× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Καταχρεωμένο και χωρίς άδεια λειτουργίας το γηροκομείο στο Πλωμάρι

Οι εργαζόμενοι πληρώνονται έναντι εδώ και πολύ καιρό ενώ υπάρχει τεράστιο χρέος και απέναντι στους προμηθευτές οι οποίοι διακόπτουν τη συνεργασία τους με το Μιχαλέλειο Ίδρυμα

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 13/10/2022

Καταχρεωμένο και χωρίς άδεια λειτουργίας το γηροκομείο στο Πλωμάρι

Τι συμβαίνει στο Μιχαλέλειο γηροκομείο του Πλωμαρίου; Πληθαίνουν οι φήμες και οι ψίθυροι στην τοπική κοινωνία της περιοχής και όχι μόνο, ότι τα πράγματα στο ίδρυμα δεν πάνε καθόλου καλά, ότι υπάρχουν οφειλές προς τους εργαζόμενους οι οποίοι πληρώνονται με έναντι καθώς και σε προμηθευτές κάποιοι από τους οποίους έχουν σταματήσει να δίνουν τρόφιμα και υλικά στο ίδρυμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι συνολικές οφειλές αναφέρουν οι πληροφορίες αγγίζουν τις 46.000 ευρώ ενώ  η κοινότητα Πλωμαρίου, που θα πρέπει σύμφωνα με το ΦΕΚ που εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2022  να αναλάβει τη διοίκησή του, δεν προχωρά στη σύσταση Διοικητικού Συμβουλίου, φοβούμενη τις ευθύνες που προκύπτουν από τα χρέη αυτά. 

Οι περιπέτειες γενικά του ιδρύματος ξεκίνησαν μετά το 2010, με τον ενιαίο Δήμο Λέσβου, όπου η νομοθεσία απαιτούσε όλα τα Ιδρύματα των πρώην Δήμων να περάσουν στα χέρια και στη Διοίκηση του κεντρικού Δήμου.

Η Δημοτική Αρχή Γαληνού το 2018 ξεκίνησε μια προσπάθεια  μεταφοράς ουσιαστικά της διοίκησης του ιδρύματος στην κοινότητα Πλωμαρίου. Οι ενέργειες ωστόσο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας έπειτα από πολλές περιπέτειες και παρεμβάσεις ολοκληρώθηκαν μόλις τον περασμένος Ιούλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα χρήματα που πληρώνουν οι 26 περίπου ηλικιωμένοι που έχουν απομείνει στο ίδρυμα, αναφέρουν έγκυρες πηγές, περίπου 15.000 ευρώ  επαρκούν οριακά για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων, με αποτέλεσμα όλες οι υποχρεώσεις να καθυστερούν και να υπάρχουν αρκετές  οφειλές προς τρίτους. 

Το μεγάλο πρόβλημα όμως είναι ότι το χρεωμένο γηροκομείο έχει χάσει και την άδεια λειτουργίας του μετά το 2010 και την υπαγωγή του στο Δήμο Λέσβου  και για να την ανακτήσει απαιτείται να λυθούν πολλά ανοιχτά ζητήματα, μεταξύ αυτών και εκκρεμότητες στο κτίριο οι οποίες κοστολογούνται κοντά στις 200.000 ευρώ. 

Η έλλειψη αδειοδότησης ωστόσο έχει σοβαρές συνέπειες στην εύρυθμη λειτουργία του Μιχαλέλειου, αφού δεν μπορεί από κανέναν κρατικό και δημόσιο οργανισμό να χρηματοδοτηθεί νομότυπα για να ενισχυθεί η λειτουργία του. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όταν ανέκυψε λοιπόν ζήτημα να αναλάβει η κοινότητα Πλωμαρίου τη διοίκηση του ιδρύματος παραλαμβάνοντας από το Δήμαρχο Μυτιλήνης, ο πρόεδρος της κοινότητας Γιάννης Ξανθούλης, γνωρίζοντας την οικονομική κατάσταση του ιδρύματος και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, έβαλε ως όρο την αποπληρωμή όλων των χρεών. Μάλιστα ο κ. Ξανθούλης ζήτησε να βρεθεί νόμιμος τρόπος για τακτική ενίσχυση του ιδρύματος ώστε να μην βρεθεί ξανά σε δύσκολη θέση καθώς και δρομολόγηση των διαδικασιών για την αδειοδότησή του. 

