× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Αν λειτουργούσε ο αεροδιάδρομος Πολιχνίτου, δεν θα καιγόταν τα Βατερά το καλοκαίρι»

Στην κατάσταση που επικρατεί στο Δήμο Δυτικής Λέσβου, στη μείωση πληθυσμού, στην αναγκαιότητα έργων υποδομής και δασοπραστασίας, αναφέρθηκε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιάννης Συκάς

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 7/10/2022

«Αν λειτουργούσε ο αεροδιάδρομος Πολιχνίτου, δεν θα καιγόταν τα Βατερά το καλοκαίρι»

Πολιτικές  ενίσχυσης των κοινοτήτων, για την παραμονή των κατοίκων στα χωριά τους, ζητά να εφαρμοσθούν από το Δήμο Δυτικής Λέσβου ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιάννης Συκάς σε συνέντευξή του στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κος Συκάς σημειώνει μεταξύ άλλων ότι ο Δήμος θα μπορούσε αν υπήρχε η πολιτική βούληση να στηρίξει την τοπική κοινωνία και να βοηθήσει τους ανθρώπους να παραμείνουν στα χωριά τους.

«Τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής δείχνουν ξεκάθαρα πως τα χωριά μας ερημώνουν και θα πρέπει άμεσα να εφαρμοσθούν πολιτικές για τη συγκράτηση του πληθυσμού στο Δήμο μας. Η τοπική διοίκηση (αυτοδιοίκηση) βέβαια δεν έχει τη δυνατότητα ούτε τις αρμοδιότητες να κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις, μπορεί όμως μέσα από τις δράσεις της να δημιουργεί θέσεις εργασίας στα χωριά.

Για παράδειγμα αν γινόταν περισσότερα μικρά έργα στα χωριά μας, μικρές εργολαβίες δηλαδή, περισσότεροι κάτοικοι θα μπορούσαν να πάρουν ένα μεροκάματο και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας σε αυτά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου δυστυχώς δεν κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ένα έργο που πέρασε από την οικονομική επιτροπή πρόσφατα και αφορούσε ζημιές που είχαν γίνει από θεομηνία του 2020, δόθηκε σε εργολάβους με πρόχειρο διαγωνισμό και εξευτελιστικά μικρές εκπτώσεις.

Το ίδιο έργο αν υπήρχε η βούληση θα μπορούσε να δοθεί σε περισσότερους ανθρώπους με μικρότερα ποσά. Είναι προκλητικό, σχεδόν με διαδικασία απευθείας ανάθεσης να δίνονται τόσο μεγάλα ποσά με μηδαμινές εκπτώσεις σε συγκεκριμένους εργολάβους».

Παράλληλα σημείωσε ο Γιάννης Συκάς, απαιτείται να πραγματοποιηθούν σοβαρά έργα υποδομής τα οποία θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα στα χωριά μας, όμως για παράδειγμα η δημιουργία μικρών φραγμάτων τα οποία θα βοηθήσουν στην επάρκεια νερού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αυτή τη στιγμή προωθούν τη δημιουργία του φράγματος Τσικνιά ενός φαραωνικών διαστάσεων έργου, το οποίο δεν ξέρουμε ακόμη ποιες θα είναι οι συνέπειές του στο περιβάλλον και στο οικοσύστημα του κόλπου Καλλονής. Πιο βιώσιμη και περιβαλλοντικά σωστή λύση είναι η δημιουργία μικρών φραγμάτων σε όλο το νησί τα οποία θα μπορούν να συγκρατούν μεγαλύτερες ποσότητες νερού σε περιόδους ανομβρίας όπως αυτή που περνάμε τώρα, από ότι ένα μοναδικό φράγμα.

Την περίοδο που ήμουν δήμαρχος στον Πολιχνίτο ήμασταν πολύ κοντά στην ολοκλήρωση μελετών και έγκριση του φράγματος της Λιμνοδεξαμενής Πέσας. Για το φράγμα αυτό υπήρχε έτοιμη μελέτη από το Υπουργείο Γεωργίας τότε, την οποία επικαιροποιήσαμε. Ήμασταν πολύ κοντά για να πάρουμε την έγκριση, ωστόσο οι πολιτικές εξελίξεις της περιόδου ακύρωσαν την προσπάθεια. Το έργο αυτό αν γινόταν θα ήταν σωτήριο για την γεωργική ανάπτυξη της περιοχής και τη συγκράτηση του πληθυσμού στα χωριά».

