× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στο φως το μαρτύριο που ζούσε 12χρονη στα χέρια ρασοφόρου στη Μάνη

Το «Χαμόγελο του Παιδιού» καταγγέλλει ότι δεχόταν απειλές από τον ιερέα και η μητέρα προπηλάκισε εργαζόμενους του Οργανισμού σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τις διαδικασίες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/10/2019

Στο φως το μαρτύριο που ζούσε 12χρονη στα χέρια ρασοφόρου στη Μάνη

Η Οχιά είναι ένα μικρό χωριό με πύργους και πυργόσπιτα στην Ανατολική Μάνη. Είναι γνωστό για τον Χαραμπό, ένα σπήλαιο που οι παλιοί έλεγαν πως στα έγκατά του ζούσε ο Χάρος. Η Οχιά κατάφερε να παγώσει μια χώρα ολόκληρη πριν από λίγα 24ωρα, όταν ένας 57χρονος ρασοφόρος οδηγήθηκε στη φυλακή με την κατηγορία ότι βίαζε τη 12χρονη κόρη της συντρόφου του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κι ενώ σπαρακτικά στοιχεία από την κατάθεση του παιδιού έρχονται στη δημοσιότητα, ίσως πιο τρομακτική να είναι η μαρτυρία των συγχωριανών του, που φέρνει στον νου κάποιους άλλους αυτόπτες μάρτυρες οι οποίοι έμειναν παγερά αδιάφοροι σε ένα άλλο άγριο έγκλημα πριν από έναν χρόνο στην οδό Γλάδστωνος: «Ο παπάς κυκλοφορούσε μεθυσμένος όλη μέρα. Γνωρίζαμε ότι παρενοχλούσε παιδιά και φροντίζαμε να φυλάμε τα δικά μας παιδιά μακριά του».

Το κοριτσάκι δεν ήταν «δικό τους παιδί», αλλά μεταναστάκι από τη Βουλγαρία κι έτσι κανείς δεν ασχολήθηκε μαζί του επί τρία ολόκληρα χρόνια - όπως τουλάχιστον υποστηρίζει το «Χαμόγελο του Παιδιού», που ανέλαβε την υπόθεση ύστερα από καταγγελία της ίδιας της μικρής.

Ο κατηγορούμενος έχει οδηγηθεί στις φυλακές Τρίπολης και τέθηκε σε αργία από τον μητροπολίτη του, ενώ στο θέμα παρέμβαση με δήλωσή του έκανε ο αρχιεπίσκοπος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο παπάς ισχυρίζεται ότι είναι αθώος, ενώ δημοσιεύματα φέρουν το κοριτσάκι να λέει στους αστυνομικούς ότι τη βίαζε κι άλλο πρόσωπο από το συγγενικό του περιβάλλον.

Ασέλγεια

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κατάθεσή του το παιδί δήλωσε: «Με πλησίασε ο ιερέας και ασέλγησε πάνω μου μέσα στο σπίτι με πολλαπλούς τρόπους. Η μαμά ήταν εκεί. Είδα αίμα στο βρακάκι μου και το πέταξα. Τα ίδια έκανε και ο δεύτερος άνδρας πριν από τον ιερέα».

Οπως μετέδωσε τηλεοπτικός σταθμός, το παιδί είπε πως ο παπάς το βίαζε κατ' επανάληψη πάνω στο κρεβάτι που μοιραζόταν με τη μητέρα του, ενώ το χτυπούσε με τη ζώνη του και το απειλούσε πως αν μιλούσε θα το έδιωχνε από το σπίτι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το «Χαμόγελο του Παιδιού» έδωσε το χρονικό των γεγονότων: τον Απρίλιο του 2018 το κορίτσι εμπιστεύτηκε το γεγονός σε άνθρωπό του και μετέβη στον εισαγγελέα ανηλίκων όπου κατέθεσε με την πλαισίωση από πραγματογνώμονα.

Το «Χαμόγελο» καταγγέλλει ότι δεχόταν απειλές από τον ιερέα και η μητέρα προπηλάκισε εργαζόμενούς του σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τις διαδικασίες. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο πρόεδρος του Οργανισμού, Κώστας Γιαννόπουλος, ο ιερέας, ο δικηγόρος του αλλά και η μητέρα της μικρής την πίεζαν να πάρει πίσω τις καταγγελίες περί σεξουαλικής κακοποίησης.

