× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ένας νερόμυλος στο Μεσότοπο, ζωντανεύει...

Ολοκληρώνεται μετά από 17 χρόνια προσπαθειών η ανάδειξη του νερόμυλου Καταχανά στην κοιλάδα της Μαλλιόντας στη Δυτική Λέσβο. Ψυχή της προσπάθειας η αρχιτεκτόνισσα Ιωάννα Βαλλίνα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/11/2022

Ένας νερόμυλος στο  Μεσότοπο, ζωντανεύει...

Μετά από 17 χρόνια σκληρής δουλειάς και επίμονων προσπαθειών από τους φορείς και τους κατοίκους του Μεσοτόπου ολοκληρώνεται το έργο της συντήρησης και ανάδειξης του  νερόμυλου Καταχανά που βρίσκεται στην κοιλάδα της Μαλλιόντας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο νερόμυλος ανήκει στον Σύλλογος των απανταχού Μεσοτοπιτών Λέσβου «Η Αναγέννηση» και στον Σύλλογο «Μαλλιόντα».

Όπως αναφέρει η συμμελετήτρια και επιβλέπουσα Αρχιτεκτόνισσα του έργου Ιωάννα Βαλλίνα Μηχανικός ΕΜΠ με MSc Ιστορικής και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Παν. Αιγαίου που δούλεψε όλα αυτά τα χρόνια πάνω σε αυτό το έργο, είναι πολύ σημαντικό που φτάνουν στο τέλος οι εργασίες μετά από πολύ κόπο και αγώνα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Κατά μήκος της κοίτης διατάσσονταν νερόμυλοι στους οποίους βασιζόταν η παραγωγή αλευριού μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα, αναφέρει η Ιωάννα Βαλλίνα. 

Από το 2005, με πρωτοβουλία κάποιων Μεσοτοπιτών και ειδικά του Συλλόγου της Αναγέννησης, ανάμεσα τους ο Γεώργιος Ευστρ. Βασίλας, ο συγχωρεμένος Μιχάλης Γουλής και άλλοι, αποφάσισαν να ξαναζήσει ο προ τελευταίος μύλος, που βρισκόταν σε κάπως καλή κατάσταση διατήρησης και βρισκόταν κοντά στο δρόμο και το γεφυράκι. Ξεκίνησε ένας μακρύς δρόμος από τη διευθέτηση των ιδιοκτησιακών, την κήρυξη του ως διατηρητέου μνημείου της προβιομηχανικής αγροτικής κληρονομιάς ως την έγκριση της χρηματοδότησης του έργου από την ΕΤΑΛ με την το πρόγραμμα LEADER. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το έργο ξεκίνησε εν καιρώ COVID και φτάνει σιγά σιγά στην ολοκλήρωσή του, ώστε να λειτουργήσει ως επισκέψιμο μνημείο, στο οποίο θα διοργανώνονται εκπαιδευτικά προγράμματα, πολιτιστικές εκδηλώσεις, θα διαδώσει την τοπική και  θα τονώσει την επισκεψιμότητα στην περιοχή».

Όπως σημειώνει η ίδια υπάρχει και συνέχεια με πολυμεσικές εφαρμογές, γλυπτά και μόνιμη έκθεση στο εσωτερικό του χώρου που θα γίνει με συνεργάτες από το Πανεπιστήμιο Αίγαίου. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εδώ και 20 χρόνια

Οι άνθρωποι της Αναγέννησης εδώ και 20 χρόνια, από τότε που ήρθε στα χέρια τους ο μύλος, οραματίστηκαν το έργο αυτό και από τότε έκαναν ό,τι μπορούσαν και ακόμα περισσότερα ώστε να φτάσουμε στο σημείο που είμαστε σήμερα. 

Ερεύνησαν, έμαθαν, βρήκαν το κατάλληλο αρχιτεκτονικό γραφείο που θα μπορούσε να αναλάβει ένα τέτοιο έργο και το οποίο ήταν το γραφείο του κ. Μισέλ Ροσιέ.

