× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Εγκατάλειψη των ελαιοπαραγωγών καταγγέλλει το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου

Ζητά να ενωθούν οι φωνές διαμαρτυρίας για να πάρει η κυβέρνηση ουσιαστικά μέτρα στήριξη των ελαιοπαραγωγών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/11/2022

Εγκατάλειψη των ελαιοπαραγωγών καταγγέλλει το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου

Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς έστειλε το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου και κατηγορεί την κυβέρνηση για «εγκατάλειψη των ελαιοπαραγωγών» του νησιού που «υποσκάπτει την οικονομία της Λέσβου». Η παρέμβαση του Δικτύου πραγματοποιείται λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση από τον αντιπρόεδρο της Βουλής Χαράλαμπο Αθανασίου πως αποφασίσθηκε η χορήγηση επιδότηση μικρής κλίμακας (de minimis) στους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου ύψους 8 εκατ. ευρώ.

 

«Οι ελαιοπαραγωγοί ( ιδιαίτερα όσοι έχουν μικρές και μεσαίες καλλιέργειες ) και όσοι εξαρτώνται από αυτούς, περίμεναν φέτος με τη μαξουλοχρονιά, να πληρώσουν συσσωρευμένα χρέη και να επιβιώσουν. Δυστυχώς η παρατεταμένη ανομβρία και η για άλλη μια φορά πλημμελής δακοκτονία, ανέτρεψαν τις προβλέψεις. Η καθυστερημένη βροχόπτωση των τελευταίων ημερών, σε μικρό βαθμό μόνο περιορίζουν τη ζημιά στον ελαιόκαρπο και στα ελαιόδεντρα. Για τις φετινές ζημιές όπως η καρπόπτωση, δεν δόθηκε κυβερνητική εντολή στον ΕΛΓΑ να τις καταγράψει, αλλά φορτώνονται και πάλι στις πλάτες των ελαιοπαραγωγών.

 

Οι δαπάνες ελαιοσυλλογής στα ύψη, με την ανεξέλεγκτη ακρίβεια και την κερδοσκοπία να καλπάζουν, την καθιστούν ασύμφορη σε πολλές περιπτώσεις. Οι οξύτητες των παραγομένων ελαιολάδων, ανεβασμένες στις μεγαλύτερες ποσότητες και τα δέκατα περιορισμένα» υπογραμμίζει το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου.

 

Στην συνέχεια η επιστολή αναφέρεται στην δακοκτονία που κάθε χρόνο γίνεται και πιο προβληματική και προσθέτει: «Και επειδή μπορούν να αμφισβητηθούν τα δικά μας εμπειρικά συμπεράσματα, να τι λέει σε πρόσφατη ανακοίνωσή του το ΓΕΩΤΕΕ ( Παρ. Αιγαίου ): «Αναφέρθηκαν επίσης τα θέματα της περιορισμένης χρηματοδότησης του έργου της δακοκτονίας, των διαθέσιμων εγκεκριμένων εντομοκτόνων, των επιπτώσεων στην παραγωγή των υπόλοιπων εχθρών και ασθενειών της ελιάς, της ανάγκης αντιμετώπισης της λειψυδρίας με έργα υποδομής, της αύξησης του αριθμού των βιολογικών ελαιοκτημάτων, της εισαγωγής νέων τεχνολογιών!».

 

Περί αποζημιώσεων

 

Σε σχέση με την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου για τις απώλειες στην παραγωγή που υφίστανται την τελευταία τριετία το Δίκτυο επισημαίνει: «Όσο για την αποζημίωση 30 ευρώ ανά στρέμμα, οριζόντια σε όλους τους ασφαλισμένους παραγωγούς, που υποσχέθηκε η Κυβέρνηση στις 4-2-2022, διά του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ότι θα δινόταν μέχρι το Πάσχα του 2022, παραμένει άφαντη, χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί οι ανάλογες πιστώσεις που…ταξίδεψαν για αλλού. Άφαντες και οι αποζημιώσεις που υποσχέθηκε ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, για την ακαρπία της ελαιοκομικής χρονιάς 2020 / 2021. Για να μην μας αποκαλούν δε υπερβολικούς, όσοι αρμόδιοι αποφασίζουν τη τύχη της Λεσβιακής οικονομίας από τα γραφεία τους, παραθέτουμε και τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Σύνδεσμος Ελαιοτριβαίων: «Κύριε  Υπουργέ, ο ελαιώνας της Λέσβου, τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων, δακοπροσβολών και λοιπών άλλων προσβολών, έχει πληγεί, έχει υποστεί μια άνευ προηγουμένου καθίζηση, με αποτέλεσμα τη σημαντικότατη μείωση της παραγωγής του, πράγμα που δεν έχει συμβεί σε καμιά άλλη ελαιοκομική περιοχή της χώρας, τουλάχιστον στο βαθμό που αυτός έχει πληγεί. Συγκεκριμένα: την ελαιοκομική περίοδο 2020 - 21, η μείωση της παραγωγής ξεπέρασε το 80%. Το επόμενο έτος, 2021 - 22, η μείωση ξεπέρασε το 65%, το δε 2018 - 19, η μείωση υπερέβη το 90%».

 

Όλα τα παραπάνω οξύτατα προβλήματα, τονίζει το Δίκτυο, καταστρέφουν τον Ελαιώνα της Λέσβου και μαζί του καταστρέφουν ζωές χιλιάδων οικογενειών, αυξάνοντας την ανεργία την φτώχεια και την απόγνωση. Αξιώνουμε την αντιστροφή της κατηφορικής πορείας του πρωτογενούς τομές του νησιού μας και καλούμε όλους τους φορείς, να ενώσουμε τις διαμαρτυρίες μας, ώστε να φιλοτιμηθούν οι κυβερνητικοί και κρατικοί υπεύθυνοι και να στηρίξουν ουσιαστικά τους ελαιοπαραγωγούς, με άμεσα οικονομικά μέτρα και απαιτούμενες επιστημονικές ενέργειες, όπως η μελέτη για την επίδραση της κλιματικής αλλαγής, που παραμένει και αυτή υπόσχεση, ενώ έπρεπε ήδη να παίρνονται τα αναγκαία μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Αθανασίου για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ο βουλευτής της Ν.Δ. συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του εγκληματολόγου Άγγελου Τσιγκρή
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Απολύθηκαν από το Δήμο Μυτιλήνης οι 26 συμβασιούχοι covid

Το δικαστήριο απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει για την παραμονή τους
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρουσίασε την Εθνική Πράσινη Συμφωνία ο Πέτρος Κόκκαλης

Την πολιτική πρόταση του κόμματος Κόσμος πλαισιώνουν οι «Πράσινοι – Οικολογία» και το «Βολτ Ελλάδας»
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έκλεψε την πόρτα από αγρόκτημα

Σε βάρος του φερόμενου ως δράστη σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

30 κιλά αχιβάδες εντόπισε το λιμενικό

Σε έλεγχο στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «καλάθι της αγάπης» σε 140 οικογένειες της Λέσβου

Τρόφιμα από τον Ερυθρό Σταυρό σε ευάλωτους, αλλά και στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Μητρόπολης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στους «τίτλους τέλους» οι αυξήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου

Παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη για τη μειωμένη χρηματοδότηση των νησιών μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζουν Αγία Ειρήνη και Αγιος Θεράποντας στη Μυτιλήνη

Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τη Λαμπροβδομάδα και στις 13 έως 19 Μαΐου
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας και μέτρα προφύλαξης

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές της Λέσβου, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες