× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αντιμέτωποι με αύξηση εισφορών 9% από το 2023

Μαύρα μαντάτα για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/10/2022

Αντιμέτωποι με αύξηση εισφορών 9% από το 2023

Με μία άκρως δυσάρεστη έκπληξη, για την οποία έχουν πάντως… προϊδεάσει τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, θα βρεθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες από την 1η Ιανουαρίου 2023. Οι τελευταίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυξήσεις στις ασφαλιστικές τους εισφορές που θα προσεγγίζουν το 9%, καθώς η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει κανονικά στην υλοποίηση διάταξης του νόμου Βρούτση, συνδέει το ύψος των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών με τη διακύμανση του πληθωρισμού του προηγούμενου έτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρά τις αντιδράσεις φορέων και εκπροσώπων των ελεύθερων επαγγελματιών, που ζητάνε από την κυβέρνηση να κάνει… δεύτερες σκέψεις και εν προκειμένω να «παγώσει» την εφαρμογή της διάταξης, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών  αποτελεί ειλημμένη απόφαση. Αυτό ισχύει βάσει των πληροφοριών που επικαλείται σήμερα και εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

Η διάταξη στο νόμου Βρούτση προβλέπει ότι από την 1-1-2023 τα ποσά των εισφορών για κάθε κατηγορία στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης θα προσαυξάνονται με διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους. Με δεδομένο ότι ο φετινός μέσος ετήσιος πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 8,8%, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2023, η αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών θα διαμορφωθεί σ’ αυτό το υψηλό επίπεδο.

Το ύψος της αναπροσαρμογής των εισφορών θα καθοριστεί στα μέσα Ιανουαρίου, όταν θα ανακοινωθεί ο μέσος πληθωρισμός του 2022. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια μεγάλη επιβάρυνση που θα υποστούν περίπου 1.200.000 αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες, που ούτως ή άλλως «δοκιμάζονται» από την ενεργειακή και αγοραστική κρίση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρακτικά, η ελάχιστη μηνιαία εισφορά (210 ευρώ) για κύρια ασφάλιση και υγεία, θα αυξηθεί περίπου 20 ευρώ, ενώ για την υψηλότερη ασφαλιστική κατηγορία, η επιβάρυνση θα είναι κατά τουλάχιστον 50 ευρώ.

Δηλαδή, θα αυξηθεί κατά 20 ευρώ η ελάχιστη μηνιαία εισφορά που είναι σήμερα στα 210 ευρώ για την κύρια ασφάλιση και υγεία, ενώ κατά 50 ευρώ, θα αυξηθεί η εισφορά για την υψηλότερη ασφαλιστική κατηγορία, η οποία σήμερα κοστίζει 566 ευρώ τον μήνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εντός του Ιανουαρίου του 2023, οι υπόχρεοι θα κληθούν να επιλέξουν και την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία θα ενταχθούν το 2023. Όσοι δεν επιλέξουν, θα παραμείνουν στην κατηγορία που είχαν επιλέξει για το 2022.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βγήκε το Νήσος Ρόδος μπήκε το Πρέβελης

Αλλαγή της τελευταίας στιγμής στην γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΚΟΣΜΟΣ

Τι ώρα εμφανίζεται η Ελλάδα στον τελικό της Eurovision

Η Μαρίνα Σάττι είναι έτοιμη να ρίξει το «Ζάρι» της για την Ελλάδα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τρίωρη καθυστέρηση για το Blue Star Myconos

Θα αναχωρήσει τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 11 Μαΐου από τη Θεσσαλονίκη
ΕΛΛΑΔΑ

Επιδόματα άνω των 75 εκατ. ευρώ θα πληρώσουν ΔΥΠΑ και ΕΦΚΑ

Δείτε τις πληρωμές που θα γίνουν από 13 έως τις 17 Μαΐου.
ΕΛΛΑΔΑ

Η στιγμή που ο πατέρας πετάει στα σκουπίδια το βρέφος

Σοκαριστικό βίντεο ντοκουμέντο
ΕΛΛΑΔΑ

Τσουχτερά πρόστιμα για ανασφάλιστα Ι.Χ.

Κλιμακωτά πρόστιμα για τα τέλη κυκλοφορίας προβλέπει νέο νομοσχέδιο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εκδήλωση για τους νεκρούς της Λήμνου στη Μάχη του Σκρά

Θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Μαΐου, στο κινηματοθέατρο «Μαρούλα»
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τουριστική εξωστρέφεια της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης εμφανίσθηκε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» όπου μίλησε για τις δράσεις προβολής και τα μεγάλα πολιτιστικά φεστιβάλ σε Λέσβο και Χίο
ΕΛΛΑΔΑ

Αρχίζει ο Κοινωνικός Τουρισμός 2024

Μέσω πλατφόρμας του gov.gr -Πότε ανοίγει η αίτηση
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στις 7:30 το πρωί αναχωρεί το Aqua Blue

Αλλαγή στην ώρα αναχώρησης του πλοίου λόγω κακοκαιρίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ισχυροί άνεμοι στο ανατολικό Αιγαίο

Προειδοποιητική ανακοίνωση για τους ναυτιλλόμενους που αφορά την Παρασκευή 10 Μαΐου εξέδωσε το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης
ΕΛΛΑΔΑ

Το τελευταίο αντίο στην Αννα Παναγιωτοπούλου

Συγκίνηση για την σπουδαία ηθοποιό - Συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι αλλά και απλός κόσμος αποχαιρετούν την Άννα Παναγιωτοπούλου