× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Δομικές αλλαγές στην αγορά του γάλακτος

Πως θα πληρώνονται οι κτηνοτρόφοι το γάλα που παραδίδουν στους τυροκόμους

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 11/10/2022

Δομικές αλλαγές στην αγορά του γάλακτος

Τούτες τις μέρες προχωρούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κτηνοτρόφων και των συνεταιρισμών τους από την μια πλευρά και των τυροκομικών επιχειρήσεων από την άλλη πλευρά. Ωστόσο οι τιμές δεν θα είναι ίδιες για όλους και επίσης οι τιμές που θα συμφωνηθούν τώρα δύσκολα θα παραμείνουν σταθερές μέχρι το κλείσιμο της γαλακτοπαραγωγικής περιόδου 2022/2023.

 

Η τιμή παραγωγού του γάλακτος (πρόβειου και κατσικίσιου), σε λίγες περιοχές της χώρας, το 2022 παρέμεινε σταθερή, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΛΓΟ Δήμητρα. Η τιμή παραγωγού για το πρόβειο γάλα ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2022 από τα 1,17 ευρώ ανά κιλό και τον Ιούλιο ανέβηκε στα 1,24 ευρώ ανά κιλό. Δηλαδή μέσα σε επτά μήνες καταγράφηκε μια αύξηση της μέσης τιμής κατά 7 λεπτά του ευρώ. Μικρότερη ήταν η μεταβολή στην τιμή του κατσικίσιου γάλακτος. Η μέση τιμή του τον Ιανουάριο του 2022 ξεκίνησε από τα 0,73 ευρώ ανά κιλό και ανέβηκε ως τα 0,77 ευρώ ανά κιλό τον Ιούλιο. Αύξηση κατά 4 λεπτά του ευρώ.

 

Οι τιμές παραγωγού του πρόβειου και του κατσικίσιου γάλακτος αυξήθηκαν για δύο βασικούς λόγους: α) η αύξηση του κόστους παραγωγής και του πληθωρισμού οδήγησαν τους κτηνοτρόφους και τους συνεταιρισμούς τους να επιδιώξουν αναμόρφωση των τιμών προς τα πάνω, β) οι ανεπαρκείς διαθέσιμες ποσότητες γάλακτος οδήγησαν πολλές τυροκομικές επιχειρήσεις να δώσουν οριακά βελτιωμένες τιμές για να πάρουν τις ποσότητες γάλακτος που είχαν ανάγκη.

 

 

Με τον πληθωρισμό να τρέχει με ρυθμό 12% στην Ελλάδα (ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για τον Σεπτέμβριο του 2022), δύσκολα μπορεί να πιστέψει κανείς πως το κόστος παραγωγής του γάλακτος θα παραμείνει σταθερό. Γι’ αυτό και σε αρκετές περιπτώσεις οι συνεταιρισμοί θέλουν να βάλουν στις συμφωνίες με τις τυροκομικές επιχειρήσεις ρήτρα αναπροσαρμογής των τιμών με βάση την εξέλιξη του πληθωρισμού.

 

Κλιμακούμενη τιμή παραγωγού

 

Το 2022 είδαμε να διευρύνεται πολύ η διαφοροποίηση των τιμών από κτηνοτρόφο σε κτηνοτρόφο. Οι μεγάλοι κτηνοτρόφοι πήραν καλύτερες τιμές επειδή εξασφάλιζαν παράδοση μεγάλων ποσοτήτων γάλακτος στις τυροκομικές επιχειρήσεις. Οι μικροί κτηνοτρόφοι πούλησαν το γάλα τους σε αισθητά χαμηλότερες τιμές.

 

Η συνεργατική πώληση του πρόβειου και του κατσικίσιου γάλακτος στην Λέσβο εξασφαλίζει στους κτηνοτρόφους τις ίδιες τιμές παραγωγού για μικρούς και μεγάλους κτηνοτρόφους.

 

Ωστόσο είναι πολύ πιθανό, αν όχι φέτος, τα επόμενα χρόνια να δούμε ουσιαστικές διαφοροποιήσεις στις τιμές του γάλακτος από συνεταιρισμό σε συνεταιρισμό. Έτσι ώστε οι συνεταιρισμοί που παραδίδουν μεγαλύτερες ποσότητες γάλακτος, καλύτερης ποιότητας προϊόν και με περισσότερα λιπαρά να λαμβάνουν καλύτερες τιμές για τα μέλη τους.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ξεκίνημα μετ’ εμποδίων για τις φορολογικές δηλώσεις

Σωρεία προβλημάτων διαπιστώνουν οι λογιστές
ΕΡΓΑΣΙΑ

12 θέσεις στο Δήμο Μυτιλήνης

Μέχρι την Πέμπτη 23 Μαΐου η υποβολή των αιτήσεων
ΑΤΖΕΝΤΑ

Εκδήλωση στην Καλλονή για τον τουρισμό και την επιχειρηματικότητα

Υπό την αιγίδα του Δήμου Δυτικής Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συνάντηση Αντωνέλλη με τους εργολάβους της Δακοκτονίας

Εν όψει της έναρξης του Προγράμματος καταπολέμησης του Δάκου της Ελιάς για το 2024
ΕΡΓΑΣΙΑ

Αγγελία εργασίας σε γραφείο ενοικιάσεων αυτοκινήτων

Ζητείται υπάλληλος στη Μυτιλήνη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κατά 5.000 αυξήθηκαν οι επιβάτες στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης

Οριακή ανάκαμψη της επιβατικής κίνησης τον Απρίλη παρά την σημαντική αύξηση των πτήσεων
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αρχισε η διαβούλευση για τον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ

Η εφαρμογή του θα ξεκινήσει το 2025 δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

1.115 ήταν οι αφίξεις με τσάρτερ τον Απρίλη

Χωρίς εκπλήξεις το ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου του 2024 για τη Λέσβο
ΚΟΣΜΟΣ

Αντέχουν οι Ισπανικές εξαγωγές ελαιολάδου

Μέτρια αναμένεται η παραγωγή ελαιολάδου της Ισπανίας την ελαιοκομική περίοδο 2024 - 2025
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αύξησε τις εξαγωγές τυριών η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2023

Μικρή αύξηση της παραγωγής αναμένεται για το 2024, σύμφωνα με τις εαρινές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπή για την αγροτική οικονομία της Ε.Ε.
ΑΓΡΟΤΕΣ

20.000 ευρώ για υποστήριξη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας

Τεχνική σύμβουλο με απευθείας ανάθεση προσέλαβε η Περιφέρεια