«Ηρθαν η μητέρα, ο δικηγόρος και ο ιερέας, τις γιορτές, στον χώρο μας και δημιούργησαν πρόβλημα», είπε ο κ. Γιαννόπουλος, κάνοντας λόγο για απίστευτη τρομοκρατία, τόση που χρειάστηκε να επέμβει η αστυνομία, η οποία προσήγαγε ακόμα και την παιδαγωγό στην οποία η 12χρονη αποκάλυψε τον εφιάλτη που ζούσε για τρία χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Κανένας δεν το πίστευε το παιδί. Ερχόταν η μητέρα με δικηγόρο για να αλλάξει την κατάθεσή του το παιδί», αποκαλύπτει. Εν τέλει, ο εισαγγελέας αποφάσισε ότι η 12χρονη δεν θα έχει επαφή με τον ιερέα, αλλά μόνο με τη μητέρα της παρουσία κοινωνικού λειτουργού.

Πριν από λίγες μόνο μέρες η μητέρα του παιδιού κατάλαβε πως της έλεγε την αλήθεια και προχώρησε σε κατάθεση. «Του είχα εμπιστοσύνη, δεν πήγε το μυαλό μου πως θα έκανε κακό», λέγεται ότι κατέθεσε η μητέρα, αν και παραδέχτηκε πως βρήκε μισόγυμνους τον σύντροφό της και το παιδί.

Πατέρας έξι παιδιών

Ο κατηγορούμενος συνελήφθη στις 22 Οκτωβρίου και οδηγήθηκε στις φυλακές Τρίπολης, όπου θα παραμείνει προφυλακισμένος μέχρι τη δίκη του με την κατηγορία της σεξουαλικής κακοποίησης.

Η κόρη του παπά δηλώνει πως ο ίδιος ο πατέρας της πήγε το κοριτσάκι στο «Χαμόγελο του Παιδιού» γιατί η μητέρα του αντιμετώπιζε προβλήματα και δηλώνει σίγουρη για την αθωότητα του πατέρα της που «μεγάλωσε 6 παιδιά, εκ των οποίων τα πέντε κορίτσια».

Η δικηγόρος του παπά, Ανθή Μπαλιτσάρη, δήλωσε: «Η ιατροδικαστική έκθεση είναι αρνητική, η οποία έγινε όχι για τον ιερέα αλλά για άλλο πρόσωπο που κατήγγειλε η μικρή. Η μικρή, δηλαδή, μετά από λίγους μήνες καταγγέλλει κι άλλο πρόσωπο με τις ίδιες ακριβώς πράξεις και το περιγράφει με τον ίδιο τρόπο. Ο εντολέας μου δεν έχει σχέση με την υπόθεση αυτή καθόλου».

Η Εκκλησία κατ' αρχάς αντιμετώπισε χλιαρά την υπόθεση, αφού η τοπική μητρόπολη επέβαλε απλή αργία στον παπά, χωρίς μάλιστα να προσδιορίζει για πόσο διάστημα. Με αυτό το επιτίμιο ο κληρικός δεν χάνει την ιδιότητά του, αλλά το δικαίωμα να ασκεί κάθε ιεροπραξία και όλα τα καθήκοντα.

Η πιο βαριά εκκλησιαστική ποινή είναι η καθαίρεση, με την οποία οι ιερείς χάνουν όλα τα δικαιώματα και τα προνόμια που απέρρεαν από τον βαθμό τους.

Το θέμα ωστόσο έχει προκαλέσει τέτοιο σοκ στην κοινή γνώμη, που το Σάββατο ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος προχώρησε σε δηλώσεις, παραδεχόμενος την ενοχή του ρασοφόρου: «Δεν υπάρχουν λέξεις που να μπορούν να αποτυπώσουν τον βαθύτατο πόνο μου ως κληρικού, αλλά και την οργή μου ως ανθρώπου για το τερατώδες και φρικαλέο γεγονός της σεξουαλικής κακοποίησης του 12χρονου αγγελουδιού στην Ανατολική Μάνη. Δεν χωρά στον νου και στην ψυχή μου ότι ένας άνθρωπος ταγμένος στη διακονία του Θεού προσβάλλει και προδίδει τον Θεό, βιαιοπραγώντας σε βάρος των δημιουργημάτων Του. Θα ευχόμουν όλα αυτά να μην ισχύουν. Η Δικαιοσύνη όμως θα κρίνει. Το ταχύτερο που αυτή η φρικτή υπόθεση διαλευκανθεί, το καλύτερο. Ομως τώρα, προσωπικά, δεν μπορώ να σιωπήσω. Ουδείς μπορεί».

Τα ράσα της ντροπής

2000, ο 82χρονος ιερέας Πέτρος Παπουτσάκης καταδικάζεται σε 30 χρόνια κάθειρξη για απόπειρα βιασμού και βιασμό 6 ανήλικων κοριτσιών που έμεναν στο ίδρυμα για ορφανά και άπορα, που διηύθυνε στην Αγία Παρασκευή.

