× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Η Λέσβος θα είχε πολλές πυρκαγιές, αν οι πυροσβέστες δεν τις προλάβαιναν στην αρχή»

Στην αντιπυρική περίοδο που ολοκληρώθηκε αλλά και στα μέσα τεχνολογίας που είναι διαθέσιμα αλλά δεν αξιοποιούνται, αναφέρεται ο πρόεδρος των Πυροσβεστών Β. Αιγαίου Γιώργος Ντίνος

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 18/11/2022

«Η Λέσβος θα είχε πολλές πυρκαγιές, αν οι πυροσβέστες δεν τις προλάβαιναν στην αρχή»

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την αντιπυρική περίοδο που ολοκληρώθηκε πριν από μερικές ημέρες, τη μεγάλη πυρκαγιά στα Βατερά καθώς και τις νέες δυνατότητες που μπορεί να αποκτήσει το πυροσβεστικό σώμα και οι υπηρεσίες του Βορείου Αιγαίου, αν αξιοποιηθούν τα σύγχρονα μηχανήματα και οι νέες τεχνολογίες, έδωσε στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» ο πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Βορείου Αιγαίου Γιώργος Ντίνος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος στη μεγάλη φωτιά των Βατερών, ο Γιώργος Ντίνος σημείωσε πως οι Πυροσβέστες έδωσαν πραγματική μάχη κάτω από αντίξοες συνθήκες με αυταπάρνηση και προτεραιότητα τις ανθρώπινες ζωές και τις περιουσίες των πολιτών, υπογράμμισε ωστόσο ότι ήταν μια εξαιρετικά πυρκαγιά η οποία εξαπλώθηκε εξαιρετικά γρήγορα και σχεδόν αμέσως σήμανε συναγερμός στις υπηρεσίες του νησιού.

Γενικότερα τόνισε ο Γιώργος Ντίνος η φωτιά των Βατερών ήταν το μόνο μεγάλο και σοβαρό γεγονός πυρκαγιας το καλοκαίρι που μας πέρασε αφούόπως είπε δεκάδες άλλες επικίνδυνες φωτιές σβήστηκαν σχεδόν τη στιγμή που ξεκίνησαν χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστών οι οποίοι βρισκόταν έξω όλες τις ώρες της ημέρας. 

Τα ευχάριστα νέα ωστόσο, ανέφερε ο πρόεδρος των Πυροσβεστών Βορείου Αιγαίου είναι ότι μέσα στα επόμενα 5 χρόνια σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ η πολιτεία υποχρεούται να προχωρήσει σε προσλήψεις 3.600 πυροσβεστών οι οποίοι θα καλύψουν τα κενά του Πυροσβεστικού Σώματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Θεωρώ ότι είναι μια καλή ευκαιρία επιτέλους η πολιτεία να αποκαταστήσει τους συναδέλφους εποχικούς πυροσβέστες οι οποίοι στηρίζουν τις προσπάθειές μας το καλοκαίρι και είναι άνθρωποι με πολύ μεγάλη και πολύτιμη εμπειρία, οι οποίοι επιτέλους πρέπει να τακτοποιηθούν και να βγουν από τις συνθήκες ομηρίας.

Επίσης θα πρέπει να προηγηθούν και οι εθελοντές πυροσβέστες οι οποίοι επίσης βοηθούν σημαντικά στο έργο της κατάσβεσης πυρκαγιών.

Από εκεί και πέρα σε βάθος πενταετίας που θα γίνουν οι προσλήψουν θα έχουν φύγει πολλοί συνάδελφοι με σύνταξη οπότε και πάλι θα υπάρχει ανάγκη για ενίσχυση των υπηρεσιών μας. Το αίτημα αυτό παραμένει και είναι διαχρονικό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Γιώργος Ντίνος αναφέρθηκε στις νέες ομάδες ΣΜΥΕΑ  που δημιουργήθηκαν  από την Πυροσβεστική για τη χρήση drone σε περιπτώσεις που αφορούν εκτεταμένες πυρκαγιές, περιστατικά φυσικών καταστροφών ή ακόμη και περιστατικά εξαφάνισης. Τα drones αυτά έχουν τη δυνατότητα να σαρώνουν περιοχές ολόκληρες σε λίγα μόνο λεπτά και να αποτυπώνουν την κατάσταση που επικρατεί στηρίζοντας το έργο της Πυροσβεστικής σε οποιαδήποτε περίσταση. 

