× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πτώση 25% της παραγωγής ελαιολάδου στην Ε.Ε.

Η βραχυπρόθεσμες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ελαιόλαδο βλέπουν μείωση παραγωγής, κατανάλωσης και των εξαγωγών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 9/10/2022

Πτώση 25% της παραγωγής ελαιολάδου στην Ε.Ε.

Η παραγωγή ελαιολάδου στην Ε.Ε. (Ευρωπαϊκή Ένωση) αναμένεται να μειωθεί την περίοδο 2022/23 κατά 25%, εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ανάλυση της για τις βραχυπρόθεσμες εξελίξεις στην παραγωγή των αγροτικών προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κάμψη της παραγωγής αφορά όλες τις χώρες της Ε.Ε. εκτός από την Ελλάδα. Η χαμηλότερη διαθεσιμότητα είναι πιθανό να καλυφθεί από αυξημένες εισαγωγές, ενώ οι εξαγωγές της Ε.Ε. θα μπορούσαν να μειωθούν, ιδίως σε ορισμένες πιο ευαίσθητες στις τιμές αγορές. Επιπλέον, η χαμηλότερη διαθεσιμότητα στις κύριες χώρες παραγωγής της ΕΕ και οι συνεχιζόμενες πιέσεις (σ.σ. δηλαδή αυξήσεις) στις τιμές καταναλωτή ενδέχεται να οδηγήσουν την Ε.Ε. μείωση της κατανάλωσης (-9%).


Πτώση των εξαγωγών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Παρά τις αρχικές προσδοκίες ότι οι εξαγωγές ελαιολάδου της Ε.Ε. εκτιμά πως θα μειωθούν κατά 4% την περίοδο 2021/22, εκτιμά η Κομισιόν. Η αύξηση των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ και την Κίνα (συμπεριλαμβανομένου του Ιουλίου) αντιστάθμισε τις απώλειες σε άλλους κύριους εξαγωγικούς προορισμούς (Βραζιλία, Καναδάς, Ιαπωνία, Αυστραλία), μαζί με την αύξηση των αποστολών προς ορισμένους αναπτυσσόμενους προορισμούς.


Ως εκ τούτου, οι εξαγωγές της Ε.Ε. για το 2021/22 θα μπορούσαν να είναι παρόμοιες με πέρυσι, υποστηριζόμενες περαιτέρω από την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, και εξακολουθώντας να έχουν ανταγωνιστικές τιμές σε σύγκριση με άλλα φυτικά έλαια. Αντίθετα, οι εισαγωγές της Ε.Ε. συνεχίζουν να μειώνονται, καθώς η Τυνησία πιθανότατα διατηρεί ορισμένα αποθέματα στην εγχώρια αγορά της, και ως εκ τούτου θα μπορούσαν να φθάσουν μόνο σε περίπου 145 000 τόνους.


Η τιμή καταναλωτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ελαιόλαδο συνεχίζει να αυξάνεται, αλλά με χαμηλότερο ρυθμό σε σχέση με άλλα φυτικά έλαια (+12% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο), γεγονός που στηρίζει την αυξανόμενη ζήτηση, σε συνδυασμό με την ανάκαμψη του τουρισμού. Ως εκ τούτου, το 2021/22 η κατανάλωση στην Ε.Ε. θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 11%, όπως αναμενόταν στην προηγούμενη ανάλυση της Κομισιόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Οι εκτιμήσεις για την παραγωγή της νέας περιόδου


Η ζέστη κατά την περίοδο ανθοφορίας, σε συνδυασμό με την ξηρασία κατά τη φάση ανάπτυξης των ελιών επηρέασε αρνητικά την παραγωγή ελαιολάδου της ΕΕ για το 2022/23 τόσο σε όγκο όσο και σε ποιότητα. Στην Ισπανία και την Ιταλία, η μείωση της παραγωγής θα μπορούσε να φθάσει στο 30%. Στην περίπτωση της Πορτογαλίας, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες θα μπορούσαν σε κάποιο βαθμό να αντισταθμιστούν από την παραγωγή σε πιο εντατικά συστήματα τα οποία επηρεάζονται λιγότερο από την ξηρασία. Παρόλα αυτά, η παραγωγή αναμένεται να παραμείνει σχεδόν 40% χαμηλότερη από πέρυσι. Από τις κύριες χώρες παραγωγής της Ε.Ε., μόνο η Ελλάδα αναμένεται να καταγράψει άνοδο. Ωστόσο, η παραγωγή ελαιολάδου της Ε.Ε. το 2022/23 μπορεί να φθάσει μόνο τους 1,7 εκατ. τόνους (25% κάτω από πέρυσι και 20% κάτω από το μέσο όρο της πενταετίας). Παρά τα υψηλά τελικά αποθέματα της προηγούμενης περιόδου (625.000 τόνοι), η αρχική διαθεσιμότητα το 2022/23 θα μπορούσε να είναι η χαμηλότερη σε σύγκριση με τις προηγούμενες 5 περιόδους εμπορίας.