2009, ο αρχιμανδρίτης Φώτης Μακρυστάθης συλλαμβάνεται για διακίνηση υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και βρεφών 6 μηνών.

2010, ο ιερέας Σωτ. Παπαδόπουλος καταδικάζεται σε κάθειρξη 24 ετών επειδή εξέδιδε και βασάνιζε δύο ανήλικα παιδιά ηλικίας 11 και 13 ετών μαζί με τη μητέρα τους και τον σύντροφό της.

2016, γονείς μηνύουν 52χρονο ιερέα που φέρεται να προσέγγισε ερωτικά 15χρονη μαθήτρια μέσω του facebook και της πρότεινε να εγκαταλείψει το σπίτι της και να τον ακολουθήσει.

2018, η Κύπρια Ελενα Φραντζή βρίσκεται νεκρή έπειτα από τρεις μέρες στο διαμέρισμά της. Σε ηλικία μόλις 10 ετών η Ελενα είχε καταγγείλει ότι ο ιερέας θετός της πατέρας τη βίαζε, ωστόσο κανείς δεν την πίστεψε. Στα 20 της βρήκε τη δύναμη να τον οδηγήσει στο δικαστήριο, που τον καταδίκασε σε μόλις δύο χρόνια φυλάκιση. Με τη λήξη της ποινής του ο ιερέας επέστρεψε στα καθήκοντά του. Στο νησί προκλήθηκε σάλος κι έτσι η Εκκλησία της Κύπρου αναγκάστηκε να τον καθαιρέσει.

2018, 80χρονος ιερέας συλλαμβάνεται στον Βόλο ενώ προσπαθούσε να ασελγήσει σε 11χρονο κοριτσάκι. Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για ασέλγεια σε ανήλικο και για απόπειρα κατ' εξακολούθηση. Ο ιερέας ήταν μια δεκαετία ήδη σε αργία εξαιτίας καταγγελιών για παρενόχληση γυναικών κι επαναλαμβανόμενη δημόσια μέθη. Ο μητροπολίτης Δημητριάδος είχε δηλώσει πως θα κινήσει άμεσα τις διαδικασίες καθαίρεσης του ιερέα.

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Πότε πληρώνονται οι συντάξεις Ιουνίου

Η επίσημη ανακοίνωση
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτη δρομολόγηση του Asterion II

Μπαίνει στην γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη τα Σάββατα του Ιουλίου και του Αυγούστου για να καλύψει τις ανάγκες μεταφοράς οχημάτων και φορτηγών
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τίμησαν τους 58 Λημνιούς νεκρούς της μάχης του Σκρα

Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κανείς την ευγνωμοσύνη που οφείλουμε σε αυτούς τους ήρωες τόνισε η Δήμαρχος Λήμνου
ΕΛΛΑΔΑ

Όλα καλά με τις φορολογικές δηλώσεις λέει η ΑΑΔΕ

Δημιουργία εντυπώσεων από την πλευρά των λογιστών βλέπει η φορολογική διοίκηση σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις για τα προβλήματα στην διαδικασία κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επαφές με αυτοδιοικητικούς και υπηρεσίες της Λέσβου

Η Δήμαρχος Λήμνου πραγματοποιήσε συναντήσεις για θέματα που αφορούν έργα του νησιού και του Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τέσσερα νέα ασθενοφόρα στο Βόρειο Αιγαίο

Θα καλύψουν τις ανάγκες σε Πολιχνίτο, Μυτιλήνη, Καλλονή και Πυργί Χίου
ΕΛΛΑΔΑ

Τέσσερις θάνατοι από covid‑19, πέντε οι διασωληνωμένοι ασθενείς

Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παραμένει χαμηλή αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εκλογές στην ΕΛΜΕ Λήμνου για την ανάδειξη αντιπροσώπου στο συνέδριο της ΟΛΜΕ

Ο Ανδρέας Ξυπτεράς αναδείχθηκε αντιπρόσωπος από την πλειοψηφούσα παράταξη Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών
ΕΛΛΑΔΑ

Έρχεται νέα προκήρυξη του προγράμματος «Αλλάζω συσκευή»

Θα αφορά την αντικατάσταση κλιματιστικών πλυντηρίων και φούρνων
ΕΛΛΑΔΑ

Προηγήθηκε εκτροχιασμός της εμπορικής αμαξοστοιχίας στα Τέμπη

Η έκθεση των τεχνικών εμπειρογνωμόνων δείχνει πως τουλάχιστον 16 επιβάτες έχασαν την ζωή τους από την φωτιά που προκλήθηκε μετά την σύγκρουση
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος το πενθήμερο από 1ης Ιουλίου

Έρχεται η 6ήμερη εργασία