× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Περίπτερο για κλάματα στην έκθεση του Λονδίνου από τη Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου»

Απογοητευμένοι είναι, όπως δηλώνει ο Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, οι τουριστικοί πράκτορες από την προβολή της Λέσβου στο εξωτερικό. Αδιαφορία Δήμου Μυτιλήνης και Περιφέρειας για την έκθεση της Σμύρνης

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 20/11/2022

«Περίπτερο για κλάματα στην έκθεση του  Λονδίνου  από τη Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου»

Δεν είναι ικανοποιημένοι οι τουριστικοί πράκτορες και οι επαγγελματίες του τουρισμού με την τουριστική σεζόν που ολοκληρώθηκε, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των ευρωπαίων τουριστών άγγιξε τις 46.700 αφίξεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως ανέφερε μιλώντας στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» ο πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου Παναγιώτης Χατζηκυριάκος ο αριθμός για τα δεδομένα του νησιού είναι σχετικά καλός, ωστόσο πρόσθεσε είμαστε ακόμη μακριά από τα νούμερα της τελευταίας χρονιάς πριν την πανδημία, του 2019, όπου είχαμε περίπου 60.000 αφίξεις.

«Δυσκολευόμαστε πολύ να πιάσουμε τα νούμερα του 2019 και να τα ξεπεράσουμε. Δυστυχώς και του χρόνου η χρονιά φαίνεται αρκετά θολή και είναι αμφίβολο αν θα πάμε καλύτερα από φέτος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως αποκάλυψε  ο Παναγιώτης Χατζηκυριάκος τα μηνύματα του 2023 δεν είναι πολύ αισιόδοξα και αν καταφέρουμε να κρατήσουμε τα νούμερα τα φετινά χωρίς να έχουμε μείωση θα είναι κατόρθωμα.

«Δυστυχώς οι πράκτορες είναι μόνοι τους στην προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών στο νησί μας. Η τοπική αυτοδιοίκηση και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου που έχει κονδύλια για την τουριστική προβολή δεν συνεργάζεται μαζί μας ούτε και δεν ακούει τις προτάσεις που κάνουμε για τη βελτίωση της κατάστασης και την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου προβολής για τις αγορές που μας ενδιαφέρουν».

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κ. Χατζηκυριάκος ανέφερε την περίπτωση της αγγλικής αγοράς και της εταιρείας jet2 η οποία πιθανόν να μειώσει τις εβδομαδιαίες πτήσεις της, αντί να τις αυξήσει που ήταν στο αρχικό πλάνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως σημείωσε η πρόσφατη συμμετοχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο, ήταν επιεικώς απαράδεκτη. «Οι συνάδελφοι που πήγαν, επισημαίνει ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων, απογοητεύτηκαν από τη συμμετοχή των νησιών μας στην έκθεση. Το περίπτερο ήταν πολύ κατώτερο των προσδοκιών και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρινόταν στα δεδομένα της εποχής μας και σε αυτά που πρέπει να δει ένας επισκέπτης για να έρθει στη Λέσβο ή σε άλλο νησί του Βορείου Αιγαίου.

Τα χρήματα, σχεδόν 1.000.000 ευρώ για την τουριστική προβολή που δαπανώνται, δεν πιάνουν τόπο, δεν βοηθούν σε τίποτα».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Παναγιώτης Χατζηκυριάκος δήλωσε ικανοποιημένος από την ανταπόκριση των Τούρκων επισκεπτών, σημειώνοντας ότι η αγορά της Τουρκίας, πήγε πολύ καλύτερα από ό,τι περιμέναμε, προσθέτοντας πως ακόμη και σήμερα έχουμε σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο αφίξεις 100-150 τουριστών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι Τούρκοι τουρίστες είναι υψηλού εισοδήματος και έχουν σημαντική παρουσία, σε ξενοδοχεία, καταστήματα, ταβέρνες και καφετέριες. Όλοι επωφελούνται από αυτή την παρουσία και αυτό θα πρέπει να γίνει αντιληπτό.

Είμαστε αυτή τη στιγμή στις 23.000 αφίξεις από την αρχή της σεζόν και συνεχίζουμε, χωρίς σε αυτές να υπολογίζονται οι αφίξεις από το Πλωμάρι όπου ακόμη δεν έχουμε επίσημα στοιχεία».