Μια αναμενόμενη καλή συγκομιδή στην Τυνησία (περίπου 250.000 τόνων), θα μπορούσε να επιτρέψει κάποια αποδέσμευση αποθεμάτων, και ως εκ τούτου αναμένονται υψηλότερες εισαγωγές στην Ε.Ε. (200.000 τόνους), ενώ οι εξαγωγές της Ε.Ε. θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 10%, υποθέτοντας επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών, άρα χαμηλότερη ζήτηση στις πιο ευαίσθητες στις τιμές αγορές. Επιπλέον, η χαμηλότερη διαθεσιμότητα στις κύριες χώρες παραγωγής της Ε.Ε. και οι συνεχιζόμενες πιέσεις στις τιμές καταναλωτή ενδέχεται να οδηγήσουν σε μείωση της κατανάλωσης στην Ε.Ε. (-9%). Συνολικά, τα τελικά αποθέματα αναμένεται να μειωθούν κατά 45% περίπου (σε σχεδόν 350 000 τόνους).

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Το «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» ταξιδεύει... στην οινική αγορά της Αθήνας

Τα κρασιά του συνεταιριστικού οινοποιείου παρουσιάστηκαν σε εκπροσώπους γνωστών wine bar της Αθήνας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συζήτηση για την επιδότηση του κόστους μεταφοράς ζωοτροφών

Η Περιφέρεια καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, επαγγελματίες και κτηνοτρόφους να παραστούν στην ημερίδα
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αγγλοι οι πρώτοι Ευρωπαίοι τουρίστες στη Λέσβο

Δείτε τι δήλωσαν για το νησί κατά την άφιξη τους στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης "Οδυσσέας Ελύτης"
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Έρχεται το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στη Μυτιλήνη για το 2024

Δήλωση στην κάμερα του «Ν» του προέδρου της Ναυτιλιακών Πρακτόρων Παναγιώτη Χατζηκυριάκου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Νέο καταμαράν στη γραμμή Μυτιλήνη‑Αϊβαλί

Με μεταφορική ικανότητα 449 ατόμων
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κουίζ: Πού είναι το ΑΤΜ της «Εθνικής» στον Μόλυβο;

Ερώτημα για… δυνατούς λύτες, εν όψει της έναρξης της θερινής σεζόν
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η βίζα των Τούρκων είναι δικό μας επίτευγμα»

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης μιλά στο «Ν» για την βίζα express, τις εξωστρεφείς δράσεις, τα μεγάλα έργα, τα ομοφοβικά σχόλια και τη μήνυση
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Πρώτα σημάδια ανάκαμψης για το ελαιόλαδο

Δείτε εδώ πως διαμορφώθηκαν οι τιμές
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ

18 θέσεις εποχικού προσωπικού στο Δήμο Μυτιλήνης

Μέχρι τη Δευτέρα 22 Απριλίου η προθεσμία των αιτήσεων-Αναλυτικά οι ειδικότητες που ζητούνται
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αύξηση των πόρων της ΚΑΠ ζητά η Νέα Αριστερά

Δείτε εδώ ολόκληρο το πλαίσιο των προτάσεων του κόμματος για την αναθεώρηση της ΚΑΠ αλλά και του Στρατηγικού Σχεδίου της χώρας.
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ζητείται Μηχανικός

Για πλήρη απασχόληση σε εργοτάξια εντός Λέσβου
ΑΓΟΡΑ

Πασχαλινές λαμπάδες από τα χεράκια της «Κυψέλης»

Μία σημαντική δράση από το Κέντρο διημέρευσης για ΑμεΑ, στην Ερμού Μυτιλήνης