× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

35 χρόνια πριν. Στην υποδοχή πρωτοετών του Τμήματος Περιβάλλοντος

Γράφει ο ΜΑΡΙΟΣ ΜΠΑΛΗΣ*

Δημοσίευση 20/10/2022

35 χρόνια πριν. Στην υποδοχή πρωτοετών του Τμήματος Περιβάλλοντος

Μυτιλήνη, Σάββατο 17 Οκτωβρίου 1987, Κομηνάκειο. Πριν από τριανταπέντε χρόνια, πραγματοποιήθηκε η πρώτη τελετή υποδοχής πρωτοετών στο Τμήμα Περιβάλλοντος. Σε μερικές μέρες ανταμώνουν οι πρώτοι, ιστορικά, φοιτητές του Πανεπιστήμιου Αιγαίου στη Μυτιλήνη. Με την ευκαιρία των 35 χρόνων από την έναρξη των προπτυχιακών σπουδών στο Τμήμα Περιβάλλοντος, φοιτητές του 1987 και των αμέσως επόμενων ετών δίνουν ραντεβού. Από Βρυξέλες, Κοζάνη, Έδεσσα, Βόλο, Μαντούδη, Αθήνα, Κρήτη,… έρχονται να ανταμώσουν στη Μυτιλήνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τί αντιπροσωπεύει όμως αυτή η γενιά των τότε φοιτητών και σημερινών 50αριδων;

1. Είναι η γενιά των τότε φοιτητών, που χρειάστηκε να βάλει πλάτη στην γεφύρωση σχέσεων ακαδημαϊκής κοινότητας – τοπικής κοινωνίας. Το κλίμα - το γνωρίζουν όσοι το έζησαν τότε - ήταν ιδιαίτερα οξυμένο. Με τα τότε 18χρονα να εισπράττουν την κοινωνική αποδοκιμασία σε ζητήματα για τα οποία ήταν οι τελευταίοι που οφείλαν να απολογούνται. Παρόλα αυτά οι γέφυρες με την τοπική κοινωνία αναπτύχθηκαν. Ως φοιτητές προσαρμόστηκαν και αγάπησαν τον τόπο. Γι’αυτό και επιστρέφουν σε λίγες μέρες, με νοσταλγία. Κάποιοι, μάλιστα, της γενιάς εκείνης, επέλεξαν τη Μυτιλήνη ως τόπο τους. Παρέμειναν, κάνοντας στο νησί οικογένεια και επαγγελματική σταδιοδρομία.

2. Είναι η γενιά των πειραματόζωων ενός Πανεπιστημίου και ενός Τμήματος, «πείραμα». Γενιά, που χρειάστηκε να βάλει πλάτη στην εδραίωση νέων για τα ελληνικά δεδομένα προσεγγίσεων στην εκπαιδευτική διαδικασία. Που είχε την ωριμότητα να αποφασίσει και να περιφρουρήσει, καθαρούς από αφίσες και συνθήματα τοίχους στο «Κομνηνάκειο». Που στριμώχτηκε στα τέσσερα PC στο υπόγειο του Μπινείου, προκειμένου να παραδίδονται εργασίες σε επεξεργαστή κειμένου, αντί χειρόγραφες. Που, εντέλει, έβαλε ένα πρώτο λιθαράκι στο πνεύμα κοινότητας που μέχρι σήμερα χαρακτηρίζει το Τμήμα Περιβάλλοντος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

