× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στις θάλασσες της ζωής και του θανάτου

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ*

Δημοσίευση 7/10/2022

Στις θάλασσες της ζωής και του θανάτου

Κλείνεις τα μάτια και φέρνεις μπροστά σου την καλοκαιρινή εικόνα της παραλίας Πεταλίδι, εκεί μετά τη Θερμή. Πλατάνια μέχρι τη θάλασσα, κροκάλες στην αρχή, άμμος μόλις φύγεις λίγο πιο μέσα. Έξω τραπεζάκια και καρέκλες από το μικρό ξενοδοχείο, σιγανή μουσική ταυτόχρονα με τις φωνές των τζιτζικιών. Μερικές φορές μείναμε μέχρι αργά τη νύχτα• τους απογευματινούς καφέδες διαδέχτηκαν μπύρες και σουβλάκια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τώρα κομπιάζεις• σκέφτεσαι απλωμένα πτώματα ανθρώπων, κάτω απ’ τα πλατάνια, παρακεί οι διασωθέντες, ασθενοφόρα, γιατροί, διασώστες. Όχι εθελοντές δεν είχε, γιατί έχει ποινικοποιηθεί – ξανά – η προσφορά βοήθειας στον άλλο, στον άνθρωπο που έρχεται στο νησί σου. Οι διασωθέντες τράβηξαν για το βουνό, πάνω απ’ τους ελαιώνες, κρύφτηκαν στα ρουμάνια των πρίνων, των σκίνων και της αγριαελιάς. Φοβούνται τους άλλους ανθρώπους, την τοποθέτηση σε άλλη βάρκα, τη βίαιη επιστροφή• την επαναπροώθηση. Πώς το είπε ο ονομαζόμενος υπουργός Μετανάστευσης; Αναχαίτιση κι όχι επαναπροώθηση! Ας γελάσω, που θα ’λεγε κι ο Καραγάτσης.

Μόνο που στην περίπτωση του ναυαγίου, στη θαλάσσια περιοχή Θερμή της Λέσβου, δεν έχουμε περιγραφή από κάποιο μυθιστόρημα κι ούτε παρακολουθούμε θεατρικό έργο. Και στις δυο περιπτώσεις, όσο κι αν σφίγγεται το στομάχι μας, γνωρίζουμε ότι είναι εικονικό αυτό που λαμβάνουμε.

Τις προάλλες διαβάσαμε θετικά σχόλια για την τηλεοπτική σειρά «Γλυκάνισος», η οποία διαδραματίζεται στο ίδιο νησί• σ’ αυτή ένας ντόπιος και πλούσιος, ερωτεύεται μια πρόσφυγα. Ακούσαμε για την ανθρώπινη, θετική πλευρά της κοινωνίας, της ζωής των ανθρώπων. Σίγουρα κάποιοι/κάποιες θα δημιουργήσουν σχέσεις με άτομα από τις χώρες που πηγαίνουν. Οι περισσότεροι θα μείνουν και θα ζήσουν μακριά από τους ντόπιους. Έτσι γίνεται για μεγάλο διάστημα, στην ιστορία της μετανάστευσης και της προσφυγιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Διαβάζουμε επίσης, σε ανακοινώσεις σημαντικών διεθνών φορέων που ασχολούνται με τους πρόσφυγες, ότι πρέπει να εξευρεθούν τρόποι ώστε «να βελτιώσουμε τις διόδους για ασφαλή και νόμιμη μετανάστευση». Απ’ την άλλη οι περισσότεροι εδώ και τρία χρόνια φωνάζουν «να φύγετε, να πάτε αλλού», «να μείνετε στις χώρες σας».

Δύσκολη η ισορροπία, η ανταλλαγή ήρεμου γνωστικού λόγου και αντίλογου. Κάποιοι από εμάς δεν μπαίνουν, με τέτοιο καιρό (6 – 8 μποφόρ), στα μεγάλα καράβια της γραμμής για να ταξιδέψουν. Κι ούτε πηγαίνουν διακοπές σε μακρινά μέρη. Μπορούμε, εν μέρει, να εικάσουμε γιατί αυτοί οι άνθρωποι μπαίνουν σε βάρκες, βάζουν και τα παιδιά τους, για να πάνε σε κάποια άλλη χώρα. Θέλουν να ξεφύγουν, μάλλον, από μια κατά πολύ χειρότερη ζωή και κατάσταση.

Τι κάνουμε, τι μπορεί να γίνει όταν ξεχαστεί το τελευταίο ναυάγιο. Εκτός από τα προγράμματα των δυτικών χωρών, μήπως πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα στον τόπο γέννησής του; Με υποστήριξη εκεί, στις πατρίδες των απελπισμένων κι όχι στα σύνορα;

*Ο Αριστείδης Καλάργαλης είναι συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Το 1ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης «βρίσκει» νέες πηγές στο διάστημα και αποτρέπει τροχαία!

Μιλήσαμε με τους μαθητές που συμμετείχαν σε διαγωνισμό και συνέδριο για τα επιτεύγματα του σχολείου και με τον καθηγητή τους, Ι. Λασκαρίδη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Σαπφώ: Ο πιο φιλόξενος πλανήτης

Άρτεμις Λεοντή: Εύα Σικελιανού-Πάλμερ Υφαίνοντας το μύθο μιας ζωής
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Η Αιβαλιώτισσα Ζωοδόχος Πηγή

Η Παναγιά των ορφανών στο Αϊβαλί των μύθων
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πανελλήνιες: Αγχος, ζαλάδες και… διαταραχές

Των ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΟΥΝΑΡΗ και ΔΗΜΗΤΡΗ ΝΕΙΡΟΥ, μαθητών και Ανιχνευτών Μυτιλήνης*
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ο Μιχαήλ Δουκάκης ήρθε από το Λος Αντζελες για τον «Επικήδειο»

Με καταγωγή από τη Θερμή, ο 34χρονος ηθοποιός άνοιξε τα φτερά του στο εξωτερικό και επέστρεψε στη Λέσβο για μία παράσταση με εύσημα, όπου αλλού την ανέβασε
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ευρωεκλογές. Πού πάει το πράγμα;

Γράφει ο ΟΡΕΣΤΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ, οικονομολόγος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ο Γεραγώτης που παράγει βιολογικές βρώσιμες ελιές

Συνέντευξη με έναν νέο αγρότη
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 7/5/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Δεύτε Λάβετε Φως

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Επαναστατικές Αλλαγές ή Εγκλωβισμένο Σύστημα; Η Πανελλήνια Εξεταστική στην Ελλάδα

Της ΜΑΡΩΣ ΑΘΗΝΙΩΤΗ*, μαθήτριας, μέλος των Ανιχνευτών Μυτιλήνης
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ελεύθερο Πάσχα και 25η Μαρτίου στη Μικρά Ασία του 1920

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αθησαύριστη χρονογραφική Ανάσταση

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ, Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας