× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ανάπτυξη με επίκεντρο τη θάλασσα για το Βόρειο Αιγαίο»

Προτάσεις από τη Συμπαράταξη Πολιτών για ολοκληρωμένα προγράμμα τοπικής ανάπτυξης στα νησιά μας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/12/2022

«Ανάπτυξη με επίκεντρο τη θάλασσα για το Βόρειο Αιγαίο»

Έναν άξονα γαλάζιας ανάπτυξης με επίκεντρο το θαλάσσιο περιβάλλον των νησιών μας προτείνει με ανακοίνωσή της η Συμπαράταξη Πολιτών η οποία θεωρεί ότι τα ολοκληρωμένα προγράμματα τοπικής ανάπτυξης που θα εκπονηθούν στο επόμενο διάστημα για κάθε ένα από τα νησιά μας οφείλουν να συμπεριλάβουν ένα πλαίσιο δραστηριοτήτων που θα είναι συνδεδεμένες με το περιβάλλον των νησιών μας με βάση τις τοπικές ιδιαιτερότητές τους. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή της η Συμπαράταξη Πολιτών αναφέρει: 

«Πληροφορηθήκαμε από επίσημα  Δελτία Τύπου:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Α) Ότι προχωρά ο σχεδιασμός  καταδυτικού  πάρκου Εναλίων Αρχαιοτήτων στο νησιωτικό σύμπλεγμα  Φούρνων Κορσεών ( ΔΤ του βουλευτή  κ. Στεφανάδη). Σε πρόσφατη επίσκεψη μας με τον Μ.Κάρλα στους Φούρνους είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με την Δημοτική Αρχή για την πρόοδο των ερευνών, την αποδοχή που έχει το σχέδιο αυτό από την τοπική κοινωνία και είχαμε τονίσειτην ανάγκη ένταξης κύριων και συνοδών έργων στο υποπρόγραμμα ΟΧΕ Μικρών Νησιών του νέου ΠΕΠ. Ας ελπίσουμε ότι η παρέμβαση του κ.βουλευτή θα σημαίνει την εξασφάλιση των αναγκαίων πρόσθετων πόρων από εθνικά προγράμματα.

Β) Ότι δόθηκε χώρος από το Μουσείο Ναυτικών και ΝαυπηγικώνΤεχνών Αιγαίου(ΜΝΝΤΑ)  στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για την στέγαση της Σχολής Μαθητείας Ξυλοναυπηγικής  Τέχνης στο Ηραίον(Δήμος Ανατολικής Σάμου).Ελπίζουμε μαζί με τον χώρο να έχουν βρεθεί και οι πόροι που είναι αναγκαίοι για την λειτουργία της Σχολής.

Με βάση τον πρώτο σχεδιασμό και σε συνδυασμό με το εν εξελίξει υποθαλάσσιο πάρκο στον κόλπο Μαραθοκάμπου πρέπει να προγραμματισθεί και να λειτουργήσει,όπως έχει αναδειχθεί από μακρού,  Μονάδα Αποσυμπίεσης στο Νοσοκομείο της Σάμου για την στήριξη των δράσεων καταδυτικού Τουρισμού που ήδη δρομολογούνται στην περιοχή μας. Η ίδρυση, ο εξοπλισμός και η στελέχωση μιας τέτοιας μονάδας προϋποθέτει ανατροπή της πορείας υποβάθμισης του συγκεκριμένου Νοσοκομείου αλλά και όλων των υγειονομικών μονάδων των νησιών μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσον αφορά την Σχολή Ξυλοναυπηγικής Τέχνης στο Ηραίον πιστεύουμε ότι  η λειτουργία της θα ενεργοποιήσει άμεσα και την ολοκλήρωση  των ελάχιστα υπολειπόμενων  μελετών  του αλιευτικού καταφυγίου του Αγίου Ισιδώρου Δρακαίων ΣΑΜΟΥ και την, επί τέλους, ένταξή τουστο τοπικό αναπτυξιακό πρόγραμμα.

