× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Σχετίζονται οι ομάδες «κρούσης» με τις επαναπροωθήσεις;

Η διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Χριστίνα Ψαρρά μιλά στο «Ν», με αφορμή την καταγγελία και το ντοκουμέντο με χειροπέδες σε νεοαφιχθέντες πρόσφυγες σε ακτή της Λέσβου

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 29/10/2022

Σχετίζονται οι ομάδες «κρούσης» με τις επαναπροωθήσεις;

Σχετίζονται οι ομάδες «κρούσης» που έπεσαν με αγριότητα σε πρόσφυγες που έφτασαν στη Λέσβο στις 20 Οκτωβρίου με τις επαναπροωθήσεις; Η αστυνομία που έλαβε άμεσα την καταγγελία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα διερευνά το περιστατικό και σύμφωνα με πηγές του «Ν» δεν υπάρχει ακόμα κάτι ανακοινώσιμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θυμίζουμε ότι παραλίγο επ' αυτοφόρω έπιασαν μέλη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε βουνό της Λέσβου 8 γεροδεμένους άνδρες να περνούν πλαστικές χειροπέδες και να χτυπούν με αγριότητα 22 νεοαφιχθέντες πρόσφυγες και προσφύγισσες, ανάμεσά τους και 6 παιδιά κάτω των 10 ετών. «Ακούγαμε τις φωνές τους και τα κλάματά τους. Μόλις μας άκουσαν να πλησιάζουμε τράπηκαν σε φυγή και οι πρόσφυγες μας έδειχναν προς τα πού ξέφυγαν. Έχουμε ακούσει και στο παρελθόν μαρτυρίες προσφύγων για το πώς γίνεται η πρακτική του pushback. Πρώτη φορά το συναντάμε να συμβαίνει σχεδόν μπροστά μας», μετέφερε στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm η διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα, Χριστίνα Ψαρρά, μιλώντας στην εκπομπή «Ανθέων 99».

Η κ. Ψαρρά διαπιστώνει ότι το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι νεοαφιχθέντες πρόσφυγες που κρύβονται με την άφιξή τους φοβούμενοι και φαίνεται πως υπάρχει κάποια σχέση με τις επαναπροωθήσεις. Ο κόσμος είθισται να θεωρεί ότι οι επαναπροωθήσεις είναι ένα περιστατικό που συμβαίνει στη θάλασσα με το λιμενικό να σπρώχνει στα τουρκικά ύδατα βάρκες. Όμως τα στοιχεία δείχνουν ότι και με την άφιξη των προσφύγων, σύμφωνα με μαρτυρίες τους στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα οι ομάδες κρούσης που χτυπούν σχετίζονται οι επαναπροωθήσεις. Δεν έχει γίνει όμως γνωστό ακόμα για λογαριασμό ποιων δρουν αυτές οι ομάδες κρούσης.

O Teo di Piazza, συντονιστής του προγράμματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λέσβο και άλλα πέντε μέλη της οργάνωσης ήταν σχεδόν αυτόπτες μάρτυρες. «Λάβαμε mail στις 20/10/2022 από τη UNCHR, όπως συνήθως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Στέλνουν mail σε όλες τις Αρχές. Στον Εισαγγελέα, στην Ελληνική Ακτοφυλακή, στην Αστυνομία, σε εμάς και σε άλλες οργανώσεις για την ύπαρξη προσφύγων σε μία συγκεκριμένη τοποθεσία. Εμείς ανταποκριθήκαμε, στέλνοντας πίσω mail για να ενημερώσουμε ότι μεταβαίνουμε στο σημείο για παροχή βοήθειας», διηγείται. Στο σημείο ενδιαφέροντος, συνήθως μεταβαίνουν όλοι οι δέκτες του e-mail. Ουσιαστικά, η αποστολή της ακριβούς τοποθεσίας των προσφύγων στις Αρχές και στις Μ.Κ.Ο. σηματοδοτεί την έναρξη ενός κυνηγητού, με στόχο ποιος θα φτάσει ταχύτερα στο σημείο ενδιαφέροντος. Το μέλλον των προσφύγων, εξαρτάται άμεσα από το ποιος θα είναι πιο γρήγορος τη δεδομένη στιγμή, αναφέρει ρεπορτάζ του The Pressproject.

Μετά την περίθαλψή τους, οι πρόσφυγες πήραν εξιτήριο από το Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Μένουν ωστόσο αναπάντητα ερωτήματα για τη συχνότητα του φαινομένου και για την… ηθική αυτουργία τους.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «καλάθι της αγάπης» σε 140 οικογένειες της Λέσβου

Τρόφιμα από τον Ερυθρό Σταυρό σε ευάλωτους, αλλά και στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Μητρόπολης
ΥΓΕΙΑ

«Υποδοχή» στον Αδωνι ετοιμάζει το Εργατικό Κέντρο

Καλεί σωματεία και φορείς να θέσουν αιτήματα και διεκδικήσεις
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας και μέτρα προφύλαξης

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές της Λέσβου, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εδωσαν τρόφιμα σε πολίτες που έχουν ανάγκη

Δράση στον Δήμο Δυτικής Λέσβου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

40 μικροί «λογοτέχνες»

Στο 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Εξι μήνες σε αναστολή γιατί… άνοιξαν λάκκο σε αρχαιολογικό χώρο

7 άτομα καταδίκασε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης για «εργασίες» στου Απελή
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πασχαλινές εκπτώσεις σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Αφορά ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια που θα εκδοθούν για τις εορτές του Πάσχα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ελεύθεροι μέχρι τη δίκη τραυματιοφορέας και ιδιοκτήτης γραφείου τελετών

Μετά την παρέλευση έξι μηνων αποφυλακίστηκαν με περιοριστικούς όρους
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Λαμπάδες... origami στο Δημοτικό Σχολείο Νέων Κυδωνιών

Μια πρωτότυπη πασχαλινή δράση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές από το Χαλάνδρι στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης

Εμαθαν για την ιστορία των παραλίων της Μ. Ασίας
ΥΓΕΙΑ

«Να τα βάλετε με τα αφεντικά σας κ. Καλλιάνε, όχι με τους γιατρούς»

Με μια συγκλονιστική ανάρτηση η Μυτιληνιά, Μίρνα Φαφουτέλλη, που έχασε τον άντρα της απαντά στο ξέσπασμα οργής του βουλευτή της ΝΔ, Γιάννη Καλλιάνου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη για ναρκωτικά στη Μυτιλήνη

Βρέθηκαν στην κατοχή του χάπια και χασίς