× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ο Δήμος ευθύνεται για το Μιχαλέλλειο γηροκομείο»

Ενάντια στα «εκβιαστικά διλήμματα» σε εργαζόμενους και ηλικιωμένους το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/11/2022

«Ο Δήμος ευθύνεται για το Μιχαλέλλειο γηροκομείο»

Για τις οφειλές στους μισθούς των εργαζομένων και τις συνθήκες φροντίδας του Μιχαλέλλειου γηροκομείου στο Πλωμάρι που ανέδειξε το «Ν», ανακοίνωση εξέδωσε το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι  φιλοξενούμενοι της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων, οι εργαζόμενοι σε αυτή καθώς και οι αιρετοί του Συμβουλίου της Κοινότητας Πλωμαρίου, χρειάζονται ουσιαστική συμπαράσταση, επισημαίνει το Δίκτυο Κοινοτήτων που αποδίδει την ευθύνη συνέχισης του γηροκομείου στον Δήμο και τάσσεται ενάντια σε «εκβιαστικά διλήμματα».

Ειδικότερα η ανακοίνωση του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου αναφέρει:

«Με ιδιαίτερη θλίψη παρακολουθούμε τα προβλήματα που δημιουργούνται, από τις σοβαρότατες  παραλείψεις προετοιμασίας της νόμιμης λειτουργίας του νέου Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία "ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ Μ.ΜΙΧΑΛΕΛΛΗ ". Οι φιλοξενούμενοι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο, οι εργαζόμενοι είναι για μήνες απλήρωτοι, ενώ οι επτά αιρετοί συνάδελφοι μέλη του Συμβουλίου της Κοινότητας Πλωμαρίου, που δεν  ευθύνονται για τα παραπάνω, βρίσκονται μπροστά σε εκβιαστικά διλλήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με καθυστέρηση πολλών χρόνων ( και ερμηνεύοντας την πραγματική θέληση του δωρητή), εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου 2022  Προεδρικό Διάταγμα, που ιδρύει Αυτοτελές  Κοινωφελές Ίδρυμα. Το νέο Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, αποσπάται από την διοίκηση του Δήμου και υπάγεται πλέον στην εποπτεία και τον έλεγχο των Υπουργείων Οικονομικών, Παιδείας, Κοινωνικών Υποθέσεων και Εσωτερικών, διοικούμενο από ανεξάρτητο συμβούλιο στο οποίο συμμετέχουν ως πρόσωπα τα εκάστοτε μέλη του Συμβουλίου της Κοινότητας

Πλωμαρίου.

Αν είχαν καλυφθεί οι δαπάνες της λειτουργίας του Ιδρύματος, και οι

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

οφειλές  μέχρι τον Ιούλιο του 2022,  είχε δε εκδοθεί η νόμιμη άδεια

λειτουργίας της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων, θα ήταν δυνατή η παράδοσή του από τον Δήμο Μυτιλήνης και η παραλαβή του από το Συμβούλιο του  νέου Ν.Π.Ι.Δ.

Δυστυχώς τα παραπάνω δεν έγιναν, ενώ ήταν επιδιωκόμενη και πασίγνωστη η αναμενόμενη έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, που θα μετέτρεπε τη νομική μορφή του Κληροδοτήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τώρα δε αντί να καλυφθούν οι υποχρεώσεις της διαχείρισης του Ιδρύματος από το Δήμο, τίθενται εκ των υστέρων εκβιαστικά διλήμματα στα αιρετά μέλη του Συμβουλίου της Κοινότητας, να αναλάβουν τα χρέη, τα τρέχοντα ελλείμματα και την έκδοση άδειας λειτουργίας της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων, που βέβαια απαιτεί σημαντικές δαπάνες επισκευών και εξοπλισμού. Εκείνο που πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους, είναι ότι μέχρι να παραδοθεί η διαχείριση του Κληροδοτήματος, την ευθύνη για κάθε οικονομική, διοικητική και ποινική υποχρέωση έχει ο Δήμος, ενώ με τη νέα νομική μορφή θα την έχουν ως πρόσωπα τα επτά μέλη που εκάστοτε θα έχουν εκλεγεί στο Συμβούλιο της Κοινότητας.

Οι επτά συνάδελφοι του Συμβουλίου της Κοινότητας, εκλέχτηκαν από

τέσσερα αυτόνομα  κοινοτικά ψηφοδέλτια ( και όχι δημαρχιακά ),

ψηφισμένοι από τους συγχωριανούς τους, στους οποίους και λογοδοτούν. Δεν μπορούν να υποχρεωθούν από κανέναν, να αναλάβουν την διεκπεραίωση διακοπής της λειτουργίας του Ιδρύματος.

Λύσεις πάντα μπορούν να βρεθούν, όταν υπάρχει ανάληψη ευθυνών και

θέληση άμεσης δρομολόγησης ενεργειών, ώστε να κλείσουν οι εκκρεμότητες και να είναι δυνατή η λειτουργία του με τη νέα νομική μορφή.»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΚΚΕ στηρίζει την Κίνηση κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών

Η βουλευτής Λέσβου Μαρία Κομνηνάκα συναντήθηκε με μέλη της κίνησης για ελεύθερα βουνά στη Λέσβο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Εχει αδικηθεί η Λέσβος»

Δεν περίμενε τον Ιούνιο του 2023 όταν επισκέφτηκε για πρώτη φορά το νησί ότι θα γίνει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ο Στέφανος Κασσελάκης στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Βρέθηκαν στον «μαγικό κόσμο των βιβλίων»!

Εντυπωσιακή μουσικο-αφηγηματική παράσταση από την Αθανασία Δαφιώτη και τον Γρηγόρη Μολυβιάτη στην Πέτρα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Δράση καθαρισμού του βυθού στο λιμανάκι της Ευρειακής Γέρας

Ο βυθός είχε συσσωρεύσει αντικείμενα και απορρίμματα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ως πότε θα μείνει η Μυτιλήνη χωρίς κολυμβητήριο;

Καμία εξέλιξη έως αυτή τη στιγμή για την χρηματοδότηση του έργου η οποία περιορίστηκε σημαντικά από το Υπουργείο μετά την πρώτη δημοπράτηση του έργου. Δεν προχωρά η διαδικασία χωρίς ολόκληρο το ποσό
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Καθαρίζουν οι ακτές της Δυτικής Λέσβου

Με την άφιξη ειδικού μηχανήματος η αρχή έγινε στην Πέτρα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συλλυπητήρια Μουτζούρη για τον θάνατο του Στράτου Σεφτελή

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Eφυγε από τη ζωή ο Στράτος Σεφτελής

Σε ηλικία 68 ετών πέθανε ο καταξιωμένος δημοσιογράφος, αθλητικός συντάκτης και παρουσιαστής για 34 χρόνια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Να απαιτείτε από τους πολιτικούς να είναι υπηρέτες σας»

Πολίτες της Μυτιλήνης και εκπροσώπους φορέων συνάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης κατά την επίσκεψη του στη Λέσβο
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάλεσμα σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ

Εξόρμηση στην αγορά της Μυτιλήνης πραγματοποίησαν στελέχη του κόμματος