× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πτώση 25% της παραγωγής ελαιολάδου στην Ε.Ε.

Η βραχυπρόθεσμες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ελαιόλαδο βλέπουν μείωση παραγωγής, κατανάλωσης και των εξαγωγών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 9/10/2022

Πτώση 25% της παραγωγής ελαιολάδου στην Ε.Ε.

Η παραγωγή ελαιολάδου στην Ε.Ε. (Ευρωπαϊκή Ένωση) αναμένεται να μειωθεί την περίοδο 2022/23 κατά 25%, εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ανάλυση της για τις βραχυπρόθεσμες εξελίξεις στην παραγωγή των αγροτικών προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κάμψη της παραγωγής αφορά όλες τις χώρες της Ε.Ε. εκτός από την Ελλάδα. Η χαμηλότερη διαθεσιμότητα είναι πιθανό να καλυφθεί από αυξημένες εισαγωγές, ενώ οι εξαγωγές της Ε.Ε. θα μπορούσαν να μειωθούν, ιδίως σε ορισμένες πιο ευαίσθητες στις τιμές αγορές. Επιπλέον, η χαμηλότερη διαθεσιμότητα στις κύριες χώρες παραγωγής της ΕΕ και οι συνεχιζόμενες πιέσεις (σ.σ. δηλαδή αυξήσεις) στις τιμές καταναλωτή ενδέχεται να οδηγήσουν την Ε.Ε. μείωση της κατανάλωσης (-9%).


Πτώση των εξαγωγών


Παρά τις αρχικές προσδοκίες ότι οι εξαγωγές ελαιολάδου της Ε.Ε. εκτιμά πως θα μειωθούν κατά 4% την περίοδο 2021/22, εκτιμά η Κομισιόν. Η αύξηση των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ και την Κίνα (συμπεριλαμβανομένου του Ιουλίου) αντιστάθμισε τις απώλειες σε άλλους κύριους εξαγωγικούς προορισμούς (Βραζιλία, Καναδάς, Ιαπωνία, Αυστραλία), μαζί με την αύξηση των αποστολών προς ορισμένους αναπτυσσόμενους προορισμούς.


Ως εκ τούτου, οι εξαγωγές της Ε.Ε. για το 2021/22 θα μπορούσαν να είναι παρόμοιες με πέρυσι, υποστηριζόμενες περαιτέρω από την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, και εξακολουθώντας να έχουν ανταγωνιστικές τιμές σε σύγκριση με άλλα φυτικά έλαια. Αντίθετα, οι εισαγωγές της Ε.Ε. συνεχίζουν να μειώνονται, καθώς η Τυνησία πιθανότατα διατηρεί ορισμένα αποθέματα στην εγχώρια αγορά της, και ως εκ τούτου θα μπορούσαν να φθάσουν μόνο σε περίπου 145 000 τόνους.


Η τιμή καταναλωτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ελαιόλαδο συνεχίζει να αυξάνεται, αλλά με χαμηλότερο ρυθμό σε σχέση με άλλα φυτικά έλαια (+12% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο), γεγονός που στηρίζει την αυξανόμενη ζήτηση, σε συνδυασμό με την ανάκαμψη του τουρισμού. Ως εκ τούτου, το 2021/22 η κατανάλωση στην Ε.Ε. θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 11%, όπως αναμενόταν στην προηγούμενη ανάλυση της Κομισιόν.


Οι εκτιμήσεις για την παραγωγή της νέας περιόδου


Η ζέστη κατά την περίοδο ανθοφορίας, σε συνδυασμό με την ξηρασία κατά τη φάση ανάπτυξης των ελιών επηρέασε αρνητικά την παραγωγή ελαιολάδου της ΕΕ για το 2022/23 τόσο σε όγκο όσο και σε ποιότητα. Στην Ισπανία και την Ιταλία, η μείωση της παραγωγής θα μπορούσε να φθάσει στο 30%. Στην περίπτωση της Πορτογαλίας, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες θα μπορούσαν σε κάποιο βαθμό να αντισταθμιστούν από την παραγωγή σε πιο εντατικά συστήματα τα οποία επηρεάζονται λιγότερο από την ξηρασία. Παρόλα αυτά, η παραγωγή αναμένεται να παραμείνει σχεδόν 40% χαμηλότερη από πέρυσι. Από τις κύριες χώρες παραγωγής της Ε.Ε., μόνο η Ελλάδα αναμένεται να καταγράψει άνοδο. Ωστόσο, η παραγωγή ελαιολάδου της Ε.Ε. το 2022/23 μπορεί να φθάσει μόνο τους 1,7 εκατ. τόνους (25% κάτω από πέρυσι και 20% κάτω από το μέσο όρο της πενταετίας). Παρά τα υψηλά τελικά αποθέματα της προηγούμενης περιόδου (625.000 τόνοι), η αρχική διαθεσιμότητα το 2022/23 θα μπορούσε να είναι η χαμηλότερη σε σύγκριση με τις προηγούμενες 5 περιόδους εμπορίας.