Ο Άγιος Ισίδωρος Δρακαίων ΣΑΜΟΥ, από τα τελευταία, εν λειτουργία, παραδοσιακά καρνάγια του Αιγαίου, προσφέρεται για μαθήματα ξυλοναυπηγικής, με την μακρόχρονη εμπειρία των μαστόρων του και με την πρώτη ύλη της περιώνυμης  μαύρης αλλά και της τραχείας πεύκης διαθέσιμη, για επιλογή και αξιοποίησή της, στις εγγύς πευκόφυτες υπώρειες του Κέρκη.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να δρομολογηθούν δράσεις όπως πχ. αλιευτικός τουρισμός με χρήση ξύλινων σκαφών έτσι ώστε τα σκάφη αυτά να μην αποτελούν απλά μουσειακό είδος, αλλά και σημερινό εργαλείο ανάπτυξης και εισοδήματος των νησιωτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ολοκλήρωση του αλιευτικού καταφυγίου  στο καρνάγιο Αγ. Ισιδώρου θα δρομολογήσει και  λύσεις  στο χρόνιο και σοβαρό πρόβλημα απεγκλωβισμού των απομακρυσμένων χωριών της Καλλιθέας και των Δρακαίων καθώς θα υπάρχει πλέον δυνατότητα το πλοίο που καθημερινά συνδέει τους Φούρνους , την Θύμαινα και τον Άγιο Κήρυκο με το Καρλόβασι, μετ’ αυθημερόν  επιστροφής, να προσεγγίζει με ασφάλεια και συνέπεια την περιοχή  αίροντας κατά πολύ την απομόνωσή τους από την υπόλοιπη Σάμο.

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ θεωρεί ότι τα ολοκληρωμένα προγράμματα τοπικής ανάπτυξης που θα εκπονηθούν στο επόμενο διάστημα για κάθε ένα από τα νησιά μας οφείλουν να συμπεριλάβουν και έναν άξονα «γαλάζιας ανάπτυξης», δηλαδή βιώσιμης ανάπτυξης των δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με τη θάλασσα. Η Περιφερειακή Αρχή οφείλει να συντάξει ένα οριζόντιο πρόγραμμα «γαλάζιας ανάπτυξης» για το σύνολο των νησιών μας δίνοντας με αυτόν τον τρόπο τις κατευθύνσεις στις Ομάδες τοπικής Δράσης για την εξειδίκευσή  του ανά νησί με βάση τις τοπικές ιδιαιτερότητες.

Τα φώτα τις ασέληνες και σκληρές νύχτες του Χειμώνα στους Δρακαίους και στην Καλλιθέα, αλλά και σε όλους τους οικισμούς της ΣΑΜΟΥ και όλων των νησιών μας, όλο και λιγοστεύουν όπως έδειξαν και τα προσωρινά στοιχεία της απογραφής πληθυσμού.

Νοιάζεται και ανησυχεί κανείς;»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Συσκέψεις στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ο οδικός άξονας Αγίας Παρασκευής – Πέτρας και η αξιοποίηση του Σάρλιτζα
ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελεονώρα Μελέτη υποψήφια ευρωβουλεύτρια με τη Ν.Δ.

Η τηλεπαρουσιάστρια αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ
ΕΛΛΑΔΑ

Προειδοποιούν για την ασφάλεια των πτήσεων

Σε 14 αεροδρόμια της χώρας ανάμεσα τους και το αεροδρόμιο Μυτιλήνης οι έλεγχοι της εναέριας κυκλοφορίας θα γίνονται από εικονικούς πύργους ελέγχου
ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης

Η είδηση του θανάτου έγινε γνωστή από την οικογένεια του
ΕΛΛΑΔΑ

Με «άρωμα» Λέσβου το ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ

Ανακοινώθηκαν τα ονόματα των 42 υποψηφίων από τον Γενικό Γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Κουτσούμπα ανάμεσα τους και ο Μυτιληνιός Βαγγέλης Κατσακούλης
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΕΛΛΑΔΑ

61 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε μία ήμερα

Ιδιαίτερη προσοχή συνιστά η Πυροσβεστική και καλεί όλους να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών
ΕΛΛΑΔΑ

Έλεγχοι για διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Ασφυκτικές πιέσεις από την ΑΑΔΕ προς όλες τις κατηγορίες επιχειρήσεων. Όλο και πιο έντονες οι απειλές για επιβολή προστίμων
ΕΛΛΑΔΑ

Αυτές είναι οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως 19 Απριλίου

Θα καταβληθούν 94,75 εκατ. ευρώ σε 93.887 δικαιούχους
ΕΛΛΑΔΑ

Ζητούν δωρεάν μεταφορά για τους μαθητές των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας

Διαμαρτυρία από την Πανελλήνια Ένωση Διευθυντών Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας
ΕΛΛΑΔΑ

Κόντρα γεωτεχνικών και υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Αποχή από τους ελέγχους ανακοίνωσε η ΠΟΓΕΔΥ με προσφυγή στην δικαιοσύνη απάντησε ο Αυγενάκης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Νήσων ο Κωνσταντίνος Σινάνης

Κομβικό ρόλο σε μια κρίσιμη επιτροπή της ΚΕΔΕ για να μικρά νησιά της χώρας αναλαμβάνει ο Δήμαρχος του Αγίου Ευστρατίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έρχονται θυελλώδεις βοριάδες στο βόρειο Αιγαίο

Ανακοίνωση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης