× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μείωση της κατανάλωση και αύξηση της παραγωγής κρασιού

Οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της αγοράς του κρασιού στην Ευρώπη

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 12/10/2022

Μείωση της κατανάλωση και αύξηση της παραγωγής κρασιού

Το 2022/23, η παραγωγή κρασιού στις χώρες της Ε.Ε. εκτιμάται ότι θα είναι κατά 2,5% πάνω από το μέσο όρο της πενταετίας (+1,5% σε ετήσια βάση), αυτό αναφέρει η εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της αγροτικής παραγωγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκτιμάται πως η παραγωγή θα φθάσει στα 155 εκατ. εκατόλιτρα. Αυτό οφείλεται κυρίως στη μεγαλύτερη παραγωγή που αναμένεται στη Γαλλία (περίπου +15% σε ετήσια βάση). Η παραγωγή κρασιού της Ισπανίας αναμένεται μειωμένη κατά 10% και της Ιταλίας να διαμορφωθεί στα ίδια επίπεδα με την παραγωγή της περιόδου 2021/22

 

Τα τελικά στοιχεία της παραγωγής θα καθοριστούν από τις βροχοπτώσεις και την θερμική καταπόνηση, που επηρεάζουν τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα των σταφυλιών.  Θερμοκρασίες, πάνω από τον μέσο όρο, που διαρκούν για εβδομάδες  μπορούν να μειώσουν τη συνολική παραγωγή, αλλά θα μπορούσε επίσης να αυξήσει την ποιότητα του κρασιού σε 2022/23 λόγω της σημαντικής μείωσης των μυκητολογικών μολύνσεων.

 

Η κατανάλωση κρασιού στην Ε.Ε. το 2022/23 αναμένεται να μειωθεί κατά 2%. σε ετήσια βάση (από 23 λίτρα σε 22,6 λίτρα κατά κεφαλή). Σε κάποιο βαθμό, αυτή η αλλαγή μπορεί να εξηγηθεί εν μέρει από την αλλαγή της πληθυσιακής σύνθεσης της Ε.Ε.  Ταυτόχρονα, αυτή η πιθανή εξέλιξη σηματοδοτεί μια επιστροφή πιο κοντά στην μακροπρόθεσμη τάση.

 

Υψηλές και σταθερές εξαγωγές κρασιού

 

Οι εξαγωγές κρασιού της Ε.Ε., αναμένεται να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με το επίπεδο προηγούμενης περιόδου εμπορίας (31,6 εκατ. εκατόλιτρα), 2,3% πάνω από μέσο όρο 5ετίας. Οι κύριες αγορές προορισμού των κοινοτικών κρασιών το 2022/23 αναμένεται να παραμείνουν οι ΗΠΑ (με σημερινό μερίδιο 30% σε αξία) και το Ηνωμένο Βασίλειο (18%), ακολουθούμενες από την Ελβετία, τον Καναδά και το Κίνα. Οι εξαγωγές κρασιών ΠΟΠ και ΠΓΕ από την ΕΕ στη Ρωσία Ομοσπονδία μειώνονται τόσο σε όγκο όσο και σε αξία αλλά οι αυξανόμενες ροές φθηνότερων οίνων θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν τη μείωση συνολικά.

 

Οι εξαγωγές ποικιλιακών κρασιών και "άλλων κρασιών" της Ε.Ε, αναμένεται να να ακολουθήσουν αυξητική τάση. Ωστόσο, αυτή η τάση ενδέχεται να επηρεαστεί αρνητικά από το αυξανόμενο κόστος ενέργειας, μεταφοράς και συσκευασίας.

 

Την περίοδο 2022/23 οι εισαγωγές κρασιού της Ε.Ε. προβλέπεται να ακολουθήσουν πτωτική τάση. μακροπρόθεσμη τάση, λόγω της μείωσης των εισαγωγών κρασιών ΠΟΠ. Αναμένεται ότι θα μειωθούν σε 6,7 εκατ. εκατόλιτρα (-2,5% σε ετήσια βάση και 12% κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας).

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εφτασαν οι πρώτοι Ολλανδοί στη Λέσβο

Προσγειώθηκε η πρώτη πτήση τσάρτερ της TUI στο Αεροδρόμιο Οδυσσέας Ελύτης
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Τέσσερεις θέσεις υδρονομέων στο Δήμο Μυτιλήνης

Μέχρι την Πέμπτη 2 Μαίου η υποβολή των αιτήσεων
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταδίκες αγροτών για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καταγγέλλει τις καταδίκες αγροτών σε ποινές φυλάκισης 15 μηνών για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Γενάρη του 2020
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πέρασε από την Ευρωβουλή η πρώτη αναθεώρηση της ΚΑΠ

Οι αναθεωρημένες διατάξεις θα εφαρμοστούν το 2024 σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ετοιμάζεται νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς

Ξεκίνησε τις διαβουλεύσεις η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης