× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Push back…. «στα πράσα»;

ΕΠΙΣΗΜΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ. Δεμένοι με χειροπέδες και τραυματισμένοι βρέθηκαν από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα αλλοδαποί νεοαφιχθέντες στη Λέσβο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 25/10/2022

Push back…. «στα πράσα»;
Η φωτογραφία ντοκουμέντο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα»

Μια καταγγελία που επιβεβαιώνει τις πρακτικές βίας σε βάρος μεταναστών και προσφύγων δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την Οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα».Σύμφωνα με αυτήν μέλη της οργάνωσης βρήκαν νεοαφιχθέντες στη Λέσβο αλλοδαπούς «δεμένους σφιχτά με πλαστικές χειροπέδες και άλλους τέσσερις τραυματισμένους από ξυλοδαρμούς».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην ανακοίνωση σημειώνεται συγκεκριμένα ότι «την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022, μια ομάδα επείγουσας παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έλαβε επίσημη ειδοποίηση για μια ομάδα νεοαφιχθέντων στο νησί της Λέσβου, που χρειάζονταν επείγουσα ιατρική περίθαλψη. Όταν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έφτασαν στο σημείο, βρήκαν τρεις ανθρώπους δεμένους σφιχτά με πλαστικέςχειροπέδες και άλλους τέσσερις τραυματισμένους, σύμφωνα με αναφορές, από ξυλοδαρμούς.»

«Εκείνη την ημέρα, κληθήκαμε για επείγουσα παρέμβαση», εξηγεί ο Teodi Piazza, συντονιστής του προγράμματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λέσβο. «Καθώς πλησιάζαμε στην τοποθεσία, σε ένα βουνό, αρχίσαμε να ακούμε ανθρώπους να ουρλιάζουν, να ουρλιάζουν πολύ δυνατά. Ανησυχήσαμε και αρχίσαμε να τρέχουμε προς την κατεύθυνσή τους. Όταν φτάσαμε, βρήκαμε 22 άτομα. Όλοι έκλαιγαν, γυναίκες, παιδιά και άντρες. Τρία άτομα ήταν δεμένα πολύ σφιχτά με πλαστικές χειροπέδες. Άλλοι τέσσερις ήταν τραυματισμένοι. Με βάση τις μαρτυρίες τους, τα τραύματά τους οφείλονταν στη βία που τους άσκησε μια ομάδα ανθρώπων οι οποίοι είχαν φύγει όταν εμείς πλησιάσαμε».

Σύμφωνα με το συντονιστή του προγράμματος «Όλοι ήταν σοκαρισμένοι και η ψυχολογική τους κατάσταση ήταν εξαιρετικά άσχημη όπως αναφέρει ο συντονιστής του προγράμματος. Έπρεπε να ειδοποιήσουμε έναν από τους ψυχολόγους μας για να τους παρέχουμε επείγουσα ψυχολογική υποστήριξη. Οι τέσσερις τραυματίες παραπέμφθηκαν στο νοσοκομείο για αξιολόγηση της κατάστασής τους και ιατρική περίθαλψη.».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και καταλήγει ο κ. Teodi Piazza: «Σύμφωνα με μαρτυρίες, λίγο πριν φτάσουμε, 7 ή 8 άτομα πλησίασαν την ομάδα, λέγοντας ότι ήταν γιατροί και ότι είχαν μαζί τους φαγητό. Με βάση τις αναφορές τους, μόλις τους βρήκαν άρχισαν να τους χτυπούν και να τους περνούν χειροπέδες. Η ομάδα που τους επιτέθηκε έφυγε μόλις μας άκουσε να πλησιάζουμε».

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ενημέρωσαν τις αστυνομικές αρχές για το περιστατικό και βοήθησαν στην διακομιδή των τραυματιών στο νοσοκομείο. Παρείχαν, επίσης, υπηρεσίες φροντίδας στην ομάδα και την επόμενη μέρα.

«Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ακούμε παρόμοιες μαρτυρίες για περιστατικά βίας που συμβαίνουν μόλις οι άνθρωποι φτάνουν στη Λέσβο και τη Σάμο για να αναζητήσουν ασφάλεια, μετά από ένα τραυματικό ταξίδι. Θεωρούμε τις αναφορές αυτές εξαιρετικά ανησυχητικές και προτρέπουμε τις αρμόδιες κρατικές αρχές να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουν και να σταματήσουν τέτοια περιστατικά και να διασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς διαδικασίες υποδοχής, προστασίας και ασύλου», τονίζει η Γενική Διευθύντρια του Ελληνικού Τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Χριστίνα Ψαρρά.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκδήλωση για την ημέρα της Ευρώπης

Από το Εσπερινό Γυμνάσιο Μυτιλήνης, το 2ο ΓΕΛ Φλώρινας και το Εσπερινό ΕΠΑΛ Πλατανιά Χανίων
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έκλεψε την πόρτα από αγρόκτημα

Σε βάρος του φερόμενου ως δράστη σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

30 κιλά αχιβάδες εντόπισε το λιμενικό

Σε έλεγχο στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «καλάθι της αγάπης» σε 140 οικογένειες της Λέσβου

Τρόφιμα από τον Ερυθρό Σταυρό σε ευάλωτους, αλλά και στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Μητρόπολης
ΥΓΕΙΑ

«Υποδοχή» στον Αδωνι ετοιμάζει το Εργατικό Κέντρο

Καλεί σωματεία και φορείς να θέσουν αιτήματα και διεκδικήσεις
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας και μέτρα προφύλαξης

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές της Λέσβου, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εδωσαν τρόφιμα σε πολίτες που έχουν ανάγκη

Δράση στον Δήμο Δυτικής Λέσβου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

40 μικροί «λογοτέχνες»

Στο 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Εξι μήνες σε αναστολή γιατί… άνοιξαν λάκκο σε αρχαιολογικό χώρο

7 άτομα καταδίκασε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης για «εργασίες» στου Απελή
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πασχαλινές εκπτώσεις σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Αφορά ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια που θα εκδοθούν για τις εορτές του Πάσχα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ελεύθεροι μέχρι τη δίκη τραυματιοφορέας και ιδιοκτήτης γραφείου τελετών

Μετά την παρέλευση έξι μηνων αποφυλακίστηκαν με περιοριστικούς όρους
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Λαμπάδες... origami στο Δημοτικό Σχολείο Νέων Κυδωνιών

Μια πρωτότυπη πασχαλινή δράση