Μια αναμενόμενη καλή συγκομιδή στην Τυνησία (περίπου 250.000 τόνων), θα μπορούσε να επιτρέψει κάποια αποδέσμευση αποθεμάτων, και ως εκ τούτου αναμένονται υψηλότερες εισαγωγές στην Ε.Ε. (200.000 τόνους), ενώ οι εξαγωγές της Ε.Ε. θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 10%, υποθέτοντας επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών, άρα χαμηλότερη ζήτηση στις πιο ευαίσθητες στις τιμές αγορές. Επιπλέον, η χαμηλότερη διαθεσιμότητα στις κύριες χώρες παραγωγής της Ε.Ε. και οι συνεχιζόμενες πιέσεις στις τιμές καταναλωτή ενδέχεται να οδηγήσουν σε μείωση της κατανάλωσης στην Ε.Ε. (-9%). Συνολικά, τα τελικά αποθέματα αναμένεται να μειωθούν κατά 45% περίπου (σε σχεδόν 350 000 τόνους).

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΟΡΑ

Στο μικροσκόπιο, ψηφιακή κάρτα εργασίας, ψηφιακό ωράριο και ηλεκτρνικά βιβλία

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία τα ενημερωτικά σεμινάρια για τις επιχειρήσεις του Επιμελητηρίου Λέσβου σε Λέσβο και Λήμνο
ΑΓΟΡΑ

Γενική Συνέλευση για τον Εμπορικό Σύλλογο Μυτιλήνης

Την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου στις 5.30 το απόγευμα στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Λέσβου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Τρέχει και δεν φτάνει» η Περιφερειακή Αρχή Μουτζούρη

Διαταγή πληρωμή από την εκκαθαρίστρια εταιρεία της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου Λήμνου που διεκδικεί να εισπράξει 327.085,36 ευρώ από τα δάνεια της ΑΕΝΑΛ και της Lesvoshop A.E.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Χαμηλές πτήσεις για τον λιανεμπόριο στο βόρειο Αιγαίο

Μόλις 4,8% ο ρυθμός αύξησης τον Νοέμβριο του 2022 σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2021
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αδέσποτα βόδια στον Πολιχνίτο, καταστρέφουν χωράφια και περιουσίες

Απίστευτη καταγγελία από κτηνοτρόφους της περιοχής, οι οποίοι ειναι σε απόγνωση και ζητούν την παρέμβαση των αρχών. Όπως λένε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος καθώς τα ζώα είναι ανεξέλεγκτα και έχουν αγριέψει
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Απαγορευτικά και αλλαγές δρομολογίων στα πλοία

Τροποποιούνται τα δρομολόγια λόγω καιρικών συνθηκών
ΕΛΛΑΔΑ

Ολοταχώς για ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου

Με δημόσιο χρήμα θα γίνει η κατασκευή νέων πλοίων σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Τρείς θέσεις στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου

Μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου η υποβολή των αιτήσεων
ΕΡΓΑΣΙΑ

Σε ετήσια ακινησία το Aqua Blue

To Super Star θα εκτελεί τα δρομολόγια στην γραμμή Λαύριο – Άγιος Ευστράτιος – Λήμνος – Καβάλα
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ζητείται συνεργάτης από το Medical shop Πατερέλλης

Προϋπηρεσία στο χώρο της υγείας θα εκτιμηθεί
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Δακοκτονία μία από τα ίδια και το 2023;

Οι υποσχέσεις για ανασχεδιασμό των προγραμμάτων καταπολέμησης του δάκου έμειναν υποσχέσεις