται τα δρομολόγια λόγω καιρικών συνθηκών
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νεκρός 70χρονος επιβάτης του «Νήσος Σάμος»

Βρέθηκε στην καμπίνα του, λίγο πριν τον κατάπλου του πλοίου στο λιμάνι των Ψαρών
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

O Κωνσταντίνος Θεοφιλόπουλος νέος συντονιστής Επιχειρήσεων Π.Σ. σε Αιγαίο και Κρήτη

Είχε διατελέσει στο παρελθόν διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του βορείου Αιγαίου
ΕΛΛΑΔΑ

Ολοταχώς για ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου

Με δημόσιο χρήμα θα γίνει η κατασκευή νέων πλοίων σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης