× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Παρατυπίες και αποκλεισμοί στο Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης

Επιστολή διαμαρτυρίας από μεταπτυχιακούς φοιτητές και φοιτήτριες προς τη διοίκηση του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/11/2022

Παρατυπίες και  αποκλεισμοί στο Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης

Ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας προς τη Διοίκηση του Πανεπιστημίου Αιγαίου απέστειλαν  μεταπτυχιακοί φοιτητές και φοιτήτριες, υποψήφιοι διδάκτορες και διδακτόρισσες  του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων. 
Η διαμαρτυρία αφορά τον πρόωρο παράτυπο αποκλεισμό, όπως αναφέρουν,  της εκλεγμένη εκπροσώπου τους από τη Γενική Συνέλευση του Τμήματος, και την παρανομία της μη προκήρυξης/διεξαγωγής νέων εκλογών για εκπροσώπους φοιτητών εντόςτης προβλεπόμενης από το νόμο προθεσμίας.

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει: 

«Σας στέλνουμε αυτή την ανοιχτή επιστολή, διαμαρτυρόμενοι εντόνως για τη διπλή παρανομία και αδικία του Πανεπιστημίου Αιγαίου, εις βάρος των μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων.

Η συμμετοχή της εκλεγμένης εκπροσώπου των φοιτητών στη Γενική Συνέλευση του τμήματος έχει διακοπεί παρατύπως από τις 31 Αυγούστου. Ταυτόχρονα, παρανόμως δεν έχουν προκηρυχθεί ακόμα εκλογές για τους νέους εκπροσώπους φοιτητών. Παρόμοιες καταστάσεις αντιμετωπίζουν συνάδελφοι και στα άλλα τμήματα του πανεπιστημίου.

Ιστορική αναδρομή

Η τρέχουσα εκπρόσωπος στη Γενική Συνέλευση του τμήματος εκλέχθηκε μετά από μια πολύ δύσκολη διαδικασία, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον νόμο 4485/2017. Οι εκλογές έληξαν στις 3 Φεβρουαρίου 2022, και η εκλεγμένη εκπρόσωπος συμπεριλήφθηκε επισήμως στο σώμα της Γενικής Συνέλευσης, με την 2389 Πράξη Προέδρου του ΤΜΣΠΣ, στις 8 Φεβρουαρίου, οπότε και ξεκίνησε η ετήσια θητεία της.

Στις 31 Αυγούστου 2022, η εκπρόσωπος ενημερώθηκε ότι αφαιρείται από τη Γενική Συνέλευση εξ’ αιτίας, σύμφωνα με τη διοίκηση του πανεπιστημίου, της λήξης της θητείας της (μόλις 7 μήνες από την εκλογή της).

Οι μέχρι τώρα εξηγήσεις, ότι δήθεν η θητεία των εκπροσώπων αναφέρεται σε ακαδημαϊκό έτος δεν είναι ούτε αποδεκτές ούτε σύννομες. Ο νόμος 4485/2017, άλλωστε, στο άρθρο 21, είναι ξεκάθαρος: “Οι ανωτέρω εκπρόσωποι των φοιτητών εκλέγονται, μαζί με τους αναπληρωτές τους, για ετήσια θητεία [...]” (ενώ ταυτόχρονα, σε άλλα σημεία που εννοεί όντως ακαδημαϊκό έτος και όχι ημερολογιακό έτος, ο νόμος αναφέρεται ρητά σε “ακαδημαϊκό έτος”).

Παρ’ όλα αυτά, τα διοικητικά έγγραφα του Πανεπιστημίου Αιγαίου για την προκήρυξη των εκλογών για την εκλογή της εκπροσώπου αναφέρονται αυθαιρέτως σε “εκλογή εκπροσώπου για το ακαδημαϊκό έτος 21-22”, κατα παρέκκλιση της πρόβλεψης του νόμου για ετήσια θητεία.

Η τρέχουσα κατάσταση με την εκπρόσωπο

Από τον Σεπτέμβριο, οι φοιτητές βρισκόμαστε χωρίς εκπροσώπηση στη Γενική Συνέλευση του τμήματος. Μετά από επαναλαμβανόμενες οχλήσεις προς τον Πρόεδρο και τη Γραμματεία του τμήματος, ενημερωνόμαστε πως η απόφαση αποκλεισμού της εκπροσώπου από τη Γενική Συνέλευση έρχεται από τη Κεντρική Διεύθυνση Διοικητικών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου.

Η κεντρική διοίκηση του πανεπιστημίου, λοιπόν, είναι ο υπαίτιος της κακής εφαρμογής του νόμου, και της θέσπισης του αυθαίρετου ορίου θητείας “για το ακαδημαϊκό έτος” στα εσωτερικά έγγραφα του πανεπιστημίου, ενώ από τον νόμο προβλέπεται κάτι διαφορετικό.

Θεωρούμε πως το συγκεκριμένο συμβάν είναι αποτέλεσμα κακής ανάγνωσης και παρωπιδικής εφαρμογής του νόμου. Η συνεχιζόμενη άρνηση διόρθωσης δείχνει πως η διοίκηση του πανεπιστημίου αρνείται να αποδεχτεί το λάθος της, εμμένοντας στη παράτυπη θέση της (για προστασία της υπερηφάνειας και υπόληψής της; είναι άλλωστε δυνατόν να παραδέχεται η διοίκηση το λάθος της και να έχουν δίκιο οι φοιτητές;).

Ο αποκλεισμός της εκπροσώπου, συν τοις άλλοις, δημιουργεί και τυπικό πρόβλημα στη συγκρότηση σε σώμα της Γενικής Συνέλευσης. Εφόσον αποκλείεται η συμμετοχή νόμιμα εκλεγμένου εκπροσώπου και μέλους της Γενικής Συνέλευσης, προκύπτει σοβαρό ζήτημα νομιμοποίησης της διαδικασίας, με νομικό κίνδυνο να θεωρηθούν άκυρες οι συνελεύσεις και οι αποφάσεις που έχουν παρθεί από 1η Σεπτεμβρίου 2022.

Τι γίνεται με τις εκλογές

Ο νέος νόμος 4957/2022 προβλέπει πως οι εκλογές για εκπροσώπους φοιτητών προκηρύσσονται από τον Πρόεδρο του εκάστοτε τμήματος μέχρι 30 Σεπτεμβρίου κάθε έτους. Ελλείψει διευκρινιστικής ΚΥΑ, ο Πρόεδρος του ΤΜΣΠΣ αρνήθηκε (κατανοητά) να προβεί στη προκήρυξη των εκλογών. Η σχετική διευκρινιστική ΚΥΑ 123024/Ζ1 εκδόθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2022 (!). Μετά τις 30 Σεπτεμβρίου, εφόσον ο Πρόεδρος δεν προκήρυξε εκλογές, η ευθύνη για την προκήρυξή τους είναι της Πρυτάνισσας.

Ενώ όμως εκδόθηκε η παραπάνω ΚΥΑ, η Πρυτανεία και οι διοικητικές υπηρεσίες του πανεπιστημίου δεν έχουν κάνει καμία σχετική ενέργεια μέχρι σήμερα. Η ΚΥΑ μάλιστα προβλέπει πως οι εκλογικές διαδικασίες θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.

Οι εκλογές όχι μόνο δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, αλλά δεν έχουν καν προκηρυχθεί, με τη διοίκηση του πανεπιστημίου να παρανομεί ξανά. Αυτό επηρεάζει όλους τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθώς παρεμποδίζεται η εκπροσώπησή τους σε όλα τα θεσμικά όργανα.

Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μας για τον αποκλεισμό της εκπροσώπου από τη Γενική Συνέλευση, απαιτούμε άμεσα:

- Την άρση του αποκλεισμού της εκπροσώπου από τη Γενική Συνέλευση, και την απρόσκοπτη συμμετοχή της μέχρι τη λήξη της θητείας της ή μέχρι την εκλογή νέου εκπροσώπου,

- Την προκήρυξη και διεξαγωγή εκλογών για εκπροσώπους φοιτητών,

- Τον σεβασμό των ελάχιστων εναπομείναντων δικαιωμάτων των φοιτητών, που προβλέπονται από τον αντιακαδημαϊκό νόμο Κεραμέως.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Νεκρή νεαρή Αφρικανή

Είχε βγει με 25 ακόμα πρόσφυγες και μετανάστες στην περιοχή της Αγριλιάς
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κοπή πίτας και Γενική Συνέλευση για το Σωματείο Αρτοποιών Λέσβου

Την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου στις 11 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δυτικής Λέσβου για το Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου

Σε ανακοίνωση της παράταξης, στηρίζεται το αίτημα των κατοίκων της περιοχής και σημειώνεται ότι πρέπει να στελεχωθούν όλες οι δομές υγείας και πρόνοιας του νησιού μας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ Λέσβου

Θα πργματοποιηθεί την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου στις 6 το απόγευμα στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης με βασικό θέμα συζήτησης την ακύρωση της αξιολόγησης των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Αργυροχρυσοχόων έκοψε πίτα και μοιράζει δωροεπιταγές

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην καφετέρια FISHEYE. Δείτε τους τυχερούς λαχνούς που κέρδισαν δωροεπιταγές αξίας 250 ευρώ
ΥΓΕΙΑ

«Απαιτείται παθολόγος, διασώστες, οδηγός ασθενοφόρου στο ΚΥ Πολιχνίτου»

Επίσκεψη της βουλεύτριας Λέσβου του ΚΚΕ, Μαρίας Κομνηνάκα
ΥΓΕΙΑ

«Ο Σύλλογος συνεδριάζει από το messenger»

Ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Eργαζομένων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης Στρατής Κλεάνθης, αναφέρεται στα προβλήματα και στις ελλείψεις του νοσοκομείου, σημειώνοντας ότι η κατάσταση σήμερα είναι σαφώς καλύτερη από το παρελθόν
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Ομόφωνα κατά της περιβαλλοντικής μελέτης της Βάστριας ο Δήμος Μυτιλήνης

Η απόφαση θα κατατεθεί στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και δεν μπορεί να εμποδίσει την κατασκευή της δομής Λέσβου- Υποχρέωσαν όμως οι 15 Δημοτικοί Σύμβουλοι τη Δημοτική Αρχή Κύτελη σε αναδίπλωση
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ο Ναυτικός Όμιλος Μυτιλήνης κόβει την πίτα του

Το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου στις 7 το απόγευμα στο κτήμα «Ελιά και Θάλασσα» στη Σκάλα Λουτρών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τέσσερα σχολεία για τους τρεις Ιεράρχες

Οργάνωσαν τον εορτασμό στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παρέλαση καρναβαλιού από το νηπιαγωγείο Μεσαγρού

Την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου στις 3 το μεσημέρι. Η παρέλαση θα ξεκινήσει από τον Παπάδο και το ζαχαροπλαστείο Ανεμώνη και θα καταλήξει στο νηπιαγωγείο του Μεσαγρού
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το γεωπάρκο της Λέσβου, έγινε γραμματόσημο!

Την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου η Φιλοτελική Εταιρεία Λέσβου κόβει την πίτα της στο Επιμελητήριο Λέσβου με ομιλία του Νίκου Ζούρου για τα παγκόσμια Γεωπάρκα