Από το γραφείο αυτό εκπονήθηκε η σχετική μελέτη με έξοδα της Αναγέννησης ώστε να κριθεί ώριμο το έργο. Στη συνέχεια και για αρκετά χρόνια ακολούθησε ένας αγώνας για εξεύρεση χρηματοδότησης. Με λίγα λόγια, αυτά τα είκοσι χρόνια τα Διοικητικά Συμβούλια του Συλλόγου «Αναγέννηση» με την πλήρη υποστήριξη των μελών του, αφιέρωσαν χρόνο, χρήματα, προσπάθειες, όλα για το όραμα της αποκατάστασης του μύλου και της μελλοντικής του λειτουργίας ως ένα πολιτιστικό κύτταρο και ως μέλος ενός δικτύου πολιτιστικών φορέων στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Λέσβου να πραγματοποιεί δράσεις και ενέργειες με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη του τόπου. 

Το όνειρό τους παίρνει σιγά σιγά σάρκα. 

Ο Σύλλογος «Αναγέννηση» -εξουσιοδοτημένος και συνεργαζόμενος αδερφικά με τον τοπικό εξωραϊστικό Σύλλογο Μαλλιόντας- είναι ο φορέας που οραματίστηκε, δούλεψε, έτρεξε, πλήρωσε και τώρα χτίζει τον μύλο. Αυτός και οι άνθρωποί του είναι η ψυχή του έργου. Και συνεχίζουν όλοι μαζί την προσπάθεια βαδίζοντας στη μεσοτοπίτικη παρακαταθήκη που πιστεύει ότι τα καλύτερα όνειρα είναι τα συλλογικά και μετουσιώνονται σε συλλογική δράση και δημιουργία.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Θεόδωρος Παραδέλλης υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Ο ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα διεκδικήσει την ψήφο της κάλπης των ευρωεκλογών της 9ης Ιούνίου
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΧΩΡΙΑ

Στην εταιρεία «Ακτωρ» και το φράγμα Τσικνιά

Σε ένα μήνα δρομολογούνται οι διαδικασίες για την ανάληψη του έργου προανήγγειλε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συνεδριάζει η Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης

Με εφτά θέματα στην ημερήσια διάταξη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Welcome» Μητσοτάκη στους Τούρκους από τη Μυτιλήνη

«Είμαστε από την επιτροπή υποδοχής» τόνισε χαριτολογώντας ο πρωθυπουργός στα αγγλικά, στον πρώτο σταθμό της επίσκεψής του στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Οι έξι φιναλίστ του Master Chef για γυρίσματα στη Λέσβο

Από τις 26 έως τις 30 Απριλίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«57 μπαλόνια όσες και οι ψυχές που χάθηκαν για την υποδοχή του Πρωθυπουργού»

Τοποθετήθηκαν από την Κίνηση Μνήμης και Δράσης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερα ο πρωθυπουργός στη Λέσβο

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμά του και ποιους θα συναντήσει
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Το 41% δεν σημαίνει λευκή επιταγή, κύριε Μητσοτάκη»

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στο «Ν» η βουλεύτρια Ν. Λέσβου του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, ιδιαίτερα για την εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη και τις ευρωεκλογές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προκαταβολική κριτική σε Μητσοτάκη από το ΠΑΣΟΚ

Ανακοίνωση της Ν.Ε. Λέσβου του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τoν Πρωθυπουργό πως «εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνον τις εταιρίες και τα μεγάλα συμφέροντα»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Απομακρύνονται οι θάλαμοι των καρτοτηλεφώνων από τη Μυτιλήνη

Η Κοινότητα Μυτιλήνης σε συνεργασία με τον ΟΤΕ προχωρούν στην απομάκρυνση τους και την αποκατάσταση των πεζοδρομίων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρασκευαΐδης: Ο δρόμος Καλλονής – Σιγρίου έργο του ΠΑΣΟΚ

Αναλυτική δήλωση του βουλευτή για το έργο που θα εγκαινιάσει ο Πρωθυπουργός, τις δημόσιες υποδομές που έχει ανάγκη η Λέσβος και τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη