× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Με τους αγώνες μας μπορούμε να τα καταφέρουμε»

Κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου για μαζική συμμετοχή των αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων του νησιού στην κινητοποίηση της 9ης Νοεμβρίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/11/2022

«Με τους αγώνες μας μπορούμε να τα καταφέρουμε»

Σε μαζική συμμετοχή, στο συλλαλητήριο 9ης Νοεμβρίου, που θα πραγματοποιηθεί στην Καλλονή, στις 11 το πρωί, καλεί του αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς της Λέσβου η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων. Για την επιτυχία της κινητοποίησης τις προηγούμενες ημέρες  πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής, την οποία διοργάνωσαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Καλλονής, Αγίας Παρασκευής και Ανεμώτιας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμη μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Αγροτικών Συλλόγων Κάπης, Μανταμάδου, Θερμής και Αγιάσου. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλλονής, ο πρόεδρος της κοινότητας Καλλονής, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Καλλονής και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου Καλλονής.

 

«Ελαιοπαραγωγοί και κτηνοτρόφοι βλέπουν τον αφανισμό τους να έρχεται μέσα απ' την τρομακτική άνοδο του κόστους παραγωγής. Δεν βλέπουν να υπάρχει «ταβάνι» στη συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών σε ζωοτροφές, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, αγροτικά μέσα και εφόδια. Το κόστος άλεσης στα ελαιοτριβεία αυξήθηκε 40% από πέρισυ. Η εκτιμώμενη άνοδος στην τιμή του λαδιού και του γάλακτος για φέτος, όχι μόνο δεν είναι ικανή να καλύψει το υπέρογκο κόστος παραγωγής τους αλλά ελλοχεύει ο κίνδυνος να φτάνουν στο ράφι μετά και την παρέμβαση των μεσαζόντων σε τιμές απαγορευτικές για το λαό.  

 

Αν δεν επιδοτηθεί η παραγωγή των πρώτων υλών και γενικότερα ο πρωτογενής τομέας, θα οδηγηθούμε με μαθηματική ακρίβεια σε αδιέξοδο. Ο παραγωγός να μην μπορεί να παράγει και ο καταναλωτής λόγω της ακρίβειας, των χαμηλών μισθών και συντάξεων να μην έχει την αγοραστική δύναμη να καταναλώσει.

 

Το διεκδικητικό πλαίσιο

 

Τεράστια προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι μικρομεσαίοι αλιείς μας, τους πνίγουν τα λειτουργικά έξοδα αφού το πετρέλαιο είναι η βασική τους κινητήρια δύναμη για να βγουν στην δουλειά» αναφέρει στην ανακοίνωση της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου.

Το διεκδικητικό πλαίσιο που θέτει για την κινητοποίηση η Ομοσπονδία έχει ως εξής:

- Μείωση του κόστους παραγωγής.

- Επιδότηση  ζωοτροφών και  λιπασμάτων. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια και σε βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

- Εγγυημένες τιμές πώλησης των προϊόντων μας που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα αφήνουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα για να ζήσουμε και να συνεχίσουμε την παραγωγική μας δραστηριότητα.                                                                                          

-  Αφορολόγητο πετρέλαιο, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και μείωση του τιμολογίου του αγροτικού ρεύματος.

- Ξεκάθαρες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για κάθε νόσο και αιτία που καταστρέφει την παραγωγή και το κεφάλαιο (ζωικό – φυτικό).                              

-  Άμεση λήψη μέτρων για την ακαρπία του ελαιώνα μας, τα τρία τελευταία χρόνια, καθώς και αποζημίωση γι’ αυτά.   

- Εδώ και τώρα πλήρη αποζημίωση για την καταστροφή της παραγωγής και του κεφαλαίου σ’ όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής του Πολυχνίτου απ’ την καταστροφική πυρκαγιά του καλοκαιριού.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτη δρομολόγηση του Asterion II

Μπαίνει στην γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη τα Σάββατα του Ιουλίου και του Αυγούστου για να καλύψει τις ανάγκες μεταφοράς οχημάτων και φορτηγών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στόχος η ενίσχυση του ΚΚΕ σε όλες τις εκλογικές μάχες

Και η νεολαία και ο λαός, μπορεί να αξιοποιήσει κάθε κάλπη για να δοθεί συνέχεια στον αγώνα, που αποκρούει την πολιτική που υπερασπίζεται τους λίγους σε βάρος των πολλών» τόνισε η βουλευτής του κόμματος Αφροδίτη Κτενά στην ομιλία της στην εκδήλωση του ΚΚΕ
ΧΩΡΙΑ

Μπακογιάννης και Κοσιώνη στην Αγιάσο

Δοκίμασαν λουκουμάδες στο κατάστημα της πρώην Προέδρου του χωριού Διαμάντως Ρουγκέλλη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Ταγματάρχης Παπαγιάννης... ξανά στο Κιόσκι Μυτιλήνης

Άπαντες παρόντες στην πλατεία Ελευθερίας, στα αποκαλυπτήρια της προτομής του νεκρού Διοικητή του Τάγματος των Λεσβίων στρατιωτών, στην πολύνεκρη Μάχη του Σκρά
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Δεν πάει άλλο με αυτή την Ευρώπη»

Η βουλεύτρια του ΚΚΕ, Αφροδίτη Κτενά μιλά στο «Ν» για τις ευρωεκλογές, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Καλωσόρισμα από το Δήμαρχο

Ευχάριστη πρωινή έκπληξη είχε μια ομάδα Τούρκων τουριστών την Παρασκευή 17 Μαΐου στην Πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Επίσκεψη Μουτζούρη στο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών

Ενημερώθηκε για εκπαιδευτικά θέματα του νομού ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Δράση παρατήρησης της Σελήνης στην Πλατεία Σαπφούς

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Αστρονομίας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Καθυστέρησαν πάρκο της Επάνω Σκάλας και πάρκο αναψυχής»

Υπέγραψε ο Μουτζούρης την ένταξή τους στο νέο ΕΣΠΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κλειστή η Ζωοδόχου Πηγής τη Δευτέρα

Λόγω επισκευής βλάβης από τη ΔΕΥΑΛ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Στο 13ο μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας ο Περιφερειάρχης

Παρακολούθησε την παρουσίαση ψηφιακών εργασιών που πραγματοποίησαν μαθητές και μαθήτριες από σχολεία της Λέσβου