Η Δημοτική Αρχή, προς το παρόν δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημα της κοινότητας Πλωμαρίου με το αιτιολογικό ότι τα χρέη είναι δύσκολο να καλυφθούν με νόμιμο τρόπο καθώς ο Δήμος δεν δικαιολογείται να χρηματοδοτεί το Μιχαλέλειο γηροκομείο. 

Το αδιέξοδο στην υπόθεση αυτή, έχει δημιουργήσει σοβαρές συγκρούσεις στους κόλπους της δημοτικής αρχής ενώ οι σχέσεις του Στρατή Κύτελη με τον πρόεδρο της κοινότητας Γιάννη Ξανθούλη το τελευταίο διάστημα είναι πολύ κακές. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ίδιος ο κ. Ξανθούλης αναφέρει μιλώντας στο «Ν» ότι σε καμία περίπτωση δεν θα αναλάβει ένα χρεωμένο ίδρυμα και ότι αν δεν ξεκαθαρίσει η κατάσταση είναι αποφασισμένος  ακόμη και  να παραιτηθεί από την κοινότητα Πλωμαρίου.

Την ίδια ώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Πλωμαρίου Δημήτρης Βαρβαγιάννης, αναζητά τρόπους ενίσχυσης του Μιχαλέλειου μέσω του Νομικού Προσώπου Κοινωνικής Πρόνοιας στο οποίο είναι πρόεδρος, ώστε να γίνει αποπληρωμή των χρεών. 

Το θέμα έχει αναδείξει στο Δημοτικό Συμβούλιο η παράταξη «Με Πυξίδα τον Πολίτη» ενώ πιθανόν να συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. 

Όπως αναφέρει ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης  Δημήτρης Μαλλιαρός ο οποίος ζει στην περιοχή, η κατάσταση στο Ίδρυμα είναι πολύ δύσκολη και αν συνεχιστεί αυτή η αδιαφορία τότε οι συνέπειες θα είναι πολύ δυσάρεστες για την τοπική κοινωνία και τους γέροντες που φιλοξενούνται. 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΚΚΕ στηρίζει την Κίνηση κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών

Η βουλευτής Λέσβου Μαρία Κομνηνάκα συναντήθηκε με μέλη της κίνησης για ελεύθερα βουνά στη Λέσβο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Εχει αδικηθεί η Λέσβος»

Δεν περίμενε τον Ιούνιο του 2023 όταν επισκέφτηκε για πρώτη φορά το νησί ότι θα γίνει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ο Στέφανος Κασσελάκης στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Βρέθηκαν στον «μαγικό κόσμο των βιβλίων»!

Εντυπωσιακή μουσικο-αφηγηματική παράσταση από την Αθανασία Δαφιώτη και τον Γρηγόρη Μολυβιάτη στην Πέτρα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Δράση καθαρισμού του βυθού στο λιμανάκι της Ευρειακής Γέρας

Ο βυθός είχε συσσωρεύσει αντικείμενα και απορρίμματα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ως πότε θα μείνει η Μυτιλήνη χωρίς κολυμβητήριο;

Καμία εξέλιξη έως αυτή τη στιγμή για την χρηματοδότηση του έργου η οποία περιορίστηκε σημαντικά από το Υπουργείο μετά την πρώτη δημοπράτηση του έργου. Δεν προχωρά η διαδικασία χωρίς ολόκληρο το ποσό
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Καθαρίζουν οι ακτές της Δυτικής Λέσβου

Με την άφιξη ειδικού μηχανήματος η αρχή έγινε στην Πέτρα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συλλυπητήρια Μουτζούρη για τον θάνατο του Στράτου Σεφτελή

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Eφυγε από τη ζωή ο Στράτος Σεφτελής

Σε ηλικία 68 ετών πέθανε ο καταξιωμένος δημοσιογράφος, αθλητικός συντάκτης και παρουσιαστής για 34 χρόνια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Να απαιτείτε από τους πολιτικούς να είναι υπηρέτες σας»

Πολίτες της Μυτιλήνης και εκπροσώπους φορέων συνάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης κατά την επίσκεψη του στη Λέσβο
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάλεσμα σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ

Εξόρμηση στην αγορά της Μυτιλήνης πραγματοποίησαν στελέχη του κόμματος