Όπως τόνισε ο κ. Ντίνος ήδη η Σάμος έχει τέτοια ομάδα και αυτή τη στιγμή γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί κάτι ανάλογο και στη Λέσβο. «Είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, επισήμανε. Για παράδειγμα στην περίπτωση εξαφάνισης της κοπέλας στο Μεγαλοχώρι, την περιοχή που οι δυνάμεις σάρωσαν σε 3 μέρες θα μπορούσαμε με drone να την έχουμε εξερευνήσει μέσα σε λίγες ώρες. Αυτή η ομάδα είναι πολύ σημαντικό να γίνει και στη Λέσβο και θα το επιδιώξουμε».  

Ο πρόεδρος των Πυροσβεστών αναφέρθηκε ακόμη και στον πανάκριβο εξοπλισμό που είναι διαθέσιμος χωρίς όμως να χρησιμοποιείται στο κτίριο της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο εξοπλισμός αυτός έχει απίστευτες δυνατότητες οι οποίες στην περίπτωση μιας μεγάλης πυρκαγιάς ή άλλης φυσικής καταστροφής θα βοηθήσει πολύ το έργο των δυνάμεων της πυροσβεστικής και όσων συνδράμουν. Υπάρχει ακόμη η δυνατότητα σε περίπτωση συμβάντος να γυρίσουμε πίσω το χρόνο και να δούμε τι συνέβη στην περιοχή κατά την έναρξη της πυρκαγιάς για παράδειγμα. 

Ως Ένωση Πυροσβεστών θα πιέσουμε στο μέτρο του δυνατού την ηγεσία του Σώματος να χρησιμοποιηθεί άμεσα ο εξοπλισμός αυτό και πιστεύω ότι και από την πλευρά της η Περιφέρεια και ο προϊστάμενος του Τμήματος κινούνται σε ανάλογη κατεύθυνση». 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Φιέστες και θεάματα αλλά από ουσία τίποτα»

Η Νέα Αριστερά Λέσβου για την σημερινή επίσκεψη Μητσοτάκη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εθελοντική δράση μαθητών 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνη

Πραγματοποίησαν εθελοντική δράση καθαρισμού στην περιοχή του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσλήψεις κι όχι απολύσεις έχει ανάγκη η ΔΕΥΑ Λέσβου

Επείγουσα έκκληση από το Σύλλογο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ Λέσβου για την ανάγκη να διατηρηθούν στο δυναμικό της εταιρεία οι 13 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν κατά την πανδημία του Covid – 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αίτημα Βέρρου για το Κλειστό Γυμναστήριο Καλλονής

Σε καλό κλίμα η συνάντηση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου με τον Πρωθυπουργό
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της Λέσβου

Προειδοποιεί για ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η ανοχή και στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ, το επίκεντρο της επίσκεψης του πρωθυπουργού»

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ για την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λέσβο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Τα «άκουσε» στο Σίγρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Εκτός από το Λιμάνι Σιγρίου, ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ξεναγούμενος από τον Νίκο Ζούρο
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Διαμαρτυρήθηκαν για την έλλειψη φωτισμού και διαγράμμισης στον κόμβο της Ανεμώτιας

Κάτοικοι του χωριού μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Ανεμώτιας μίλησαν με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
ΧΩΡΙΑ

Έκτακτη βλάβη στο αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΛ στα «Αμπελάκια» Καλλονής

Η ΔΕΥΑΛ ζητά την κατανόηση των καταναλωτών καθώς η βλάβη θα αποκατασταθεί σε λίγες μέρες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δυσαρέσκεια Σηφουνάκη για τη μηδενική αναφορά στο έργο του

«Οι Υπουργοί και ο Πρωθυπουργός ευλόγησαν εαυτούς χωρίς καμία αναφορά στους πραγματικούς εμπνευστές και δημιουργούς του μεγάλου αυτού έργου» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην Υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Σε προεκλογικό κλίμα, παρουσία Μητσοτάκη, η παράδοση του οδικού άξονα Καλλονής‑ Σιγρίου

Φανερά δυσαρεστημένος ο Νίκος Σηφουνάκης για τη μηδενική αναφορά στο έργο του ΠΑΣΟΚ από τον υπουργό Μεταφορών, τον υφυπουργό, αλλά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Θεόδωρος Παραδέλλης υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Ο ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα διεκδικήσει την ψήφο της κάλπης των ευρωεκλογών της 9ης Ιούνίου
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