Αναφερόμενος ο κος Συκάς στη μεγάλη πυρκαγιά της Βρίσας το καλοκαίρι η οποία κατέστρεψε πάνω από 20.000 στρέμματα σημείωσε μεταξύ άλλων ότι αν η πολιτεία μαζί με το Δήμο φρόντιζαν να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες καθαρισμού των δασών και δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών, πιθανόν σήμερα δεν θα μιλούσαμε για τόσο μεγάλη καταστροφή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μόνο η θάλασσα που δεν κάηκε σε εκείνη την πυρκαγιά, σημείωσε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης και πρόσθεσε ότι σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης δεν αποκλείεται να έχουμε και νέες καταστροφές, αυτή τη φορά από πλημμυρικά φαινόμενα.

Σημαντικό ρόλο στην προστασία των δασικών εκτάσεων στην περιοχή αυτή, θα μπορούσε να παίξει η ύπαρξη ενός πυροσβεστικού αεροσκάφους με έδρα τον Πολιχνίτο με τη χρήση του αεροδιαδρόμου που υπάρχει εκεί. Αν υπήρχε την ημέρα της φωτιάς ένα τέτοιο αεροσκάφος θα ήταν ζήτημα λίγων ωρών η κατάσβεση της πυρκαγιάς και φυσικά δεν θα είχαμε τις συνέπειες που συζητάμε σήμερα».

Σχολιάζοντας ο Γιάννης Συκάς την προσπάθεια που γίνεται για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών και του γεωθερμικού πεδίου του Πολιχνίτου, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι προϋπόθεση για να λειτουργήσουν σωστά οι ιαματικές πηγές είναι η ολοκλήρωση του έργου του βιολογικού καθαρισμού.

«Επιπλέον είμαι πολύ διστακτικός στο ζήτημα της αξιοποίησης των πηγών, βλέποντας αυτή τη στιγμή σε όλη την Ελλάδα ότι απαξιώνονται και φυτοζωούν οι εγκαταστάσεις των ιαματικών πηγών πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Σε κάθε περίπτωση πάντως θα πρέπει πρώτα να λυθούν τα βασικά ζητήματα που αφορούν το βιολογικό καθαρισμό και μετά να γίνει η όποια επένδυση».  

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Δευτερανάσταση σε Ίππειος και Μιστεγνά

Δείτε εδώ τα έθιμα που συνδέονται μαζί της
ΧΩΡΙΑ

Εντυπωσιακές εικόνες από την Ανάσταση στο Μεσαγρό

Οι κάτοικοι του χωριού της Λέσβου τίμησαν την κορυφαία γιορτή της Χριστιανοσύνης
ΧΩΡΙΑ

Αντιμετωπίσθηκε άμεσα η φωτιά στην Πεδή της Βορειοατολικής Λέσβου

Ένα Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο που πήρε φωτιά είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί γρήγορα η φωτιά στα παρακείμενα πεύκα. Ωστόσο η άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής οδήγησε στην γρήγορη κατάσβεση.
ΧΩΡΙΑ

Η Ανάσταση στην Παναγιούδα της Λέσβου

Δεκάδες πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό και το λιμανάκι του χωριού
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με λαμπρότητα η Ανάσταση στη Μυτιλήνη

Εντυπωσιακό πανοραμικό βίντεο του «Ν» από τους εορτασμούς σε όλη την πόλη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με SKY express το Αγιο Φως στη Μυτιλήνη

Η εταιρεία διαθέτει ανελλιπώς, από το 2017, τα αεροσκάφη της για το σκοπό της μεταφοράς του Αγίου Φωτός και του χαρμόσυνου μηνύματος της Ανάστασης
ΧΩΡΙΑ

Το έθιμο της «κακαρώνας» στα Δάφια

Ένα θρησκευτικό έθιμο που πήρε πολιτικά χαρακτηριστικά τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης
ΧΩΡΙΑ

Δευτερανάσταση στα Μιστεγνά

Περιφορά του Λάβαρου της Ανάστασης στους δρόμους του χωριού θα γίνει στις 10.30 το πρωί της Κυριακής του Πάσχα
ΧΩΡΙΑ

Προσοχή στις... κακαρώνες

Ενημέρωση από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Πυροσβεστική
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εχει ο καιρός γυρίσματα

Μεταφέρονται οι βροχές που ήταν να ξεκινήσουν από τις 9 το πρωί του Μ. Σαββάτου στη Λέσβο
ΧΩΡΙΑ

Πολύς κόσμος και στον Επιτάφιο των Μιστεγνών

Μετά το ολονύχτιο μοιρολόι των γυναικών στον Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου
ΧΩΡΙΑ

Η περιφορά του Επιταφίου στον ορεινό Ασώματο

Yπό τους ήχους του «νεκρώσιμου»
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