× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αύξηση τζίρου και μείωση κερδών για τους μεγάλους τυροκόμους της Λέσβου

Το 2021 ήταν μια χρονιά καμπής για κτηνοτροφική παραγωγή του νησιού αλλά και για την λειτουργία των τυροκομικών επιχειρήσεων

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 1/12/2022

Αύξηση τζίρου και μείωση κερδών για τους μεγάλους τυροκόμους της Λέσβου

Στα 43,22 εκατ. ευρώ, ανήλθε, το 2021, ο τζίρος των πέντε μεγαλύτερων τυροκομικών επιχειρήσεων, που έχουν την έδρα τους στην Λέσβο, ένα χρόνο πριν το 2020 35,87 εκατ. ευρώ. Δηλαδή μέσα σε ένα χρόνο κατάφεραν να αυξήσουν το τζίρο τους κατά 7,35 εκατ. ευρώ. Σε ποσοστά η αύξηση του τζίρου τους ανήλθε στο 20,5%. Κι οι πέντε επιχειρήσεις το 2021 κατέγραψαν συνολικά καθαρά κέρδη 2,82 εκατ. ευρώ. Δηλαδή το καθαρό περιθώριο κέρδους διαμορφώθηκε στο 6,52% του τζίρου τους. Οι ίδιες επιχειρήσεις το 2020 είχαν καταγράψει κέρδη 3,74 εκατ. ευρώ. Με το καθαρό ποσοστό κέρδους εκείνης της χρονιάς να διαμορφώνεται στο 10,43%. Η μείωση των κερδών με την παράλληλη αύξηση του τζίρου είναι ένα στοιχείο που προβληματίζει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι παραπάνω αριθμοί δείχνουν πως οι πέντε μεγάλες τυροκομικές επιχειρήσεις της Λέσβου, το 2021, υποχρεώθηκαν να λειτουργήσουν με μικρότερα περιθώρια κέρδους. Αιτία ήταν η αύξηση του κόστους του γάλακτος πολύ περισσότερο από την αύξηση των τιμών πώλησης πώλησης των τυροκομικών τους προϊόντων σε χονδρεμπόρους και σούπερ μάρκετ. Το 2021 ήταν η χρονιά που ενισχύθηκε αισθητά ο ανταγωνισμός για το γάλα των κτηνοτρόφων της Λέσβου. Τυροκομικές επιχειρήσεις από την ηπειρωτική Ελλάδα εδραιώθηκαν στο νησί και δημιούργησαν τις δικές τους τυροκομικές μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επί σειρά ετών οι μεγάλες τυροκομικές επιχειρήσεις της Λέσβου επιδίωκαν να αυξηθεί ο τζίρος τους μέσα την διεισδησή τους στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της Ελληνικής αγοράς. Όμως τα τυροκομικά προϊόντα της Λέσβου έγιναν γνωστά στην Ελληνική αγορά ως φθηνά προϊόντα κι όχι ως προϊόντα υψηλής ποιότητας και ανάλογης τιμής. Σήμερα οι ορισμένες από τις μεγάλες τυροκομικές επιχειρήσεις του νησιού έχουν μεγάλα ανοίγματα στα σούπερ μάρκετ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 2022 ο ανταγωνισμός έγινε ακόμη πιο έντονος. Κι τοπικές τυροκομικές επιχειρήσεις έδειξαν να κάνουν ένα βήμα πίσω μπροστά την δυναμική που έδειξαν είναι «παίκτες» στην τοπική αγορά του γάλακτος.

Η σειρά κατάταξης με βάση το τζίρο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μεταξύ των πέντε μεγάλων τυροκομικών επιχειρήσεων του νησιού η Γαλακτοκομική Λέσβου, με έδρα στα Χύδηρα, το 2021, παρουσίασε το μεγαλύτερο τζίρο, 14,28 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 1,287 εκατ. ευρώ. Το 2020 η εταιρεία είχε τζίρο 12,23 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 1,57 εκατ. ευρώ. Στην δεύτερη θέση, με βάση το τζίρο, βρέθηκε η εταιρεία Τυροκομικές Επιχειρήσεις Δ. Σατζηλιώτης ΑΒΕΕ, με έδρα την Θερμή, με τζίρο 10,49 εκατ. ευρώ και κέρδη 0,706 εκατ. ευρώ. Το 2020 είχε τζίρο 8,3 εκατ. ευρώ και κέρδη 0,900 εκατ. ευρώ.

Η Βιομηχανία Γάλακτος Λέσβου ΑΒΕΕ, με έδρα την Βατούσα, το 2021, παρουσίασε τζίρο 9,33 εκατ. ευρώ και κέρδη 0,307 εκατ. ευρώ. Το 2020 ο τζίρος της επιχείρησης ήταν 8,14 εκατ. ευρώ και τα κέρδη της 0,554 εκατ. ευρώ. Η Ευριπίδης Θυμέλης ΑΒΕΕ, που έχει την έδρα της στην Άντισσα, το 2021 εμφάνισε τζίρο 5,36 εκατ. ευρώ και κέρδη 0,401 εκατ. ευρώ. Το 2020 ο τζίρος της επιχείρησης ήταν 5,02 εκατ. ευρώ και τα κέρδη της 0,474 εκατ. ευρώ. Η μικρότερη – πάντα με βάση το τζίρο – από την ομάδα των μεγάλων τοπικών τυροκομικών επιχειρήσεων είναι η Αιολικός ΑΕΒΕΤ. Το 2021 παρουσίασε τζίρο 3,76 εκατ. ευρώ και κέρδη 0,122 εκατ. ευρώ. Το 2020 είχε τζίρο 2,18 εκατ. ευρώ και κέρδη 0,238 εκατ. ευρώ.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγουν τα ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου

Πολλά υποσχόμενη κίνηση για εξυπηρέτηση 500 ατόμων τα επόμενα δύο χρόνια
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Eπισκευές στα δημοτικά κτίρια του Δήμου Μυτιλήνης

Με προϋπολογισμό 99.999,99 ευρώ, που χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Δήμου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αγάπη, αλληλεγγύη και στήριξη ζητά ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου

Από τις 2.300 μέλη, μειώθηκαν σε 2.000: «Παρά το δημογραφικό πρόβλημα δεν στηρίζονται οι πολύτεκνοι» λέει ο πρόεδρος, Μ. Κουφέλος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Αθανασίου για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ο βουλευτής της Ν.Δ. συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του εγκληματολόγου Άγγελου Τσιγκρή