Ωστόσο όπως ανέφερε ο πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων και στο κομμάτι της τουρκικής αγοράς η αυτοδιοίκηση δεν στηρίζει ούτε δείχνει το παραμικρό ενδιαφέρον.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε την τουριστική έκθεση της Σμύρνης η οποία θα πραγματοποιηθεί το Δεκέμβριο και τη μεγάλη έκθεση της Κωνσταντινούπολης η οποία θα γίνει τον Ιανουάριο.

«Στις εκθέσεις αυτές, σημειώνει ο κ. Χατζηκυριάκος, θα συμμετέχουμε μόνοι μας ως πράκτορες. Προσπαθούμε να βρούμε χρήματα για να πάμε οργανωμένα με μια αξιοπρεπή παρουσία. Χτυπήσαμε πόρτες και στο Δήμο Μυτιλήνης και στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, η απάντηση που λάβαμε ήταν αρνητική, με διάφορες δικαιολογίες».

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων, παρά την αδιαφορία των αρχών και της αυτοδιοίκησης, θεωρεί ότι η Λέσβος ως τουριστικός προορισμός έχει προοπτικές ανάπτυξης και ίσως μέχρι το 2030 θα κάνει σημαντικά βήματα.

«Το μόνο θετικό, σημειώνει είναι ότι υπάρχει διάθεση από ιδιώτες να επενδύσουν στον τουρισμό. Ήδη αυτή τη στιγμή λειτουργεί ένα πολύ αξιόλογο ξενοδοχείο στο Πλωμάρι το οποίο έχει αλλάξει την εικόνα της περιοχής, ενώ ετοιμάζεται και μια αξιόλογη τουριστική μονάδα στη Μυτιλήνη. Παράλληλα ακούγονται καλές ειδήσεις για το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών και όλα αυτά μας γεμίζουν αισιοδοξία ότι κάπου παρακάτω η Λέσβος θα πάρει τη θέση που της αξίζει στον τουριστικό χάρτη».

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πέρασε από την Ευρωβουλή η πρώτη αναθεώρηση της ΚΑΠ

Οι αναθεωρημένες διατάξεις θα εφαρμοστούν το 2024 σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ετοιμάζεται νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς

Ξεκίνησε τις διαβουλεύσεις η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Παράταση στο πρόγραμμα κατάρτισης του Επιμελητηρίου Λέσβου

Ως τις 10 Μαΐου μπορούν να καταθέσουν αιτήσεις οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στους «τίτλους τέλους» οι αυξήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου

Παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη για τη μειωμένη χρηματοδότηση των νησιών μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Να αλλάξουν οι αγρότες μας επάγγελμα;»

Επιστολή διαμαρτυρίας για τη μειωμένη χρηματοδότηση στα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου, έστειλε η αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Αναστασία Αντωνέλλη, στον Υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Πετάει» μέχρι τα 12 ευρώ το αρνί στη Λέσβο

Μέχρι τα 10,8 ευρώ φθάνει η τιμή του αρνιού στην χονδρική αγορά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

«Κούρεμα» προστίμων έως 50% υπόσχεται η εφορία

Με δέλεαρ τα μειωμένα πρόστιμα το κράτος προσπαθεί να αποφύγει τις προσφυγές στα δικαστήρια από τους φορολογουμένους
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής απέκτησε ο Δήμος Μυτιλήνης

Πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της Τετάρτης 22 Απριλίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ισχνή αύξηση τζίρου στο λιανεμπόριο του Βορείου Αιγαίου

Μόλις 12,4 εκατ. ευρώ μπήκαν στα ταμεία των επιχειρήσεων του κλάδου που τηρούν διπλογραφικά βιβλία
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέα Αριστερά: Μπάχαλο στις πληρωμές των αγροτικών επιδοτήσεων

Δυσοίωνες εκτιμήσεις για την πληρωμή των αγροτικών επιδοτήσεων πριν το Πάσχα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Υποχρηματοδότηση των σχεδίων βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου βλέπει η Νέα Αριστερά

Κριτική στην κυβέρνηση για την κατανομή των πόρων του προγράμματος
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παρόν με 331 τουρίστες το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στη Μυτιλήνη

Επί της υποδοχής ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Πρακτόρων και ο αντιδήμαρχος τουρισμού Μυτιλήνης