3. Είναι η γενιά που βρέθηκε πρώτη αντιμέτωπη με την παντελή άγνοια της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης, Κοινωνίας και Οικονομίας για τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Που πρώτη αντιμετώπισε την χλεύη αλλά και αποκλεισμούς από συντεχνιακούς γίγαντες – μονοπώλια, που θεώρησαν το αντικείμενο και την ειδικότητα, ανούσια. Που χρειάστηκε να εξηγήσει, παντού, τί είναι το Τμήμα Περιβάλλοντος και τί ο Περιβαλλοντολόγος. Που χρειάστηκε να ανοίξει τα πρώτα μονοπάτια σταδιοδρομίας ενός άγνωστου αντικειμένου σε ένα εχθρικό για το Περιβάλλον, επαγγελματικό τοπίο. Μέλη αυτής της γενιάς Περιβαλλοντολόγων επισκέπτεται τη Μυτιλήνη. Θα έχουν την ευκαιρία, το όραμα που τους περιέγραφαν οι καθηγητές τους τότε, να το δουν από κοντά, υλοποιημένο. Ένα Τμήμα με πλήρες πρόγραμμα σπουδών, μεταπτυχιακά, έρευνα και κανονικές υποδομές. Στις 29 Οκτωβρίου θα συναντηθούν με τους σημερινούς φοιτητές και διδάσκοντες του Τμήματος.

Ευκαιρία για ανασκόπηση των προοπτικών του Τμήματος Περιβάλλοντος σε μια περίοδο όπου η περιβαλλοντική κρίση βρίσκεται προ των πυλών, με ταυτόχρονο παράδοξο την χαμηλή προτίμηση των περιβαλλοντικών σπουδών από μαθητές - υποψήφιους φοιτητές. Είναι βέβαιο ότι έχουν διάθεση και την εμπειρία να βάλουν και πάλι πλάτη. Το ζητούμενο είναι, όλοι μαζί, να δούμε σε τί και πώς. Με τον Πρόεδρο συζητάμε για το πώς θα ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις του Τμήματος και το πώς θα οργανωθεί μια - οικογενειακού χαρακτήρα - δομημένη συζήτηση μεταξύ διδασκόντων, αποφοίτων και φοιτητών. Θα επανέλθουμε με λεπτομέρειες για το πρόγραμμα της 29ης Οκτωβρίου. Η έλευση και οι πρώτες συναντήσεις μεταξύ αποφοίτων θα ξεκινήσει από την προηγούμενη μέρα.

Συγχωρέσετε μου τον μελοδραματικό τόνο… αλλά κάπως έτσι βιώσαμε τα πράγματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

*Ο Μάριος Μπαλής είναι Περιβαντολόγος, Ειδικός Τεχνικού Προσωπικού στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Γενοκτονίες

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ο «προαγωγός» υγείας και οι «εκδιδόμενοι» εργαστηριακοί ιατροί

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, Ταξίαρχος σε αποστρατεία-Συγγραφέας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γυρεύεις εσύ, μια Μανιάτισσα, στο Βόρειο Αιγαίο;

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΟΜΠΟΝΑΣ, εκπαιδευτικός μέλος Ν. Ε ΣΥΡΙΖΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ελλείμματα εκπροσώπησης στην Αυτοδιοίκηση

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, Γιατρός-πρώην αιρετός Νομάρχης Σάμου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Δυναμώνουμε το Σωματείο, ενισχύουμε την «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών»

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ, από την εκπομπή ΠΕΚ-τες
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γράφει ο Γραμματέας του ΚΟΣΜΟΥ και υποψήφιος ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 15/5/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ο Γιάννης Συκάς μιλά για την εκπαίδευση στην εκπομπή ΠΕΚ‑τες

Την Τετάρτη στις 5 το απόγευμα στο «Ν» 99 fm
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η ορατή ομόφυλη ελληνική οικογένεια

Γράφει η ΜΑΡΙΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗ, Διδακτόρισσα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Είδαμε Eurovision… εγώ, η Στρατής και το Παναγιωτελ’. Non binary by Lesvos

Γράφει ο Ταξίαρχος ε.α, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, συγγραφέας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΔΩ ΛΗΜΝΟΣ : Κάσπακας, ο δρόμος για τον Αγιο Γιάννη

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Η «Συνύπαρξη» προβάλλει το ντοκιμαντέρ «142 χρόνια»

Για την ταινία, την αυτοψία στη Βάστρια, αλλά και τις χρόνιες προσπάθειες για την έλευση Τούρκων επισκεπτών μιλήσαμε με τον Πάρη Βουνατσή και τον Γιάννη Παυλή
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